Flugfiske i Nordmakedonien

Reseberättelser

Dag 12. Hikkaduwa.

Arrangör för den här resan var Explore Tours som skrivit programmet och bokat allting. Vill ni läsa programmet som det nu ser ut finns det HÄR. Endast reseledartjänst hyrdes in från Karlmark International.

Igår berättade Asiri om hur vi kan veta var det är bra att bada. Här ska det vara säkrare än i Negombo. Han berättade om glasbottenbåtar som åker över korallerna nära stranden, valsafaris och dagsutflykter. Vårt problem här är av bekvämlighetssort och kommer av att vi har alla våra måltider på hotellet. Den som vill utnyttja det maximalt kan bara åka på kortare utflykter. Ganska nära vårt hotell, Coral Sands, finns många sådana och de flesta nämndes i går i bussen och senare i receptionen innan alla spreds till sina valda aktiviteter. Det är synd att Mikael inte varit här tidigare för annars hade han kunnat agera utan att vara beroende av andra. Nu hittar alla till stor del sina egna sysselsättningar och frågar ibland efter fler förslag. Galle, Tsunamimonumenten och sköldpaddsfarmerna är vanliga förslag. Fiskegubbarna som sitter på pinnar är tyvärr för långt bort för att vi skall hinna dit.

Ur vår grupp är Mikael först till frukost men sedan fylls gruppen på. Vi pratar om vad som hänt. I går kväll såg flera ur gruppen en sköldpadda som gick upp mot Coral Sands och la ägg. Det gick bra att fotografera den genom stängslet.

Under förmiddagen solas det flitigt och från båtar finns det dom som ser både valhaj och blåval. Blåvalen simmade sakta bredvid båten och visade upp en rygg som aldrig ville ta slut. På hemväg fick samma båt problem med att en sur rysk man inte ville flytta på sig. Båten med alla passagerarna fick fint åka nära och försöka navigera runt honom men det är svårt att lyckas med när revet går så nära stranden. Fast det var nog inte ryssens fel att revet ligger där det ligger.

Vid lunch kommer vår grupp in vid olika tider. Nästan ingen väljer att äta lunch här. Alla vill hinna med att se något utanför hotellet och därför är lunchen en ensam tillställning.

Kustvägen genom alla byar går precis utanför hotellet. Ibland kommer “Vikingbussarna” fulla med människor som skall någonstans åker snabbt åt båda hållen. Farthindren bekymrar bara mindre bilar. Bussarna åker rakt över och passagerarna håller fast sig så gott det går. Det är gott om restauranger, butiker och försäljare av Ayurvedamassage. Alla är aktiva och ivriga men det räcker bara till tio-elvatiden på kvällen då allt är mörkt och det mesta packats ihop. Bara trädet med numera högljudda fladdermöss är aktivt. Nattvakten ser ut att vara vaken men ögonen är lite dimmiga. Han vill gärna sälja annat att röka än vanliga cigaretter. Just den varan skall enligt honom vara av bra kvalitet i Sri Lanka.