Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 3. Bratislava

Klockan 9 samlas vi på kajen i Bratislava för att följa med guiden Jana på en rundtur i staden. Hon tar med oss till ett litet tåg på gummihjul och i det berättar hon på ett underhållande sätt om hus, gator, historia, politik och kultur. Efter statyn med den första presidenten i Tjeckoslovakien passerar vi en som hon kallar ”snygging med skägg” och som skall ha skapat det slovakiska språket. Ludovic heter han. Vi rundar det som kallas den historiska operan, åker mot presidentpalatset där danskar sägs bada i fontänen trots hot om fängelsestraff och till sist når vi Bratislavski Hrat, som borgen kallas. Där ser vi bland annat en fin trädgård och en bra utsikt över hela staden. Från borgen tog tåget med oss tillbaka till centrala Bratislava där vi delade upp oss i dem som vill åka direkt till båten och dem som vill vandra i centrum.

Någon timme efter lunch träffas vi i baren för att prata ihop oss en aning tills att danskarna bokat baren för att diskutera Gabcikovoslussen som vi snart kommer till. När danskarna har sin föreläsning ändras solskenet till tilltagande vågor och vind. Det blir ännu starkare när vi får en vinprovning där Gordana från båtens mansskap berättar om de viner som finns ombord. Medan vi smakar får hon allt svårare att stå rakt i den gungande båten.

När vi åker in i Gabcikovoslussen gungar och blåser det rejält. Mikael berättar om slussen i högtalarsystemet men det hörs dåligt över sorlet i baren. Lite senare uppmanas vi att stänga fönstren i våra hytter och hålla oss innanför relingen. Taklampan utanför receptionen gungar så mycket att personal turas om att hålla i den. Vi fotograferar nyfiket och går sedan för att sätta oss till bords. När middagen serveras går båten lugnt igen.

Efter middagen vankas det musik och sent tilltugg i baren.