Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 1. Sverige – Shkodra, Albanien

Flyget från Arlanda går klockan 09.45 och det från Göteborg gick tidigare. På de flygen var alla utom den av oss som kom till Shkodra igår, eftersom hon åkt landvägen från Split i Kroatien. Vi som flugit börjar hitta varandra så smått på flygplatsen i Wien och sedan helt och hållet i Albanien.

Ovanför passkontrollen i Moder Teresas flygplats har vi en stor rödvit bandersoll som gör reklam för mobilabonnemang. Det är många i köerna för utlänningar och inga för de för albaner. De flesta av oss flyttas till de nästan tomma köerna. Väskorna kommer fort men växlingen tar längre tid. Utanför väntar lokalguiden Nikkola och chauffören Claudio.

Vi går ut till bussen och får vänta lite medan reseledaren, Mikael, går iväg med en lång alban till parkeringen bredvid för att betala resan. Här betalas visst allt kontant. Det går fort och snart passerar bussen Moder Teresas staty. Vi pratar om henne och en aning om Albanien. När vi närmar oss staden Kruja handlar det vi får höra mest om historia och borgen till längre bort vid bergskanten.

Det är minst 30 grader varmt och solen strålar när vi stannar i nästa stad, Lezhe, för att se Skanderbegs grav. Den är på andra sidan floden och längs den går fina nya strandpromenader. Ovanför graven ligger en borgruin.

Färden fortsätter och nära staden Shkodra ser vi Rozafa-borgen torna upp sig på en kulle. Snart skall vi dit men först åker vi över floden Drini nedanför och pratar om den vita cykeln med ett stort framhjul som vi ser i en rondell. Bara några kvarter senare svänger vi in till Tradita, där vi skall bo, och vi får våra rum. Den som kom hit tidigare möter oss och vi åker tillbaka och upp till Rozafa. Det är bara vi i borgen och vädret är perfekt när vi hör historierna om borgen och omgivningen.

Klockan 19.30 sätter vi oss till bords på hotellets innergård. Den ena underbara och hemlagade rätten efter den andra landar på bordet. Vi äter och pratar och trivs. Eftersom det är Nikkolas födelsedag bjuder han på en extra dricka som för flera av oss blir en nubbe raki från granntrakten. Vi sjunger och hurrar för födelsedagsbarnets 21:a födelsedag.

Det är fortfarande ljust när vi lämnar bordet. Några av oss går till rummen och håller sig där medan andra rör sig ut för att se någon av Shkodra. I morgon skall vi åka till bergen och börja våra vandringar.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria om en vandring i Albanien i juni 2017.