Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 4. Budapest

Idag anlände skeppet strax före frukost och förtöjdes vid Nehru-parken. När vi ätit klart och gjort oss redo gick vi genom parken till en buss. Utanför den träffade vi lokalguiden Linda och chauffören Gabor. På väg mot Frihetsbron berättade hon om att Donau här ligger 100 meter över havet och att den ibland svämmar över vägen vi åker på. Senaste det skedde va för 3 år sedan och då var vattennivån 11 meter högre än normalt. Linda pekar ut Gellerthöjden och Gellertbadet på andra sidan floden och berättar om vad vi ser här på Pest-sidan. Vi avråds från att leta efter Budapestbakelser eftersom de bara finns i Sverige. Vi får höra rikligt med historier berättade på bättre svenska än vi pratar. Linda ser även till att vi tar en omväg förbi synagogan och får en föreläsning om Wallenberg och andra personer som arbetat här med att hjälpa judar. Första gången vi kliver ur bussen är vid en utsiktspunkt på Buda-sidan. Kort efter det stiger vi ur bussen för att gå till Fiskmarknaden och kyrkan vid den. Där tappar vi bort varandra en aning men det löser sig snart och vi kan gå tillsammans tillbaka till bussen och åka ned till båten.

Efter lunchen har vi en eftermiddag fri från styrda aktiviteter. Lagom till att den börjar har temperturen stigit till bekvämare nivåer än under förmiddagen och solen har blivit starkare.

På kvällen blir det en folkmusikkonsert med dans. Den skall avslutas med lite tid vid utsiktspunkten för att vi skall få se nattbelysningen över Budapest.