Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 4. Hintertux.

Efter frukost har vi tagit oss till busstationen och kliver klockan 8.10 på buss 4104 mot Hintertux. Liften Gletscherbus 1 tar oss från 1499 till 2100 meter över havet. Här samlar vi snart ihop oss utanför Sommerbergalm, tittar lite på kartan och delar upp oss i två grupper. En grupp kommer att gå längs en grusväg upp och en följer den brantare och längre stigen Herrenweg (326) över Frauenwand tills alla möts i Tuxer-Joch Haus (2313 möh). Mikael förvånas över att båda grupperna är snabbare än vad han är van vid. Han pratar också lite om att kvinnan i dödsannonsen vid entrén serverade honom förra året.

Flera av oss äter vår första ’apfel strudel’ (äppelpaj) med grädde eller vaniljsås och dricker något till den. De som gått den längre vägen har sett flera murmeldjur och de som kommit snabbare till mötesplatsen såg bara ett sådant djur genom fönstret. Vi misstänker att reseledaren eller ägaren till Tuxer-Joch Haus haft murmeldjuret i bur och sedan släppt ut det när vi satt i restaurangen. Ovanför almen ligger Pfannköpfl som är 2388 meter högt.

Vandringen följer sedan dalen Weitental ned så att vi börjar med Hornspitze (2650 möh) på vår vänstra sida och Schwarze Pfanne till höger. Murmeldjur hörs över allt men vi ser dem inte. Mikael anstränger sig för att hitta dem men utan resultat. Ett vattenfall dyker upp på vår högra sida. Vattendraget nedanför det är täckt av en tunnel av snö. På den ligger ett tunt lager grus. Jord som verkar ha slitits från bergskanten har täckt vår stig och gör den lerig men det går bra ändå. Där vi svänger ned till höger ser vi en stig (323) slingra sig uppför berget till vänster mot Wandsptize (2614 möh). Vår väg har nu branta berg på båda sidor. Grusstigen blir smal, mycket fin och med Schmittenberg (2731 möh) långt framför oss på andra sidan samhället Hintertux. Ibland ser vi Edelweiss växa på bergsidorna, men vi måste titta lite försiktigt eftersom den ojämna stigen nu har räcken av vajrar på båda sidorna. Till höger tornar vattenfallet Schleierfall upp sig.

Vädret är vackert, solen lyser och vi njuter av värmen. En kort sträcka av grusvägen är lite knepig men vi tar oss ned och når snart Bichalm som är vårt mål för den aningen sena lunchen.  Några har tagit med sig matsäck och några äter på almen. Det tar oss bara en knapp halvtimme att följa grusvägen och stigarna mellan Bichalm till Hintertux och vi är tillbaka i Mayrhofen någon timme före vi avnjuter de middagsrätter vi valt vid frukosten. I morgon säger Mikael att han tänkt ta med oss till en topp som heter Grübelspitze och en alm som heter Stoarnkasern. Vi har sagt att vi vill vandra mer än vi gjort i dag och han föreslår att vi göra två vandringar i morgon.  Har vi tagit oss vatten över huvudet nu?

Här finns en film om hur dagen var.