Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 9. Järnporten.

Vädret blir dåligt under natten. Vågorna går upp till ca 1.5 meter och vinden är stark. Skeppet går för full maskin och kommer därför lite tidigt till borgen Golubac. När vi sätter oss till bords för att äta frukost är delar av mannskapet är trötta. Ute regnar det under förmiddagen och genom Järnporten men floden själv är ganska lugn. En del av vår grupp följer under med på ett besök på kommandobryggan och många tar det lugnt i baren.

Guidningen genom Järnporten sker över mikrofon över hela skeppet. Några av oss ser det mesta från regnet och kylan på det som kallas soldäck. Efter en allmän introduktion till området ser vi Veteranigrottan som döpts efter en Österrikisk general. Sedan följer fyren där en fyrvaktare sägs ha haft tid att bli far till tretton barn. Nästa sevärdhet är klostret Mraconia och den mycket stora stenskulpturen Decebal Rex samt den romerske kejsaren Trajanus stentavla som nu är 50 meter ovanför originalplatsen.

Danskarna ger sig i nu kast med lunchen före oss. Idag vankas grillad mat och flera olika kötträtter. Vi börjar något senare och alla är inte färdigätna när vi kommer fram till den stora slussen Djerdap 1. Mikael pratar vidare över skeppet tills det går in i den första av de två kammrarna. På andra sidan slussen ligger staden Turnu Severin och därifrån är vår andrekapten. Han tar oss vidare medan förste kaptenen vilar inför kvällens kaptensmiddag. Djerdap 2 kommer vi att passera senare ikväll men då kan det tänkas att vi är i baren för att avsluta vår mest formella måltid.