Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 7. Polonnaruwa – Sigiriya – Kandy.

Arrangör för den här resan var Explore Tours som skrivit programmet och bokat allting. Vill ni läsa programmet som det nu ser ut finns det HÄR. Endast reseledartjänst hyrdes in från Karlmark International.

Vår frukostrestaurang öppnar egentligen klockan 06.30 men 06.55 var bara hälften av maten framme. Hotellet har just nu få gäster och personalen har nog sett att de inte gärna hänger på låset. Efter frukost börjar vi vår färd mot Sigiriya. Molnigheten i dag är tunnare än när regnen var här. Asiri har börjat föreläsa. En stor ödla korsar sakta vägen och snart har vi en yngre vild elefant på vår vänstra sida. Stämningen i vår grupp är helt annorlunda än den var när regn kom och gick. Vi kommer att komma fram dit kort före lunch och är nu oroliga att vi startat för sent för att undvika att få problem med värme. Solen blir starkare ju längre vi åker. Snart har vi en ung elefanthanne med små betar på högra sidan om bussen. Man ser att vattnet från regnen nått nästan ända upp till vägen men nu sjunker det undan. Ju närmare vi kommer Sigiriya desto fler blir marknadsstånden. Många marknadsför sig med att de hyr ut rum och att de har trådlöst internet. Vädret är inget problem alls när vi går genom trädgårdarna mot klippan. Nu är vi i stället oroliga för att knän och leder inte skall klara de många stegen upp till toppen. Fast det går att vika av före den första trappan och om man vill är det också lätt att vända på plattformen som kommer mellan en grotta med målningar av halvklädda kvinnor och den branta sista sträckan. De som inte vill upp på klippan väljer att vända innan första klättringen och ber i stället om att få vänta nära bussen. Chaufförens medhjälpare tar med sig alla som vill till området där bussen står. Resten börjar klättringen i trappan. Alla utom Asiri går upp till grottmålningarna. Han tar en genväg och följer i stället direkt “spegelväggen” fram till plattformen. Från plattformen går trappan vidare upp mellan två stora tigertassar. Tidigare har djuret haft ett huvud men det har inte klarat tidens tand. Många turister vilar på plattformen. Asiri var sist upp på toppen och Mikael näst sist. De ur gruppen som kommit upp tidigare var på toppenhumör. Vi tittade på resterna av huset där kungens harem bott, hans tron och funderade över resten av ruinerna innan vi gick ned igen. Från plattformen delar sig trappan i en som går upp och en som går ned. Där klättringen nästan planat ut vill en ormtjusare få turister att ta kort på honom mot betalning. Mannen i ett par fotograferar ivrigt rakt framifrån och hans kvinnliga bekanta sitter en bit längre bort och tittar på.

Tillbaka i bussen berättar Asiri om resten av dagens program och fåglarna på de dränkta risfälten. Han förklarar att texten som målats på klippor i städer är 4-5 år gammal valpropaganda och att straffen för att måla ny propaganda nu är stränga. Texterna består av namn och nummer för den kandidat som vill få din röst. Vägen är bitvis skumpig. Vi äter dagens lunchbuffé på Tropical Village i Dambulla och åker sedan vidare mot programmets kryddfarm. Asiri berättar om kryddor och örter. Han säger att kanel finns längs kusterna och resten av kryddorna längre upp. Och att namnet kanel egentligen kommer från ett kinesiskt plagiat. Oxar plöjer åkrarna vid sidan om vägen och vatten forslas mellan risfälten med små kanaler. Asiri pratar på till vi når Ranweli Spice Garden och Mr Opal tar över. Vi får en snabb genomgång av olika plantor vi ser vad de har för effekt på kropp och själ. Han berättar också vad som ingår i vilka av Ranwelis produkter innan vi erbjuds en kort och kostnadsfri nackmassage och sedan visas till deras affär.

Som bitvis nymasserade resenärer åker vi vidare in i Matale. På höger sida passerar vi ett buddistiskt tempel där man nyligen byggt en buddafigur en bit upp på bergssidan. Någon minut senare stannar vi vid ett väldigt stort hinduistiskt tempel. Asiri vill att vi skall kliva av men inser att programmet är för snävt skrivet för att det skall vara möjligt. I stället berättar han om skillnaden mellan hinduism och buddism. Han pratar om statyerna på fasaden och tornet.

När vi närmar oss Kandy, Sri Lankas näst största stad, får vi veta att staden ligger på ungefär 500 meters höjd över havet och att staden är omgiven av berg. Det är här tandtemplet ligger. Det här var också den del av Sri Lanka som längst klarade sig från att koloniseras men år 1815 skrev Kandys dåvarande kung över makten till britterna. Bergen och skogar hade då länge skyddat staden. I bussen får vi lära oss om de två olika varianterna av tamiler och hur kungen i Kandy välkomnat olika trosinriktningar som stötts ut på andra platser. Det finns fortfarande hela byar med muslimer eller tamiler.

Hotel Topaz ligger högt och har fin utsikt över staden men är väldigt krångliga att arbeta med. Det blev en lång och krånglig natt för Asiri som inte fick något rum alls och för Mikael som fick sitt klockan 21. Fast många av recensionerna på internet varnar för det här hotellet så vi hade kunnat slippa en dålig erfarenhet om den som bokat rummen här tänkt till bättre.

Dagens höjdpunkt var besöket i Sigiriya. De som igår inte ville dit var idag glada att de flesta av oss tog oss upp på stenbumlingen.