Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 8. Belgrad

Morgonen började med att vi upptäckte att Mikael råkat lura några av oss att ställa om klockan så att vi steg upp upp en timme för tidigt. Efter frukost märkte vi också att dagens lokalguide heter Dina Dostanic och att chauffören heter Zlatko. Inledningsvis berättar Dina att Zlato betyder guld på slaviska språk. Det hoppas vi ger en indikation på hur han kommer att köra.

De tog oss upp till borgen Kalemegdan, som vi besökte till fots. Jelena berättar om många av de tillfällen då borgen bytt härskare och även om när den byggdes upp för att sedan direkt rivas. Vi tittar på där floderna flyter samman och konstaterar att man bygger och renoverar mycket uppe i borgen. Dina berättar också om den före detta Habsburgska staden Zemun som vi ser i fjärran från borgen, och om turkar.

När vi fortsätter med bussen tar den oss förbi restaurangområdet ”Silicon Valley”, bohemgatan Skadarlija, Nationalteatern, Hotel Moskva och några hus som förstörts av NATOs bombningar 1999. En stor reklamskylt täcker arméhusen men polishuset är fortfarande i spillror. De skall bli olika saker i framtiden. Efter Titos grav (Blomsterhuset) åker vi tillbaka till centrum och ser den jättelika Savakyrkan, som förhoppningsvis blir färdig någon gång. Vägbyggen och tät men långsam trafik tvingar oss att använda smågator för att komma vidare men till sist är det löst och vi stiger ur bussen nära nationalhjälten Prins Mikaels staty. En kort promenad placerar oss i Hotel Majestic där vi fikar. Fikat avslutas med att vi ser oss om själva i staden och att några lyckas ta sig in i Belgrads synagoga.

Efter det åker vi ut till byn Jaran där Teodor Petrovic och hans familj tog emot oss för en musikalisk, energisk och bombastisk lunch med dricka och musik. På väg hem är Dina ivrig att berätta historier och att skämta. Trafiken blir allt långsammare och vi försöker ta oss runt den. Himlen är ganska blå men det är också gott om tunga moln. Vissa av oss befarar regn. Strax före middagen kommer några droppar regn och ljuset försvinner tidigt.

På kvällen hade vi en folkmusikföreställning där den berömda Sirogoino-kollektionen visades. Det är handgjorda kläder, jackor, mössor mm. Vi fick också ett litet tilltugg som serverades av Catalin och Kristina i baren.

I morgon bär det av till järnporten.