Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 10. Vidin

Idag vaknade vi i Vidin, Bulgarien och började dagen med att gå runt i staden. Vandringen följde muren som skall skydda staden mot fiender och översvämmningar. Över oss hänger både mörka och ljusa moln. Temperaturen är på bekväma 20 grader men ibland blåser det en aning. Efter rosenträdgården kommer vi till farmor Vidas borg, Baba Vida. Flaggan utanför borgen vajar på halv stång eftersom stadens biskop begravdes igår. På andra sidan bron och inne i borgen tittar vi på fängelset, konstnären på borggården och souvenirerna.

Vi fortsätter synagogan som blivit en ruin efter långvarig vanvård och till moskén vars minaret tittar fram bakom en stor vit buss. På toppen av minareten finns en hjärtformad symbol som skulle kunna vara en spader. Att den inte är en månskärva anses vara ett tecken på att den dåvarande turkiske bormästarens ville protestera mot att sultanen i Istanbul ville vara hårdare mot den bulgariska lokalbefolkningen. Vi ser Biskopens röda hus mittemot moskén och den ortodoxa kyrkan. Tillsammans bildar de tre byggnaderna toleransens triangel. På väg från dem ser vi hur man annonserar på en dörr när någon avlidit. Framför oss ser vi den inre stadsmuren och vägen som var en vallgrav tills den blev en otrevligt framgångsrik myggodling. På andra sidan Stambulporten, som vetter mot Istanbul, ser vi hur högt vattenståndet var i mars 1942. Då kunde lokalguidens, Manuela, mormor sitta på balkongen på andra våningen och fiska upp förbiflytande möbler. Vi ser också monumentet som tackar Bulgarien för att inga judar deporterades under andra världskriget trots att landet var lierat med Tyskland. Vandringen slutar på stadens centrala torg mellan stadshuset och det som varit kommunisternas högkvarter. De flesta av oss följde sedan en gågata med träd och där en och annan från orten flanerar.

På eftermiddagen stannade de flesta av oss på båten och i staden men några åkte på en utflykt till den spektakulära borgen Belogradchik, som betyder ”den lilla vita staden”. Namnet Belgrad redan var upptaget av en större stad. Borgen består av murar som byggts mellan imponerande bergsformationer.

Ikväll kommer vi att börja åka mot Rumänien och längs vägen packar nog de flesta av oss våra väskor.