Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 2. Santiago: Stadsrundtur.

Genom fönstren ser vi ljuset komma ungefär samtidigt som kartorna framför oss visar att vårt flygplan nått luftrummet över den sydamerikanska kontinenten. Först är våra rutor tonade i blått men sakta blir de helt genomskinliga. Vi lämnar de sista av våra frukter i flygplanet och gör oss redo att landa. När vi tar mark är vi en halvtimme tidiga. Större delen av gruppen går någorlunda samlad genom alla kontroller men resten går in i en annan gång och hamnar fel. Tullens hund märker också att en haft frukt i väskan. Den drabbade blir ändå inte sist till samlingspunkten under trappen till höger i ankomsthallen.

Den gladlynte lokalguiden Maria visar oss till en buss och klockan 11.06 sitter vi i den på väg till Santiago. Rodrigo kör och enligt termometern är det 27 grader varmt ute. Att det byggs mycket här kommer, enligt Maria, av att en ny flygplats planeras stå färdig år 2020. Hon berättar om höjden över havet här, området runt Santiago, ficktjuvar, dricksvatten, vatten från Anderna, motorvägen, tunneln och Mapochofloden. Mikael antecknar och översätter så gott det går. Högt upp på en kulle bredvid vägen ser vi stora vita bokstäver med texten ”Renca”.

Under den 40 minuter långa färden hinner vi även få höra statisik om landet, måtten på det och att det nästa helg är en biltävling här i Santiago i klassen E som i elbil. Att två av oss redan tappat tulldeklarationerna vi fick för en timme sedan försenar utdelningen av nycklar en aning men klockan 12.00 är vi i våra rum i Hotel Torremayor Providencia och har fått varsin kupong för en gratis Pisco Sour, men den drinken hinner vi inte med nu.

Klockan 15.02, är vi tillbaka i bussen som åker runt med en skylt som det säger ”Välkommen till Påskön”. Flera har ätit lunch på snabbmatsrestaurangen mittemot men några hann med en trerätters peruansk dito hos Lomo & Luco. Vi åker mot stadens centrum som också är det historiska centret. Nunneklostret och kyrkan som gett området Provicence sitt namn är nära hotellet. Längs vägen tar Mikael upp den känsliga frågan om dricks. Det slutar med att han får ta hand om både den dricks som nämns i vårt reseprogram och den som inte står med där. Han får lägga ut och redovisa så betalar vi till honom.

Det är varmt och soligt utanför bussens fönster när vi hör berättelser om tunnelbanan. Den har nu 6 linjer och vi får veta att en kulle heter Sankt Christopher. Statyn på toppen av den byggdes 1904 och är ett mål för pilgrimer. Bacedanotorget handlar om Stillahavskriget i slutet av 1800-talet och nära det byggs skydd och läktare för elbilsrallyt. Vi pratar om orsakerna till gatunamnen Alameda och O’Higgins Avenue samt att Sankta Luciakullen var där Valdivia stod när han pekade ut var centrum, Plaza de Armas, skulle byggas. När vi åker på gatan Miraflores pratar Maria om att många ”santigueros” nu är på semester.

Fortsättningen finns här: Dag 2. Santiago: Stadsrundtur. Del 2.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.