Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 3. Grübelspitze och Stoarnkasern.

Avfärd från busstationen klockan 8.40 mot Eggalmbahn. Från liften tar vi oss sakta upp till Grübelspitze (2395 möh). Moln blåser upp längs bergssidorna och täcker ibland oss eller våra vyer. På så sätt tittar toppen fram lite då och då. Vi försöker få bra bilder på molnens spektakulära klättrande. Som vanligt finns ett stort kors och ett litet skåp med en stämpel i på toppen. Det börjar blåsa kraftigt kort efter att vi nått toppen. Blåsten blir så stark att vi snabbt går ned längs kammen mot stigkorsningen vid Zilljöchl. Två vandrare har gått i förväg längs stig 45 för att hinna upp till Ramsjoch (2508 möh) och skall sedan gå ifatt oss när vi fortsatt längs stig 35 mot Stoarnkasern. Vi behöver samla ihop oss och gör det genom att alla utom de två som gått före gömmer sig i en sänka vid bergssidan nära korsningen. Stigen fortsätter på skrå och går sakta nedåt.

På vardera sidan har vi gröna ängar med blommor. Längre upp betar kor. Vinden är lugnare här, molnen har slutat skölja över oss och solen skiner. Vi gör några försök att få bra blombilder på både de små spretiga gula och de ännu mindre blå. I omgångar byggs ett lätt duggreng upp. Vi har bara en kort bit kvar till Stoarnkasern (1984 möh). Ett stort murmeldjur äter vid grusvägen någon meter under vår nu steniga stig. Djuret springer klumpigt iväg och försvinner över vägkanten. På Stoarnkasern är osttillverkningen i full gång. Almen är nästan full med andra lunchgäster men vi får plats. Murmelns grusväg heter led 322 och den tar oss ned mot Juns. Våra regnkläder åker av och på. Två vandrare snabbar sig till bussen hem och kommer precis i rätt tid till en. Där genvägarna mot Juns börjar väljer fem personer att fortsätta vandra i stället för att ta snabbaste vägen hem till Mayrhofen. Gruppen som går direkt till bussen i Juns delar på sig i början av byn. Några diskuterar vägval vid kvarnen och missar precis en buss, resten hinner med den.

De fem som vandrat vidare följer väg 33 till Brandalm (1600 möh) där de vänder rakt upp genom skogen mot Waldhoaralm (1850 möh). Det var för kort att bara gå till Brandalm och vi gissar att våra knän tycker bättre om uppförsbackar. Gruppen får mer och mer användning för sina regnkläder ju högre de kommer. Regnet verkar hänga från Waldhoaralm till Eggalmbahn. De följer skyltningen till Eggalmbahn men tror att det varit lättare att följa stig 23. En lastbil full med kobajs gör att den blöta gruppen måste gå i utkanten av vägen. Vandringen är trivsam och diskussionerna längs vägen många. Nära den övre liftstationen i Eggalmbahn blockerar en flock kor vägen. De vill inte flytta på sig men kan rundas. Något senare försöker två kor hitta något sätt att konsumera en back Zillertalöl. Efter färden ned i liften får gruppen en vilsam rast i Tux-Lanersbach innan 16.10-bussen anländer. Sportbutiken och turistkontoret är då ordentligt genomgångna. När middagen serveras är hela gruppen samlad och när vi ätit klart regnar det kraftigt. Mikael har planerat att vi skall gå till Berliner Hütte i morgon.