Öl och Sightseeing i Bukarest

Reseberättelser

Dag 8. Kandy.

Arrangör för den här resan var Explore Tours som skrivit programmet och bokat allting. Vill ni läsa programmet som det nu ser ut finns det HÄR. Endast reseledartjänst hyrdes in från Karlmark International.

Besöket i Kandy börjar med Tandtemplet. Här skall Buddas tand finnas. Den skall ha räddats från hans kremering och nu sägs det att vädret blir helgalet om man flyttar boxen med tanden. Varje år hålls en procession i Kandy och då behöver tanden åka runt på en elefant men för säkerhets skull används en kopia. Asiri berättar om barnen som halshöggs av Kandys siste kung eftersom hans ställning var hotad av en hav hans medarbetare. Vi går runt i templet och tittar på kungapalatset som har en gång in till Tandtemplet för att kungen skulle slippa att synas. Sjön bredvid templet var tidigare risfält men kungen ville ha en sjö. Utanför templet säljs blommor till pilgrimmer som vill använda dem som offergåvor. Bussen plockar upp oss mellan Tandtemplet och ett gammalt vitt viktorianskt hotell. Vi åker förbi det kulturminnesmärkta gula fängelset och får veta att det är i bruk och att många vill riva det för att bygga kommersiella lokaler. En introduktion till de politiska maktstrukturerna hinns också med. Asiri har pratat mycket om Kandys benägenhet till trafikstockningar och de sänker nu vår hastighet betydligt men vi kommer fram till en smyckesbutik som tar emot oss med öppna armar. Vi får se en film som berättar lite om ädelstenar och slutar med att visa bilder på alla företagets butiker. Utanför filmlokalen finns ett litet museum som vi snabbt går igenom innan vi är i försäljningslokalen. Snart måste vi gå vidare för att hinna till lunchen i Aloy Restaurant. Där måste vi stanna lite längre vid buffén för att Mikael skulle kunna använda det trådlösa nätverket. Vi har nämligen snart ett till besök i ett barnhem och varken han eller Asiri vet något om vad den svenska agenturen planerat. Kontaktuppgifter och allt saknas men en efter lunchen är  förhoppningsvis en lösning i sikte.

Den botaniska trädgården i Kandy var som en oas i ett packat schema. När vi korsar floden pratar Asiri sig varm om Mahawelifloden och att vi passerat den tidigare samt att den är längst i Sri Lanka. Den bevattnar stora delar av landet. Men han måste prata fort för sträckan är inte lång från restaurangen till trädgården. Från att springa benen av oss till olika attraktioner var det lätt att trivas i palmalléerna, bland orkidéerna, i kaktushuset eller vid träden som olika kända personer planterat. Vi undrade över om det finns något budskap i att Drottning Elisabeth IIs träd behöver en extra pinne som stöd för att hålla sig uppe? Eller varför det är så gott om kärlekspar i fikuslunden? Lite här och var är det gott om fladdermöss som väsnas. Ibland flyger de en liten kort sträcka. Vid fikusarna har en koloni apor hittat mat och barrträden i barrträdsallén är ibland väldigt krokiga. Mellan restaurangen och minneshuset till trädgårdsmästaren finns några träd med dubbelkokosnötter. De har fått mycket utrymme i marknadsföringen av parken.

På väg från trädgården till en dansuppvisning pratar Asiri om familjestrukturer, vilka riter flickor går igenom innan de anses vara kvinnor. Han berättar även om grupperna som styr i landet men avbryts sedan av att han behöver berätta om utsiktspunkten vi stannar vid och dansuppvisningen som kommer. Det går undan. Snart börjar föreställningen och det finns inga möjligheter att reservera plats. Men vi kommer i tid, får bra platser och njuter av den energiska dansen med eld, jonglering och allt. Efter att två av dansarna gått på glödande kol räcker Asiris föreläsning om familjetraditioner ända till vårt hotell där bara middagen kvarstår på dagens program.