Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 11. Tana – Tolanaro.

Varken vi eller hotellpersonalen uppskattade att äta frukost klockan 5 på morgonen. Vi fick nästan bara friterade rätter. Lite yoghurt fanns också men den var mer eller mindre djupfrusen. Energin från den hjälpte oss att komma till flygplatsen där incheckningen sker enligt ett slumpmässigt system. Pliktskyldigt lägger vi våra bagage på bandet som tar dem till genomlysningen men det finns ingen personal som tittar på resultatet. Det kanske är tur för killen som tagit med sig en radiostyrd helikopter som handbagage.

I Tolanaro finns bara ett rakt band för allt bagage. Resultatet blir ett ganska charmigt kaos. Några indier i färggranna kläder står bredvid oss och guiden förklarar att det finns ganska många indier i Madagaskar. Utanför är chauffören Rivo redan på plats. Från bussen ser vi hur barn försöker dra med sig ett får. Det är en kort sträcka till staden och på vägen dit åker vi sakta genom marknaden och dess folkmyller. Från att vi fått våra rum på vackra lilla Hotel Croix du Sud har vi inget gemensamt program förrän en bit in på eftermiddagen.

Vi sprids åt olika håll i staden. Någon går ned till stränderna och andra letar barer och restauranger. En Jeanette säljer armband nästan längst ut på halvön. Hon säger att det hon tjänar går till att betala för sina tre systrars skolgång. Det kostar dem 12.000 Ariari per år att ha dem i skolan. Deras mamma är arbetsför men pappan är död. Hon får några armband sålda och visar vägen till restaurangen Island Vibe, ett ställe nära Libanona Ecology Center, som lockar många anglosaxiska ryggsäcksturister och där askfaten är snäckskal. Maten hos Island Vibe är bra, atmosfären vid stranden trevlig och utbudet i baren smått imponerande.

Snart är vi i Rivos buss igen. Det är dags för rundturen. En Eugene följer med oss som lokalast av lokalguiderna. Tolanaro ligger i sydöstra delen av Madagaskar och grundades 1643 av fransmän som Fort Dauphin. Det namnet hörs fortfarande här och var. Vi åker mot stränderna Gallieni som tar 500 Ar för att man skall få beträda den och till Libanona som är gratis. Eugene säger att bästa badet är vid Libanona och att Gallieni är bra för att surfa och vindsurfa. I gamla hamnen arbetar fiskarna flitigt. Vi står på vägen ovanför dem och fotograferar med mycket inzoomning. Nästa fotostopp är i den livliga marknaden. Där köper Mikael CD-skivor för att kunna bränna en film till oss om Madagaskar. Eugene och Patrick är mycket oroliga att något skall hända med oss på marknaden. Med dem som livvakter kan nog inget gå fel. Förutom för Mikael som far runt som en vilde för att ordna saker och ting.

Vid vägen längs stranden finns barer som Eugene tycks gilla. Han berättar även om jackfruit, granitberg, företaget Rio Tintos betydelse för Tolanaro, att Peak St Louis är bästa utsiktspunkten och att den som äger vårt hotell även äger den 36 km2 stora botaniska trädgården som vi nu kommit fram till. Här kan vi lätt fotografera både växter och djur. Lemurerna kan inte simma och blir därför lätta att hålla fångna på små öar i parker som denna. På väg hem ser vi både vägen som byggts för att hjälpa Rio Tintos transporter till hamnen och företagets arbetarbostäder. Eugene berättar att man tjänar bra hos Rio Tinto.

Baren i vårt hotell har visat sig vara ett trevligt alternativ när vi har lite tid mellan våra aktiviteter. Där kan man sitta ute eller inne och läsa eller fundera. De har även en stor tv som tyvärr inte fungerar för att visa filmen Mikael vill visa oss. Han experimenterade ganska mycket där när vi andra tog det lugnt. Just det där med olyckan med filmen fortsätter efter försöken i hotellbaren. På kvällen regnar det och vi får problem att skydda oss när vi skall göra den korta vandringen till vår gemensamma middag. Vår reception har några paraplyer, vi har några själva och de som blir utan ignorerar regnet. Det ser lite småroligt ut när vi tar oss fram. Mikael gör ett till försök att få ordning på filmen vid middagsstället men misslyckas. Något verkar ha hänt med det externa minnet där filmen fanns. Synd tycker vi. Det får gå ändå. Vi beställer våra tre inkluderade rätter och väntar förväntansfullt på maten. I morgon skall vi ut och åka båt och sedan ta oss till en park som är känd för sina ringsvanslemurer.