Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 1. Sverige – Santiago.

I Stockholm är det blött när de flesta i vårt resesällskap beger sig till flygplatsen. Vi tar plats på rad i flygplanet och gör just ingenting annat än att vi trevande lär känna varandra. Tjugo minuter efter schema ökar planet hastigheten och tar oss upp i luften. På väg från Sverige får vi yoghurt och ett gott bröd som tycks innehålla nästan alla grönsaker man kan tänka sig och tomat. Det är gott och en av oss tycker att frukosten tar sig bra med vitt vin.

Det hinner bli kväll och mörkt innan piloten säger att han går in för landning i Paris. Molnen är tjocka och flygplanet skakar väldigt mycket när vi tar oss genom dem. Vi ser hur några blir oroliga men snart har vi tagit mark och är inne i flygplatsen där vi följer slingriga gångar med rundade väggar. Längs vägen från terminal 2F till 2E hjälper vår reseledare, Mikael, fundersama svenskar som skall till Mauritius i Indiska oceanen för att följa med på en kryssning som en annan researrangör organiserat.

Svenskarna som skall till kryssningen sätts att vänta vid entré K41. Vårt flyg skall gå något efter deras och från närbelägna utgång K37. Några av oss väntar där och andra väljer att titta i butiker eller fika. När flyget fylls bildas en lång kö som sakta tar sig förbi de automatiska biljettkontrollerna och nedför en röd matta fram till en punkt där den grå landgången delas i två. I den korsningen stannar en del och funderar. Till sist blir det den högra som vinner.

Precis som i det första flyget sitter de flesta av oss samlade på några få rader. Filmer, böcker och musik engagerar många. Några vill hellre prata. Något efter midnatt svensk tid serveras bland annat en god fisk med potatismos. Nu går det åt mer vin än på förra flyget och det är svårt att få plats med allt på brickan. Bara någon kopp trillar i golvet.

Fortsättningen finns här: Dag 2. Santiago: Stadsrundtur.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.