Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 12. Påskön – Santiago.

Ungefär klockan 10 kommer Mikael och meddelar att vårt flyg nu fått den preliminära avgångstiden 19.10. Det är 4 timmar senare än vad våra biljetter säger. Han försöker ordna så att vi skall kunna åka så sent som möjligt till flygplatsen. Några av oss blir sura och säger att de kräver en sen avfärd. Att det är en molnig dag gör att det är bekvämare att sitta kvar i hotellen än att vara vid flygplatsen.

Redan klockan 11.00 är reseledaren tillbaka med nya bud. Nu måste vi åka till flygplatsen klockan 13.00. De som var sura tidigare blir ännu surare men till sist inser vi alla att det inte finns någon som svarar på de krav de vill framföra. Det finns ingen Mikael kan framföra våra åsikter till.

Molnen har lättat något när vi åker ut mot flygplatsen och checkar in. Klockan är lite efter ett och Mikael far fram och tillbaka mellan oss när vi lämnar våra bagage för att alla skall veta vad som händer och vart vi skall. Vi får lunchkuponger till restaurangerna Mamma Nui och Kuki Varua. En buss som flygbolaget ordnat skall ta oss dit. Reseledaren ser till att vi kommer med bussen och vet när den går tillbaka. Chauffören pratar bara spanska. Alla får inte plats i den första bussen så Mikael väntar med dem som måste ta nästa.

Den sista av våra bussar töms klockan 14.05 utanför Mamma Nui. Restaurangen har fyllts till bristningsgränsen men vi hittar sittplatser. Där blir det tomatsoppa som förrätt samt ris och tonfisk till huvudrätt. Det kompletterar vi med guava juice och pisco sour.

När vi börjar bli färdiga regnar det. Sedan blir det uppehåll och efter det en till kortare skur. Några av oss väljer att gå till flygplatsen eftersom det bara tar 20 minuter.

I Kuki Varua serverades kycklingklubba och potatismos. Några ogillade den maten men inte alla.

Klockan 16.20 är de flesta av oss i flygplatsen och här får vi först inte gå in till gaten men flygplanet sägs i alla fall vara på väg in för landning. Vid 17-tiden släpps vi genom den sista säkerhetskontrollen. Många ur gruppen har satt sig att vänta ute längs en vägg i skuggan och några fikar inomhus. På flygplanet står det LAN och inte LATAM.

Nio minuter innan den nya tiden för avfärd nåtts sitter vi i våra säten och flygplanet rullar ut på startbanan. Det blir vår andra chans att prova en bana som skall klara rymdflyg.

Från våra fönster får vi en underbar vy över Påskön eftersom vädret blivit soligt och klart. Medan vi tittar ut, läser, pratar och letar reda på filmer att se har det blivit lite uppståndelse längst bak bland flygpersonalen. Någon passagerare har gett dem en kartong märkt ”Corona” och den är full av färsk ananas.

Fortsättningen finns här: Dag 13. Santiago –

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.