Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 7. Edelhütte och Ahorn.

Det tar oss bara några minuter att gå till Ahornbahn och vi är med i den första gondolen upp klockan 08.30. Vi har både gott om plats och tid när vi tar sätter oss i österrikes största lift. Vårt sällskap inkluderar nu många backar öl som skall till restaurangerna på högplatån. På 1955 meters höjd kliver vi av och samlar oss för att gå mot Ahorn. Vi följer inte riktigt den skyltade stigen och passerar en fin utsiktspunkt där alla bergen framför oss märkts ut på ett foto. Mellan panoramaplatsen och stig 514 finns den festligt inhägnade lilla sjön Ahornsee. Det är en konstgjord och pytteliten vattensamling som mest påminner om en ankdamm. Avspärrningen är där för att hålla djur borta.

Vår stig börjar med en grind och går sedan på skrå så att vi har en slänt uppåt på höger sida och Zillertaldalen till vänster om oss. När vi närmar oss platsen där stigen delar sig väljer två personer att vända tillbaka eftersom höjden upplevs som obehaglig. I Edelhütte (2238 möh) samlar vi ihop oss. Tre ur gruppen stannar här och börjar snart gå lugnt och plant längs stig 502 till utsiktspunkten mot byn Brandberg. Solen skiner, lite snö ligger kvar på stigen och mängden blommor imponerar. Gruppens botaniker borde ha fått se detta! I Ahornachalm (1575 möh) dalen skuttar ett hjortdjur ostört fram. På utsiktspunkten finns två bänkar som båda är upptagna. En av dem är mycket skev och sliten men den tycks ändå hålla ihop tillräckligt för de två som sitter på den. Åtminstonde om de sitter kvar lite på kanten av bänken. Det blir en underbar vandring.

Samtidigt kämpar den andra delen av gruppen sig sakta upp mot Ahorns topp (2973 möh). Först går deras tunga steg förbi betande får genom låg grön växtligheten. Efter det kommer ett stenigt parti med lite snö kvar och i slutet av det kommer kammen som leder mot toppen. Flera vandrare vänder tillbaka nedåt här när stigen viker av åt vänster upp på den allt brantare kammen. Några följer den lite till innan de vänder. Två vandrare klättrar av misstag upp på den mindre toppen som ligger någon meter bredvid den för dem oupptäckta högre toppen. De tre som nådde rätt topp var där i omgångar. Att ta sig till lunchen i Edelhütte gick snabbare och vi går tillbaka till liften vartefter vi ätit klart. Vi var sedan bara tre som valde att gå ned från berget till Mayrhofen (633-680 möh) i stället för att åka med liften.

Början av stigen slingrar sig ned genom låg grön växtlighet och gott om sten. Här följer stig 42 en sträcka som heter Fellenbergalm och som går in i ett skogsparti. Vi har Flachenkopf (1740 möh) nära på vänster sida och Mitterleger (1954 möh) till höger men ser inte mycket av någon av höjderna. Bara korta sträckor är svåra men allt är lättare än Ahorn var. Fötterna berättar gärna för oss att de färdats lång bit den här veckan. Snart ser vi en grupp cyklister kämpa på upp mot oss. Vi möter dem när vi fyller på vatten i en brunn vid den vackra restaurangen Alpenrose Fellenberg (1398 möh). Här har man dekorerat almen med troll, tomtar och stolar målade som flugsvampar. Ett par katter brottas vid uteplatserna. Cyklisterna fotograferar dem och allt annat.

När vi fortsätter ned träffar vi bara några få vandrare och alla är på väg uppåt. Vi går ganska fort och rastar knappt alls. Hela vägen är ett skogsparti som stigen slingrar sig genom. Allt är i skugga och stigen är mjukare än de flesta vi använt den här veckan. Det finns gott om genvägar men vi använder få av dem för att vara så snälla vi kan mot våra ansträngda fötter. Efter ett par timmar kommer ett kort parti där vi följer Arbesseirbach och en asfaltsbelagd korsning. Vi svänger vänster över bron och upptäcker snart att vi är mycket närmare den nedre liftstationen för Ahornbahn än vi trodde. Det piggar upp och snart är vi tillbaka i hotellet. Från Edelhütte säger skyltarna att sträckan vi gick skall ta tre timmar men vi var nere efter bara 2,5. Nu behöver vi vila lite innan det är dags för middag. Vi är alla ett glatt och trevligt gäng på middagen. Vädret har hjälpt oss och vi har haft det bra. Det skålar vi för!  Någon avslutar kvällen i jacuzzin som hotellet höll igång för oss. I morgon bär det av hemåt.

Den som vill se bilder från dessa områden hittar bilder här.

Vill ni hitta facebooksidan för Alpenrose Fellenberg finns den här.