Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 9. Järnporten

Idag färdades vi med båten hela dagen. Vi åt frukost medan solen steg på himlen och det som fortfarande syns av borgen Golubac (betyder duva på serbiska) gled förbi på styrbords (höger) sida. Ett par timmar efter frukosten gick de som ville upp till kommandobryggan och fick en visning av den följd av ett besök i maskinrummet. Nu vet vi att generatorerna här är gula och motorerna gröna.

En dryg timme efter de besöken delades hörsnäckor ut och de blev vår källa till information om övre- och undre Kazan, Veteranigrottan, Donaus fyrtorn, Mraconiaklostret, kungen Decebals stenansikte (ögonen är 4 meter breda och näsan 7 meter lång) och minnesmärket Tabula Triana. Här i trakten byggde romerske kejsaren Nerva Traianus Augustus, med hjälp av Apollodorus av Damaskus, bron som gjorde det möjligt för honom att ta över makten i dåvarande Dakien. Av romarna fick det landet sitt dominerande språk och sitt namn – Rumänien.

Dagens lunch består av blandade grillrätter. I samband med den har det vackra vädret lämnat oss. Nu är himlen allt mörkare grå. Regnet kommer dock inte förrän vi redan väntat en kort stund i slussen Djerdap 1. Ett par timmar senare är himlen fortfarande grå men solen skiner igenom och regnet är någon annanstans och vi ägnar oss åt vårt vanliga eftermiddagsfika i baren. Vi funderade också över vad den för oss ganska okända utflykten till Belogradchic i morgon går ut på. Den erbjuds utanför programmet och vi börjar bli en grupp som skall följa med på den.

Ikväll är sista programpunkten kaptenens tal och –middag. Det kommer att följas av musik i baren och att vi passerar den andra av Djerdapslussarna. Tidigt i morgon bitti beräknas vi vara framme i Vidin, Bulgarien.