Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 5. Valbona – Ismalaj

Frukost börjar långsamt att serveras klockan 07.00. Då är ungefär halva gruppen där. Närmare 8 har de flesta kommit. Det vi äter dyker upp i omgångar på bordet och den slutliga mängen är det ingen som kan klaga på.

Klockan 09.00 börjar vi vandra på en grusväg. Den tar oss mot öppningen av dalen och efter en kort sträcka viker vi av in mot skogen. På några ställen hittar vi skyltar som satts upp av Skander och hans bror. De är lätta att följa och ger flera alternativ för olika vandringar. Ett sådant vägval finns vid en gravplats med tre gravar. Vi går förbi dem och kommer snart till ett fält med ett monument som visar var den albanske frihetskämpen Bajram Curri dödades av Kung Zogs trupper. Det skedde den den 29:e mars 1925. Vi pratar albansk historia och går sedan vidare över fältet för händelsen. Som sällskap har vi några kor som smitit över den trasiga avspärrningen.

Klockan 10.45 hittar vi en fin plats vid floden och sätter oss där för att ta det lugnt. Vi blir kvar i en kvart och fortsätter sedan genom lövskogen. På ett ställe mitt i skogen ser vi en stor bergvägg. Den är inte lätt att få in i en bild och måste vara lockande för bergsklättrare. Efter den kommer vi till något som varit en grävd kanal men som nu håller på att fyllas upp av förmultnande blad. Sträckan är lätt att gå tills vi kommer till ett stort järnrör som tidigare forslat vatten. De flesta av oss går runt det men några tycker att det är kul att gå på röret. På andra sidan det kan man få bilder på den nya och gamla bron och den gamla består av något som liknar en stock. Nedanför oss har vi fler vackra vyer över Valbonafloden.

Klockan 12.35 når vi vårt lunchställe vid floden, som även lockar till bad. Vi har fått rejäla portioner och det är nog ingen av oss som lyckas äta upp allt men vi har det bra ändå. Solen skiner och grodan vi hittar på stenstranden blir ordentligt fotograferad innan vi beger oss upp på bron i Ismalaj. En av oss väljer att vända för att gå tillbaka själv genom skogen och resten kliver in i en bussen. Klockanär bara lite efter 13.00 och vi ser fram emot en lugn eftermiddag.

Fyra av oss stannar vid restaurangen hos Rilindja Alpine Rooms som Skanders bror driver tillsammans med sin fru, Katherine. Hon är känd i trakten som amerikanskan. Vi sätter oss i solen för att prata och dricka. Det tar ända till klockan 15.30 innan vi kommer iväg till stigen mot Rezidenca. Först hamnar vi på fel sida om vattnet nära vad vi tror är en liten kraftstation men efter att ha upptäckt och rättat till det blir allt bra.

Vi går genom bokskogen till den lilla gravplatsen och där gör vi en avstickare för att titta på det som kallas Xhemes-sjön, Liqeni i Xhemes. Herr Xhemes ligger i en av gravarna vi just såg och nära dem hittar vi ett par glasögon som varit på vift sedan vi var här i morse. Det kvittrar hela tiden bland träden och vädret är perfekt för att vandra.

Middagen serveras klockan 19.30 och då regnar det. Vi börjar med en till underbar soppa och sedan kommer en kavalkad av rätter som alla leder till ett uppskattande tjatter. I slutet av måltiden ber vi att få ta med oss de sista av de goda köttbullarna till picknicken i morgon, men det skapar oro i köket. Snart visar det sig att vi bara får med oss köttbullarna om vi förpackar dem i folie och ber köket att förvara dem kallt tills i morgon. Vår vegetarian är tydlig med att dessa köttbullar är värda ett undantag från vegetarianismen. Nikola passar på att lämna oss tidigt eftersom det är lördag och hans vänner har aktiviter för sig i Valbonas lilla centrum. Ätandet avslutar vi med att prata om hur man ser vandringen för i morgon på en karta som vi köpt av Katherine. Det tar ett tag innan det blir ordning på den diskussionen och vi kan gå och lägga oss. Då vet vi att målet är att vi skall gå till en väldigt liten by som kallas Kukaj och kanske fortsätta ända upp till Ram Avdylit som ligger på nästan 1700 meters höjd. Regnet utanför fortsätter och vi tar oss upp till de mjuka täckena i våra rum och somnar.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria om en vandring i Albanien i juni 2017.