Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 11. Targu Magurele – Bukarest – Skandinavien.

Receptionisten ringer runt och väcker oss klockan 05.30. Endast mannen som förstått dricksen annorlunda än resten säger att han inte fick ett väcksamtal. Klockan 6.00 sitter många av oss till bords och ungefär samtidigt skall vi ställa ut bagaget i korridoren och betala våra barnotor. Trots att mycket skall hända samtidigt hamnar väskorna med röda band i vår buss och vi  en börjar rulla mot Bukarest klockan 07.38.

Lokalguiden, Corina, berättar om Rumäniens äldre historia, Mihai Viteazul och en bra period med kungar. Mikael översätter då och då. När hon kommit till att diktatorn Ceausescu lyckades betala utlandsskulden och frågan om hans avsättning och avrättning var en statskupp eller en revolution svänger vi in på en stor mack i staden Alexandria.

Rasten är slut klockan 08.52 och nu tar Mikael mikrofonen och pratar ingående om främst jordbruk och romer. Corina fortsätter på temat romer och visar några stora romska hus. Hon säger att de kom från Indien, var slavar till före 1800-talet och att de nu allt mer tar chansen att utbilda sig. Skolan är gratis för dem och landets andra folkgrupper. Corina säger att husen bebos av hästar eftersom de anses vara heliga och att romerna bosätter sig i ruckel. Vi åker över floden Neajlov och genom byn Gorneni när vi får veta att romska flickor skall vara oskuld när de gifter sig. Efter att hon bytt ämne till Drakula, Vlad Tepes och Radu den Vackre tar Mikael vid och översätter.

Vi ser hur en stor väg håller på att byggas över ett platt, blommande rapsfält och lär oss några rumänska ord samt att nationaldagen är den första december sedan freden 1918. Löner, befolkning, att man gärna äter kött, några maträtter och att namnet Bukarest kan komma från fåraherden Bucor hinns med före huspriser och byggen som diktatorn inte hann slutföra. Vägen går på dammen vid Mihailesti på floden Arges och nära Bukarest gör vi en spontan rast vid en mack som bara har en toalett. Det tar tid och vår drickskrånglare är sist i kön och både mest stressad av dålig tillgång till toaletter och att besöken där försenar vår ankomst till flygplatsen.

Det blir ett kort fotostopp utanför Ceasescus enorma husbygge och när vi kör från det längs de många fontänerna som spelar musik på kvällen pratar vi om att påsken är viktig här och att det då är viktigt att äta inälvsmat från lamm. Landet är ortodoxt och de firar påsk en vecka efter Sverige. Enligt bussen är det nu 17 grader varmt ute. Solen skiner och vi åker genom Uniiri-torget längs det första köpcentret i Bukarest. Sedan är det tätt mellan husen som beskrivs och trafiken är trög. Vi får veta att kommunisterna ville ha mikrofoner i alla rum i det höga hotellet Intercontinental.

I Segertorget, Piata Victoriei, ser vi att regeringen skyltar med att Rumänien nu är ordförande i Europeiska Unionen. En bred gata förbi det bysantiska museet och hus för prominenta tar oss till ett monument för piloter och sedan ser vi stadens Triumfbåge. Det går långsamt och några av oss blir nervösa. Guiden pratar om hyresnivåer, Den fria pressens hus och tvillingskyskraporna.

Snart får vi en flygplats till höger om oss. Flera känner sig lättade tills vi får veta att det är Baneasa, den mindre flygplatsen, och att vi skall till Otopeni. Som tur var ligger de nära varandra. Först måste vi bara passera ett blågult IKEA-varuhus.

Flyget från Bukarest är helt fullt. Vi ber om assistans för flera i gruppen så att resan skall gå smidigt och några som har fått platser tiidgare får nu helt andra säten. Vi skall alla med samma flyg till Wien och där dela upp oss på ett till Arlanda och ett till Kastrup.