Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 11. Nuwara Eliya – Hikkaduwa.

Arrangör för den här resan var Explore Tours som skrivit programmet och bokat allting. Vill ni läsa programmet som det nu ser ut finns det HÄR. Endast reseledartjänst hyrdes in från Karlmark International.

Genom bussfönstret ser vi ena teplantagen efter den andra passera förbi. På några ställen plockar kvinnor teblad. Asiri berättar om deras arbetsförhållanden och svara på frågor. I går fick han en lista med frågor och den går han igenom lite i sänder. Mycket är sådant som han redan planerat att prata om. Asiri berättar om arbetslöshet, undersysselsättning och självhushållning. Han jämför lönestrukturer mellan olika yrken. Lärare har exempelvis låg lön men kan lätt fylla på den genom att erbjuda extraundervisning. Egentligen finns en minimilön men den fungerar inte i praktiken. Mycket skall ha ändrats 1977 då staten valde att minska sin kontroll över olika delar av samhället. Mitt i föreläsningen gör vi ett kort stopp för att ta kort på ett vattenfall och snart ser vi den 30 år gamla Kotmalereservoaren som ger landet elkraft. Asiri fortsätter med att svara på frågor om arbetssäkerhet och anställningsförhållanden. De flesta arbetar 45 timmar per vecka. Alla veckodagar och halva lördagen går åt till arbetet. Nu ser vi i fjärran snett fram till vänster och mellan bergen att sluttningen över reservoaren har en stupa. Den skulle ge lycka till Mahaweli Development Projects sex reservoarer. En man med näven full med blommor springer längs bussen på den slingriga vägen. Han genskjuter oss mellan de snäva kurvorna. Asiri berättar att det händer att de gör likadant för bussar som åker uppför backen. En bukett kostar 10-15 dollar. Vi är nu nere i en dalgång. Allt runt oss är grönt och bergen ser högre ut härifrån.

Enligt Asiri har Sri Lanka flest helgdagar i världen eftersom man försöker vara öppen för alla religioner. Kristna, hinduer, muslimer och buddister har sina helgdagar. De buddistiska är vid fullmåne och varar ofta i två dagar. Två är också antalet veckor semester en vanlig arbetare har. Många arbetsfria dagar ger Sri Lanka bra sociala relationer. Chaffören stannar lite kort för att peka ut Adam’s Peak för oss. Den bergstoppen är ett mål för pilgrimer från från flera religioner.

Nästa stopp är Chinmaya Mission SL där Shri Bhakta Hanuman Tempel ligger. Möjligheten att klättra upp till det kommer lite abrupt. Mikael har tidigare pratat om hinduistiska gudar och för att göra ett besök i det här templet begripligt repeterar han historien om när Hanuman kom till Sri Lanka. Fast det lockar ändå inte att besöka det. Vi åker vidare. Ventilationen är känslig. Vägen har många kurvor och när vi svänger åt ena hållet blåser det genom bussen och åt andra hållet blir det vindstilla.

På tefabriken Glenloch har först arbetarna en hinduistisk cermoni och sedan visas vi runt i lokalerna. Med en ny fin rituell prick i pannan lyssnar vi till förklaringar av hur te blir till och till sist hur de olika kvaliteterna säljs på auktion för att blandas till de förpackningar av te vi är vana att se. Balkongen där vi avslutar besöket med provsmakning öppnar sig mot böljande gröna kullar fulla av tebuskar. Det är lugnt och trevligt. För att komma till balkongen måste man gå genom Glenochs butik.

Föreläsningarna handlar nu om skolor baserade på olika trosuppfattningar, läskunnighet och varför så få kvinnor arbetar på hotellen. Asiri pratar också om att Sri Lanka ger tre månader barnledighet med full lön och att det skrämmer en del arbetsgivare. Vi kommer in på familjens stora betydelse för samhället och att yngre förväntas visa äldre respekt. Genom att hedra döda hoppas de kvarlevande få energi från dem som inte finns kvar. Någon statlig pension finns inte men det finns några få ålderdomshem. Asiri går vidare till hälsosystemet och fackföreningsrörelsen. Varje politiskt parti har ett fackförbund. Vi kommer in i en kurva och en blodröd buss kommer mot oss i hög hastighet. Vinkeln på den bussen blir mycket brant när den passerar oss. Det såg drastiskt ut men gick bra. När Asiri berättar om hur importerade träd skulle bli en bra grund för skogsindustrin kommer vi fram till en liten stad där vägen grävts bort. Chauffören genar över en bensinstation och vi märker knappt att vägen fattades.

De sista kilometrarna använder Asiri till att berätta om forsränning på Mahaweliflorden och andra sportliga aktiviteter i Kitulgalaområdet. Vi åker förbi nära där regissören David Lean år 1957 spelade in filmen “Bron över floden Kwai”. Ceylon Tours som hjälper oss på den här resan ordnade logistiken åt filmmanskapet. Framme vid vår restaurang är annonserna för forsränning och olika naturnära nöjen många. Vi följer trappen ned förbi träden som växer genom taket och sätter oss till bords med en lugn bit av floden bredvid oss.

Kurvorna är många. Vi passerar en minibuss som hamnat på sidan i diket och på fels sida om vägen. Sinom tid blir kurvorna färre och underlaget jämnare men då blir också trafiken tätare. Men det är inte många andra bilar på Sri Lankas just nu enda fungerade betalväg, Southern Expressway. Asiri har lovat att spara historier om Tsunamin år 2004 till vi motorvägen. Nu pratar han om vad den ställde till med här och var. Han berättar om varningssystemet som nu byggts upp och hans egen erfarenhet av det. Ett kort mellanspel för att konstatera att vi passerar ett populärt fågelskådarområde och vi kommer tillbaka till en hemsk historia om hur tsunamin orsakade en tågolycka med över 1000 döda och att det skedde nära där vi kommer att bo. Vårt rastställe, Canowin Arcade, har gott om bankomater men nästan inga inköpsställen. Det marknadsför sig som mycket miljövänligt. Allt är byggt av återvunnet material. Tillbaka på motorvägen visar skyltar att man inte får åka mitt i vägen mellan körfälten om man inte tänkt köra om någon.

Kontrasten är stor när vi lämnat motorvägen. Nu åker vi på en slingrig liten väg genom varje by. Asiri pratar vidare om tsunamin och en hemsk film med en grupp flickor som sugs ut i havet och som är mycket känd i Sri Lanka. Han pratar om vad vi kan ägna oss åt när vi är i Hikkaduwa och vips är vi framme vid hotellet. Incheckning går bra förutom att Mikael hamnat i en skrubb men det sägs få en lösning i morgon. Tider, aktiviteter och var saker finns avklaras innan Asiri klivir in i sin transport till Colomobo och lämnar oss till några dagar för oss själva.