Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 4. Colombo – Polonnaruwa.

Arrangör för den här resan var Explore Tours som skrivit programmet och bokat allting. Vill ni läsa programmet som det nu ser ut finns det HÄR. Endast reseledartjänst hyrdes in från Karlmark International.

Hotellets restaurang började med att servera en av våra diabetiker frukost. Reseledaren var då på stranden för att försöka få bra bilder på fiskebåtarna. Sakta fylls bordet med sömndruckna skandinaver. Programmets löfte att visa när elefanter får mjölk ur en nappflaska styr tiden på morgonen och vi undrar om det kan vara bättre än att sova en extra timme efter att hotellets fest hållit oss vakna. Trots att vi väckt restaurangen tidigare än normalt är risken hög att vi inte hinner till mjölkföreställningen. Vi undrar om programförfattaren tänkt rätt. Asiri gör sitt bästa och berättar olika sorters elefanter. Han retar oss med statistik om hur mycket de äter och hur mycket av det som senare kommer ur dem. Matsmältningssystemet är ineffektivt och blir till sist elefantens död. Vi märker snart att det varit bättre att sova en extra timme. Men vi roades av att se elefanterna gå i samlad trupp till sitt badställe i floden. Och i butiken där papper tillverkas av fiberrik elefantbajs finns en svensk översättning som går att förstå men är lite rolig.

Vi fortsätter mot Dambulla med siktet inställt på Diya Dahara Hotel Restaurang. Asiri berättar om ris, kokos, silikat, keramik, stränder, industri och olika fåglar. De två monsunperioderna gör att det nu är ganska torrt i Negombo men regnigt i området vi är på väg till. Bara någon kilometer efter hotellet vi skall bo på är vägen översvämmad. Asiri håller kontakt med Hotel Sudu Araliya som inte väntar sig något problem men säger att järnvägen är den enda vägen in till ett område som ligger några kilometer öster om dit vi skall. Framme på restaurangen får vi veta att det är förbjudet att sälja alkohol i dag men att vi kan försöka att beställa ‘specialte’ och se vad vi får i kopparna. Enligt uppgift var drycken kall och kolsyrad.

Från Kurunegalasjöns strand åker vi mot Dambulla. Föreläsningarna handlar om numrerade palmer, att bilister varnar varandra för trafikpoliser på samma sätt som i alla länder och skillnader mellan buddism och hinduism. Asiri är en hängiven buddist och berättar ingående om lärans beteenderegler. Han fortsätter med att repetera det han sa om stupan i Colombo och om det stora Fikus Religiosaträdet som stod utan för Nationlamuseumet. Buddisterna behöver även ett hus med bilder för att förbli lyckliga. Den långa föreläsningen översätts och skall ge oss en möjlighet att förstå vad vi snart kommer att se i Dambulla. Utanför bussen har det börjat regna. För att inte bli genomblöta ber vi chauffören att köra oss så långt upp det går. När Asiri köper biljetterna vill alla trotsa regnet men det har ändrat sig när han är tillbaka. Under korta perioder regnar det kraftigt men det stör väldigt lite av upplevelsen av klostret och i grottorna regnar det inte. Utanför grottorna finns ett överhäng som skyddat mot regn redan innan väggarna byggdes. Asiri berättar om arkeologiska fynd och metoder. Han fortsätter med att förklara målningar och till sist går alla fritt. På väg ned till staden Dambulla passerar vi en stor och nybyggd Budda. Den ägs av en munk. Han äger även en arena i närheten och lite allt möjligt annat samt har familj. Vi passerar fruktförsäljarna som Dambulla också är känt för. Regnet har slutat. Vi har skogar på båda sidor om vägen. Ett kort stopp för att växla pengar och Asiri berättar om nödvändigheten för chaufförer att kunna köra akrobatiskt och vår förare visar prov på det. Av och till stannar vi längs väg A11 för att titta på vilda elefanter. I Polonnaruwa har reseledarens väska kommit bara någon minut före oss. Vi går till våra rum och kommer ned en timme senare för att äta middag. När vi ätit färdigt kommer regnet tillbaka. Då är det mörkt och motivationen är hög att stanna under tak.