Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 13. Berenty: Naturreservatet – Tolanaro.

Det kvittrar i buskarna och kackelackan som hamnat på rygg får hjälp av oss att komma på fötter. Tidigt har vi gått iväg med guiderna för att leta aktiva djur och för att se både den vackra Verreauxs sifaka (Propithecus verreauxi) och brun maki. Berenty har 83 fågelarter, som vi spanar efter. Vi börjar med en grå papegoja , (Coracopsis nigra), och fortsätter med en Madagaskarspökuggla (Ninox superciliaris) samtidigt som vi hör andra fåglar som skorrar. Och då kallar en likadan uggla från snåret bredvid och en Sifaka sitter i toppen av ett träd med några släktingar i solen bredvid. De övervakas av en brun lemur och i närheten ser vi en kal trädtopp med en vakande tornfalk. En Tofscoua sitter i ett lövverk en bit bort och en fjäder från en prickig pärlehöna ligger framför oss på marken. Kvistar knakar under oss när vi går på stigen. Det hindrar inte en Madagaskarbulbyl (Hypsipetes madagascariensis madagascariensis) från att visa sig och en till Tofscoua från att föra liv. Mindre fåglar verkar vara mer aktiva och vi ser lemurer här och var. En ringsvanslemur kallar och guiderna pratar om 22 olika sorters gök när en sparvhög blir synlig. Röd fody syns också och en brun lemur har gått vilse. Våra nackar har skruvats hit och dit ett tag nu och vi rör oss tillbaka mot frukosten. Hoppas att vi lyckas hålla lemurerna på avstånd från maten.

Vi pratar om Madagaskarparadisflugsnapparen vi sett, att lemurerna slickar på sina barn för att skapa igenkänning och vi hört en fågel som vi tycker låter som R2D2 i filmen Stjärnornas Krig. En kohäger står i floden nära våra bungalows och vi får veta att lemurer är rädda för zebu. I flodbädden ser vi hur man odlar sötpotatis, majs, vattenmelon och bönor. Lemurerna tycker om det guiden kallar för Solanum (Solanum pyracanthos) och som vi förstår som besläktat med potatis men som ser ut som en liten buske. En gulnäbbad glada (Milvus aegyptius) sitter i floden och verkar svalka benen. De brukar ta barn från lemurerna. Vi går snett genom ett buskage fullt med fjärilar. En är rosa med gult under och en är vit med färgade spetsar. Vid termitstacken berättar Berentys guide att det tar 6-7 år för terminter att döda ett träd och att det finns 1120 sorters fladddermöss i världen, varav 45 lever i Madagaskar och 31 av dessa finns bara här. Av dessa 31 fladdermössorter som bara finna här äter 28 insekter och 3 frukt. Här i trakten finns även Strålsköldpaddor (Astrochelys radiata), eller radiata som guiden kallar dem. De är en hotad art som kan bli väldigt gammal. Människor äter dessa sköldpaddor men inte den lokala stammen eftersom det finns ett tabu mot det.

Innan vi sätter oss i bussen för att åka tillbaka till Tolanaro hinner vi få föreläsningar och översättningar om “spiny forest”, baobaber, pressad bark mot lågt blodtryck, se en sovande gecko i en baobab och träffa en kille med ett spjut och en Rolling Stones t-shirt. Killen med spjutet ställer glatt upp för att bli fotograferad och det dröjer inte länge innan vi råkar väcka en Madagaskarnattskärra (Caprimulgus madagascariensis). Den sitter nära en Lepilemur leucopus, eller “white footed sportive lemur” som lokalguiden säger. Vi avslutar besöket i den här skogen med att se den minsta ugglesorten och konstatera att naturen skövlas av traktorerna på fältet bredvid.  När vi ger oss ut på den omskakande grusvägen till Tolanaro möter vi en lastbil full med arbetare på väg till fälten. Deras lastbil måste backa när en flock med zebu och getter passerar. Vi försöker fotografera röran som blir men har svårt med det. Ett dammoln rörs upp runt flocken och lastbilen. En pojke kommer med ett lamm i famnen.

När man arbetade med sisalfälten vi nu passerar hade man ibland problem med gräshoppor. För att få bort dem importerade man Bruna Majnor (Acridotheres tristis) men nu är dessa så talrika att de blivit ett problem. Framför oss har vi lastbilar som verkar sitta fast i ett hål som är precis där vi behöver komma fram. Vi har tur och den skakiga resan till Tolanaro går bra. Vi äter middag och går och lägger oss. I morgon skall vi ut och åka lite båt.