Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 6. Mohac och Pec

Under frukosten anlände vi i Mohac i sydöstra Ungern och regnet från i natt blev starkare kort innan klockan 9.00 men vi lyckas ta oss till bussen mot staden Pecs. George kör och Imre är lokalguide med Mikael som översättare. Det tidigare uttalet av ”Mohacs” betyder ”säng av mossa” och syftar på mossan som fanns på ekarna här när fiskemännen somnade mot dem. Vi lär oss om området, minoriteter och det för ungrarna så katastrofala slaget sommaren 1526. Imre säger att slaget var som taget ur en Monthy Python-scen och att allt slutade med att den 22-årige kungen drunknade under sin häst när han försökte korsa en bäck under sin flykt från turkarna. Det är Ungerns kortaste krig någonsin (3.5 timme) och det ledde till att turkarna kunde styra här i 150 år. Till sist lämnade de Ungern på ett sätt som liknade en senare känd bondes uppenbarelse där turkarna skrämdes av dåligt väder. Men när vi åker genom den tysktalande byn Surgetin handlar berättelserna om hur man flyttat runt minoriteter efter att turkarna lämnat området.

Inne i Pec hör vi bland annat historien om den gamla romerska bosättningen här, Sopianae, innan vi kliver av bussen vid den gamla stadsmuren. Innanför den är regnet starkare och från under våra paraplyer ser vi katedralen och statyn med Frans Liszt. Efter en liten runda nedanför katedralen sitter vi inne i den och lyssnar till slutet av högmässan och sedan en orgelkonsert. Angsterorglar och den starka kakelsorten Zsolnay är viktiga inkomstkällor för Pecs. På väg från konserten ser vi ursprunget till att låsa fast hänglås för att få lycka och i centrum begrundar vi en kyrka som blivit en moské och sedan en kyrka igen. Det regnar kraftigt när vi fikar och ser oss runt själva i Pecs. Imri tar oss från det till bussen och stannar sedan själv i Pecs medan George kör oss tillbaka till Mohac där vi äter lunch och har en dryg timme för oss själva i regnet. För att klara av gränsformaliteterna måste båten åka tillbaka en liten bit, men då har regnet slutat och sol tittar fram från ett mestadels grått molntäcke.

Efter gränsprocedurerna hade vi i den svenska gruppen bokat baren för en föreläsning och efter den hade danskarna planerat samma sak. Under föreläsningen pratade Mikael fritt med en karta som hjälp. Att vädret nu ser bra ut tycker vi är lovande för morgondagen.

Kvällen slutade med musik i baren i fören och lite smått tilltugg.