Flugfiske i Slovenien

Reseberättelser

Dag 3. Andasibe: Nationalparken.

Vi ger oss direkt i kast med parken Mantadia som skapats för att skydda indrin, den största av världens lemurarter. Fast det finns 11 sorters lemurer i den här parken. Två av parkens guider, John och Nestor, kommer att följa med oss. De berättar att indrin har ett öronbedövande skrik. Här finns även den vackraste av lemurerna, Diademsifakan. När guiderna pratar och reseledaren översätter sitter en blå duva och ser på oss vid entrén. Vi delar in oss i två grupper och innan vi hinner in i parken pekas en “crested drongo” ut. Den skall kunna härma allt och ansågs tidigare vara fåglarnas drottning. En sorts kameleont som vi inte sett tidigare sitter stillsamt vid stigen och låter sig fotograferas. En ung marmoratagroda sitter i ett guavaträd.

Dagens första lemur heter bambulemur och sitter passande nog i ett bambusnår som är till höger om oss när vi går över en bäck. Det blir stockning på bron när alla fotograferar. Efter snåret öppnar sig naturen något och efter det kommer vi till en stig som svänger svagt till höger och vi följer skogen som först är på vår vänstra sida. I gräset mot skogen hittar vi en svart drakfluga som blir väl fotograferad. En av madagaskars minsta fåglar, madagaskar manakin, flyger fram och tillbaka på ängen vi nu har nere till höger. Vi ser också en fody. En av guiderna sätter en centimeterstor giraffbagge på ett blad så att vi skall kunna fotografera den. Det finns två sorters giraffbaggar här och den här är den större av dem. Lustiga små skalbaggar med långa halsar. Ovanför oss klättrar en familj med bruna lemurer. De äter lugnt och rör sig mellan träden. Vi ser att de planerar att hoppa och försöker fotografera hoppet men få av korten blir bra. Kamerorna smattrar åt alla håll. Vi kommer nog att få nackspärr och träningsvärk av den här övningen. Några gyllene sifakas rör sig i träden ovanför oss och guiderna pekar ut bruna lemurer, den nattaktiva eastern wooly lemur och berättar att det finns 150 sorters fåglar i den här parken.

Vi hör tjatter i buskarna. En indri kallar i fjärran och en stor svart fjäril passerar. Nu sitter tre indris rakt framför oss högt uppe i de smala träden. Det är svårt att få en bra fotovinkel men vi försöker. Då och då låter de lite som ugglor. Guiderna pratar i radioapparater med andra guider och snart kommer en stor grupp amerikanska flickor i shorts och lågskor till oss. Vi hör något som låter som en plågad katt men guiden tror att det bara är en inspelning som en annan parkguide använder för att hitta djuren. Gulbruna sifakas hoppar fram och tillbaka i träden över stigen. I buskagen hittar vi lövsvansgeckos, trädgrodor och kameleonter som kan bli upp till 70 cm långa. Vi ser en rödmagad lemur. En “Madagascar Wood Rail” springer förbi och trädtoppen bredvid oss sitter papegojan “lesser parrot”. Vi hinner också se en “red fronted coua” med sitt lite röda bröst innan det är dags att äta lunch nära parken. På lunchstället sitter klistermärken från flera tyska researrangörer. Någon av dem ordnar cykelresor genom Madagaskar. Vi funderar också över om de inhemska ölsorterna Feon’ny Ala och Lebertalia Original Beer kan vara något.  Den senare bryggs av Skol. Restaurangen vi sitter i är utgrävd ur en kulle.

Mätta och belåtna har vi tagit oss till krokodilparken som Vakona Lodge har. Längs vägen har vi pratat om traktens koboltgruva och moskén som bara utlänningar använder. Andasibe har bara 4000-5000 invånare men i trakten finns 4-5 gånger så många. Krokodilparken börjar med en lerig gång fram till en liten sjö som kallas Lac Deborah. Här och var ligger krokodiler. Vid stigen finns varningsskyltar för avstickare där risken är hög att bli krokodilmat. Långt in i krokodilparken finns först burar med fossa, sedan en mindre krokodilsjö med elefantöronpalmer och till sist en bur med fåglar nära en inhägnad med ormar och en med sköldpaddor. Vi tycker lite synd om djuren här. På tillbakaväg ser vi när krokodilerna matas med stora köttstycken. Ibland lyckas vi få bra kort på det turbulenta skådespelet. När krokodilerna ätit verkar de gärna simma runt i sjön.

Fast dagen slutar inte med det. Vår lodge har också en lemur-ö. Lemurer kan inte simma. Vi paddlar dit med en mängd bananer och får lemurer nära inpå oss och överallt. Om vi räknat rätt hittar vi här 6 dagaktiva och 2 nattaktiva lemurarter. Någon är en av de bruna lemurerarterna och en annan är svartvit och utrotningshotad. Alla verkar tycka om bananer. Patrick varnar oss för att stå rakt under de ibland bajsnödiga lemurerna. Många bilder och lekar blir det innan vi vänder tillbaka till hotellet som ligger alldeles bredvid. Vår reseledare, Mikael, rycker ut som paddlare men vi tycker inte att han var särskilt bra på det. Konstigt nog trillade ingen i vattnet. Fast det var roligt att titta på.

Vi avslutar dagen med att först gå en promenad för att leta nattaktiva djur och sedan träffas i vår fina runda restaurang. Några hann med att titta runt i souvenirbutiken som ligger direkt under taknocken i restaurangen. Många av oss fortsätter ölstudierna med att prova Castle beer och andra är glada att hitta gott vin. Det är mörkt ute men man ser vattentäkten som är utanför restaurangen. Det händer mycket på en dag och i morgon kommer en till. Morgondagen sägs bli en landskapsdag med en lång transport. Snart får vi veta vad det innebär.