Flugfiske i Kiruna

Reseberättelser

Dag 10. Nuwara Eliya.

Arrangör för den här resan var Explore Tours som skrivit programmet och bokat allting. Vill ni läsa programmet som det nu ser ut finns det HÄR. Endast reseledartjänst hyrdes in från Karlmark International.

Efter att ha klättrat nedför backen och förbi vägarbetet var vi på väg till Smyrna Fellowship, som platsen för Margits verksamhet kallas. Mikael  berättade allt han läst på internet och som Margit berättat för honom om initiativet “Hjälp Margit Hjälpa”. Den här gången var våra värdar beredda på vårt besök. Vi fick ett långt och trevligt besök. De tamilska barnen vi fick träffa sjöng för oss på olika språk. Personalen berättade på ett väldigt behagligt sätt om verksamheten. Att se pojkarnas glädje över fotbollsutrustningen de fick av oss var värt mycket. Så gott vi kunde delade vi ut allt vi hade så rättvist vi kunde. Kamerorna gick varma och barnen var lika nyfikna på resultatet varje gång. Det blev många fotografier. När vi fotograferade fanns det alltid många glada barn som ivrigt ville se resultaten. Det var svårt att slita sig.

Från Smyrna Fellowship åkte vi ett helt varv runt Gregorys sjö. Asiri berättade om vattenfallet där ett kärlekspar skall ha begått gemensamt självmord men ingen hade lust att gå upp till det. Han fortsätter med att husen vi passerar är vanliga bostadshus och att trakten vid Nuwara Eliya är fattig. Husen kallar han för “linjehus” och består normalt av ett rum per familj. De fattigaste bor i byar vi inte kommer att se eftersom de ligger en bit utanför staden. I gruppen pratar vi om att det blir konstigt att åka tillbaka till vårt hotell för att äta lunch så som den svenske agenten planerat. Vi tror att agenten inte besökt hotellet. Ingen vill åka dit för att sedan vända tillbaka till centrum för att se resten av staden. Vi enas om att leta efter en bättre restaurang och hamnar till sist i Grand Hotel. Miljön där var mycket trevligare men åsikterna om matens kvalitet gick i sär. Restaurangen i källaren sägs vara bättre än den på markplanet som vi besökte. Chauffören och hans medhjälpare fick åka till hotellet och äta där. Någon brist på mat hade de inte.

Eftersom alla valde att gå för sig själva efter lunchen på Grand Hotel träffades vi först efter några timmar utanför postkontoret för gemensam färd till hotellet och vårt nyårsfirande. Misstänksamheten mot vad vårt hotell kan åstadkomma är stor. Flera vill hellre fira på Grand Hotel eller i centrum men allt är fullbokat eller fungerar inte av andra skäl.

Nyårsbuffén är nästan helt identisk med tidigare måltider på hotellet men med tillägget att två gitarrspelande bröder hyrts in för att höja stämningen. Det piggar upp att vi snart förstår att gårdagens knepiga champagnebeställning fungerat. Bröderna är lyhörda när vi ber att få höra musik vi känner igen. De letar ivrigt efter fler sånger att spela och får många förslag från oss. Till tolvslaget har vi hällt upp champagnen och fått några tomtebloss var. Utsikten från balkongen är svårslagen om man vill se alla fyrverkerier. Egentligen är det tur att vi behöll firandet här uppe i stället för att flytta ned det till centrum.