Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 5. Torhelm, Innsbruck och badhuset.

Få har lockats av tidig frukost i dag. Bara fem personer har anlänt klockan 7.30. Två var uppe hela natten och kommer säkerligen inte hit förrän om någon timme. Hans-Jörg, ägaren till hotellet, stod klar med bilen före klockan 8. Han hade lovat att skjutsa de tre som går en extra vandring till Heinzenberg där liften Gerlossteinbahn är. Första avgången tar de tre upp till Berghotel (1602 möh) och början av stig 8. Folk med klätterutrustning viker av åt höger mot stig 50. Den mäktiga bergsryggen Gerlossteinwand (2166 möh) reser sig framför dem och de går nära dess fot. Snart passerar de tre en liftstaion nära Larchkopf (1856 möh). Växtligheten är låg och ibland går stigen mellan steniga partier, men den är lätt att följa. Det är soligt, klart och man ser långt. Vid Heimjöchl (1984 möh) är Gerlossteinwand bakom dem och de går omväxlande över ängar, uppför slänter och på skrå. Nära en uppförsbacke går de förbi en flock getter. En vit get med bockskägg och fyra horn rör sig försiktigt mot dem. De undrar om den är nyfiken eller argsint.

En bit upp till höger på kammen vid Geiskopf (2277 möh) ser de en grupp vandrare. De verkar vara upptagna med viktiga diskussioner. Geten visar sig vara nyfiken och kelig. Ju mer den klappas desto mer vill den ha. Två kvinnor ur gruppen ovanför viker av ned mot den keliga geten. Kvinnorna hinner i kapp dem när stigen gått upp på en högre sträcka som kallas Lixlkarschneide. De tre fotograferas i riktning mot dalen Brandberger Kar och går sedan vidare på en kam. För att komma upp på Torhelm (2452 möh) måste de följa svårare och brantare partier. Stigen går runt toppen och sedan upp. En ung kvinna i shorts och t-tröja sitter på kammen vid Brandbeger Schneide och pratar i mobiltelefon. Snart går hon ned längs samma stig som de tre nu använder för att komma upp. När de närmar sig toppen lyfter en rovfågel och seglar iväg åt vänster mot Brandberger Kolm (2674 möh). I lådan där en stämpel brukar finnas ligger nu skräp och någon har brutit av stämpeln. Bara skaftet är kvar. På korset som visar var toppen är hänger en annan låda. I den har bin gjort ett bo. En av de tre fick en mindre svärm över sig när han skulle fotograferas. Lite fäktande med armarna och ett steg från korset så var det lugnt igen. Resterna av gårdagens rökta hjortkött gav energi.

För att undvika det brantaste partiet följer de Brandberger Schneide ned till drygt 2100 meters höjd och viker där av uppåt på en stig som inte verkar ha använts på väldigt länge. Den går i en fin dal längs början av det som längre ned blir bäcken Weissbach. Stig 513 för dem över Seespitze och Brandberger Joch (2307 möh). Här går de nedåt genom ett blombestrött parti med gott om flitigt arbetande bin och fjärilar. Stigarna är märkta som svåra men är inte mer problematiska än de som märkts som lättare. I Brandberger Kolmhaus (1845 möh) äter de lugnt lunch och njuter av tillvaron. Solen skiner och det är lätt att se ned till byarna Brandberg och Finkenberg. Mayrhofen är dolt bakom en kulle. På den kullen finns en äng och några vägar. Längst ut på ängen där det ser ut att vara brant syns nästa mål, Berggasthaus Steinerkogl.

Grusvägen från lunchalmen har fler kurvor än vad kartan visar och följs av en fin skogsstig. Några partier är branta men där finns det rep att hålla sig i. De tre passerar flera vattendrag och går i skuggan av träden. Vandringen är lätt och lutningen nedåt modest. Vid Steinerkogl (1270 möh) stannar de kort och går sedan ned längs fortsättningen av stig 513 där den också kallas 5. Hans-Jörg och hans personal bjuder på en drink före maten och snart är vi samlade i restaurangen där det vankas buffé. I rapporteringen till varandra förstår vi att två besökt Innsbruck och lika många har ägnat lång tid åt att hitta badhuset som vi har fribiljetter till. Någon hittade det direkt och flera har nu provat hotellets spa-avdelning. De som inte var med till Berliner Hütte i går gick dit i dag. Några magar och knän har fått en dags behövlig vila. Avslutningsvis berättade Mikael om hur morgondagens vandring ovanför samhället Hintertux ser ut. Då har vi en god chans att få se murmeldjur.

Här finns en film som visar hur det kan se ut om man går från Brandberg Kolmhaus upp till Torhelm.