Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 2. Wien

Efter frukost träffade vi den svenska lokalguiden Birgitta och chauffören Neshu på kajen och åkte på en stadsrundtur med dem. Solen har tagit sig upp och börjar värma oss när vi passerar Mexikoplatsen och åker in mot Stefanskyrkan. Färden fortsätter längs vägen där Johann Strauss bodde när han komponerade ”An der schönen blauen Donau”, men vi får samtidigt veta att Donau betyder ”bruna floden” på ett keltiskt språk. Vi lämnar området Leopoldstadt på Aspenbrückenstrasse. Birgitta berättar om kanalen vi korsar, statyn med Radetski och att det stod en 28 meter hög ringmur där vägen vi åker på nu är. Traffiken har blivit intensiv men många svängar och berättelser senare tar vi oss förbi Svenskplatsen och byter bussåkandet mot en kort promenad till ett annorlunda hus som konstnären Hundertwasser skapat. Trots många bussar hittar vi tillbaka till den med Neshu. Han kör oss förbi Karlsplatz och Musikvereins hus. Strax efter Operan kliver vi av för en andra promenad. Den går via Spanska Ridskolan, Michaelikyrkan och gatan Kohlmarkt innan vi vänder tillbaka genom Hofburg. Några av oss väljer att stanna i solen och värmen centrum och resten äter lunch på båten.

När vi ätit lunch åkte några av oss tillsammans med en mindre grupp danskar mot rokoko-slottet Schönbrunn. Bussen vi åker i körs av Grigor som berättar att samma buss används av ett känt Österrikiskt fotbollslag. Det är därför de har sitt namn över utsidan av bussen. Guiden heter nu Eric och han berättar både om vad vi är på väg till och vad vi ser längs vägen. Solen är fortfarande med oss. Mycket i Schönbrunn handlar om Maria Theresa. Alla utom Mikael får komma in i slottet eftersom vår grupp anses vara liten. I caféet närmans entrén skall Wiens bästa äppelpajer finnas. På hemväg berättar Eric gott om historier och det som hinns med översätts.

Middagen serveras idag i omgångar eftersom några av oss skall på konsert i ett palats som heter Auersperg. Himlen har blivit grå när de första sätter sig till bords och det håller på att bli mörkt.

Efter middagen åkte större delen av både den svenska och den danska gruppen till en konsert i Auerspergspalatset i centrala Wien. Konserten hade mycket material från Strauss och Mozart. Efter den körde bussen runt oss för att visa hur Wien ser ut med nattbelysning. Mikael pratade lite om Wien och den danska guiden, Poul, sjöng och skämtade på danska under större delen av färden.