Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 4. Santiago: Vingårdar.

Igår var det 28 grader varmt mitt i natten men nu är det rena rama köldvågen. Termometern i hissen ned till frukosten säger att vi har futtiga 27 grader ute. Kan det vara därför som vi är så få som äter tidigt? Eller kommer det av att vi hade en lång dag igår? Solen skiner när vi sätter oss i bussen och det gör även de tre där framme. Rodrigues lyssnar på radio i mobilen till klockan 9.03 då han sätter igång bussen.

Maria börjar föreläsningarna med en repetion och fler spanska ord. Hon fortsätter med att berätta om dagens program. Vi börjar med att åka söderut över Mapochofloden. Då har vi se det högsta tornet till höger om oss men är nu delvis dolt i dimma. Sedan får vi höra om Maipofloden och Maipodalen samt att vi åker på den Panamerikanska landsvägen som börjar i Alaska och går ned till södra Sydamerika. Längst där nere skall vägen bli sämre och delar av den kallas Austral Highway (Carretera Austral).

Vi byter från den Panamerikanska landsvägen till väg 78 västerut. Guiderna pratar om geografi, berg, vulkaner och gränser. Himlen är grå men vi ser inga moln. Chile har många aktiva vulkaner och Maria säger att det betyder att de väsnats inom de senaste 10.000 åren. Nära vulkanerna finns ofta glaciärer och varma källor. Vi får höra allt om dammen som ger Santiago sitt dricksvatten och om hur Maipufloden blir liten när den når Stilla havet eftersom bevattningskanaler tagit vattnet. Mikael jämför det med Aralsjön.

Längs vägen ser vi då och då ”animitas”. De är minnesmärken över var personer dött en våldsam död. En del av dessa är berg av saker. Ibland har de gott om vattenflaskor och det kommer av en sägen som handlar om en kvinna som törstade ihjäl. Flaskorna skall förhindra att det sker igen.

Maria pratar om hur spanska vindruvor kom till Chile med missionärer och att första vinkörden var år 1555. Mikael antecknar förbrilt och översätter vad som sägs. Han lägger ibland till historier och jämför med andra länder. När de pratar om mikroklimat, druvor som togs från andra länder än Spanien och varför landet klarat sig från de vinlöss (Daktulosphaira vitifoliae, förr Phylloxera vastatrix) som attackerar stockarnas rötter ser vi en häst gjord av plåt. Vi svänger vänster och kommer till en helt rak väg.

Fortsättningen finns här: Dag 4. Santiago: Vingårdar. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.