Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 3. Bratislava.

Vi vaknar med Slovakiens huvdstad, Bratislava, utan för våra hyttfönster. Vanliga samtalsämnen nu är gårdagens omdebatterade taxiresa, att Mikael var den som anlände till skeppet närmast avgångtiden och hur vi tar oss till tåget som skall ta oss runt i staden.

Strax före klockan 9.00 när lokalguiden Yana möter oss på kajen har några reda börjat gå mot där tåget skall stå. Alla följer inte med in till staden och efter att ha krånglat med sändare och mottagare för att höra guidningen åker vi iväg. Vi följer floden bort till där vi svänger upp höger och kommer fram till Operan. Yana pratar om statyer över den tjeckiske landsfadern och ”snyggingen med skägg” som strukturerade språket man använder nu. Hon skämtar mycket men på ett speciellt sätt. Vid regeringshuset får vi veta att reglerna inte stödjer att tvätta sig och sina fötter i fontänen utanför, vilket danskar sägs göra, och att den är aktiv mellan april och oktober. Vi passerar olika konsulat och ambassader på väg upp till borgen där vi kliver av. Yana berättar om vad vi ser och säger att studenterna i blåa kappor förmodligen är amerikaner eftersom de pratar engelska.

Från borgen åker vi med ett annat tåg ned till en kyrka där vi kan dela på oss så att några kan åka till skeppet, men då med hjäp av ett tredje tåg, och resten följer med på den avslutande vandringen. Det är soligt och aningen svalt när vi tar oss fram genom Bratislava med krånglande hörsnäckor. Vi tror att felet är att sändaren fungerar dåligt. Genom att stå nära Yana hör några av oss ändå ganska bra. Hennes vandring tar slut vid operan och då har vi fortfarande över en timme på oss innan vi behöver gå till båtens kajplats för att äta lunch. Den tiden utnyttjar vi på olika men trevliga sätt.

Efter lunch har vi mer egen tid i Bratislava och kort efter avfärd träffas vi i baren för att prata om resan och våra utflykter. Eftersom danskarna inte kom använde vi även deras tid och sedan var det dags att prova fem av skeppets viner under ledning av Marija.

Kvällens stora händelse blev passagen genom Gabcikovo-slussen och den inträffade mellan vinprovningen och middagen.