Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 8. Belgrad.

Vi börjar dagen med att en svettig Marko anländer några minuter sent. Han säger att vi därigenom fått en förevisning av att Belgrad är improvisationernas huvudstad. Chauffören, Tima, var före oss och vi väntar i bussen. De tar oss upp förbi vägbyggen till en plats ganska nära båten men några meter högre upp och där vi kliver av för att gå in i Kalemegdan-borgen. Marko berättar hela tiden historier och visade hur vi kan se domkyrkan på vägen upp. De flesta av oss går in i borgen genom Istanbulporten och är tillbaka en timme senare.

Rundturen fortsätter förbi djurparken och vi lär oss hur trygghet och stabilitet är centrala begrepp här medan politisk frihet är mindre viktig. Det leder till att Putin är populär. Erdogan, Merkel och andra ledare är också vänner med Serbiens ”pro-europeiskt” populistiska president. Tito dyker upp här och var i föreläsningarna och efter hans gravplats ser vi parlamentet flera gånger, stadshuset lika många gånger och även olika delar av universitet. Vägarbeten tvingar oss att åka lite runt i cirklar och en aning kreativt.

Efter en kort fikapaus i Hotel Majestic och några minuter för oss sjäva kliver vi in i bussen utanför Hotel Moskva. Danskarna har inte lyckats samla sin grupp ännu men solen lyser och de av dem som är närvarande är en aning förtvivlade. På väg ut till byn Jarak berättar Marko om staden Belgrad, skolväsendet, hälsovården, pensioner och många av oss somnar. De började med en extra sväng förbi Parlamentet och gör det bra. I byn blir det också bra för värden, Tosha, är ett energiknippe på 83 år som sprider glädje. Hans familj och bekanta till dem sköter verksamheten och vi äter lunch, lyssnar på musik, dricker gott och till sist tittar vi på hur man gör mynt i ett enda slag. Då har vi studerat ånan och hunden Arthur har släppts ut. Med visst vemod lämnar vi Jarak, Tosha och hans familj.  Bussen fastnar i början till rusningstrafiken och vi imponeras av de optimistiska körstilarna vi ibland får framför oss. Vandrare går om oss då och då innan vi korsar floden Sava, där skeppet ligger.

De flesta av oss är en aning mer utvilade när vi anländer vid båten och då skjuter någon salut. Vi får höra att det förmodligen har med en stunde basketmatch att göra. Nu har vi lite egen, fri tid, före middagen och även några minuter efter den innan det är dags att stäva söderut mot Järnporten och Rumänien. Först är det dock en musik och dansuppvisning på båten.