Flugfiske i Kiruna

Till fots genom Algarves natur och smaker 23 – 30/3 2022

Följ med på en fantastisk vecka fylld med små äventyr och kulinariska upptäckter runt pittoreska Tavira i södra Portugal. Vi har skapat ett smörgåsbord kring vandringarna med smakbitar av det bästa från natur, kultur, historia samt mat och dryck.

Våra vandringar går längs oändliga sandstränder och dramatiska klippiga kuststräckor, över doftande apelsinlundar och böljande berg ovanför staden. En dag reser vi till spanska gränsen och vandrar uppför gamla smugglarstigar. Vi satsar på mindre grupper på cirka åtta-tio personer, vilket ger större flexibilitet för att kunna skapa mer exklusiva upplevelser för dig som resenär.

På kvällarna utforskar vi Taviras spännande utbud av både enklare och mer exklusiva lokala restauranger med medelhavsmat som fisk, skaldjur och tapas med lokalproducerade specialiteter, tillsammans med välsmakande viner.

En av resans höjdpunkter är besöket hos olivoljeproducenterna Leo och Michelle på Quinta Au Monte. Med stor ödmjukhet ger Leo oss inblick i gårdens historia och det målmedvetna arbetet som bedrivs för att skapa en olivolja i världsklass. Michelle bjuder in oss till en perfekt komponerad lunch. Vi ordnar också ost och vin-provning och besöker en konsert med traditionell portugisisk Fado.

Vi bor hos våra härliga värdar Jyrki och Anneli, som flyttade till Tavira för några år sedan.

Välkomna!

Jonas, Mikael, Jyrki och Anneli

Dag 1 Sverige – Tavira, Portugal
Flyg ordnar vi helst åt er så att gruppen hålls samlad, men det är inte inkluderat i resans pris. Det är möjligt att flyga från de flesta städer som har en flygplats. Vi som anländer tillsammans möts vid ankomsten i Portugal av vår gemensamma transport till våra bostäder. Efter att vi installerat oss ges möjlighet för att sträcka på benen en stund innan det är dags att samlas för välkomstdrink. Här går vi igenom programmet för veckan och tittar på vilken utrustning vi behöver för första dagens vandring. Vi har också bokat bord för middag på nån av Taviras mysiga restauranger för dom som önskar följa med.

Dag 2. Tavira – Barril Beach – Tavira

Vi börjar våra vandringar i Taviras centrum och vandrar sedan ut i våtmarken vid saltfälten. Flamingos och andra fåglar flyger förbi över det karga landskapet. Vandringen fortsätter sedan på grusvägar till fiskebyn Santa Luzias lilla hamn och stillsamma strandpromenad. Vi tar oss över till Isla de Tavira via den nyrenoverade gångbron. På den långsmala ön mellan havet och fastlandet togs tonfisken förr i land och transporterades till fastlandet med smalspåriga tåg som i dag forslar turister. Vi vandrar längs den breda sandstranden och tar kanske ett dopp innan vi når färjan till 4 águas (4 vattendrag) vid Gilãoflodens mynning och sedan avslutar med en kort promenad in till Taviras centrum. Vandringen är 18 kilometer lång och går i en bekväm cirkel i lätt terräng.

 

Dag 3 Tavira – Conceicao/Cabanas–Tavira

Idag går vi norrut från staden på små grusvägar och passerar odlingar med citroner och apelsiner. Efter några kilometer når vi yoga- och hälsocentrumet House of Happiness, som ligger högst upp på en sluttning, omgiven av nyplanterade olivodlingar. Vi får en kort presentation av verksamheten och ett glas fruktjuice innan vi vandrar vidare mellan de blommande fälten.

Vi vandrar nu i en halvcirkel tillbaka mot havet och kustbyarna Conceicao och Cabanas, som förvandlats till turistorter. Här får vi glimt av motsatsen till Taviras genuina skönhet innan vi tar taxibåten ut till vackra Ihle de Cabana och tar en paus i sanddynerna eller ett bad i havet.

För de som vill finns tid för en kort vandring längs stranden medan vi andra lägger oss ner och lyssnar på vågorna. Vägen hem går förbi några turistkomplex innan vi kommer ut till kanten av nya saltbassänger och utsikt mot havet. Vandringen är cirka 18 km i lätt terräng.

Vandra i Portugal Vandra i Portugal

Dag 4 Vilodag

Dags att upptäcka Tavira. Kanske börja dagen med lätt frukost på det franska kafét med en croissant eller bara njuta i solen av det goda kaffet på nån av stadens alla caféer. Följ med på matmarknaden i Mercado Municipal och ta sedan en bifana eller pica pau på Bar Sitio i stadskärnan. Under eftermiddagen kan du gå på fadokonsert eller bara ströva runt i gränderna. På kvällen ordnar vi ost-och vinprovning med David och Octavio som med stor inlevelse berättar om de lokala vinerna och ostarna.

Dag 5 Seven Hanging Valleys

Den här vackra vandringen längs klipporna mellan Praia da Marinha och Praia Vale de Centeanes har en fantastisk utsikt över Atlanten. Vind, vågor och regnfloder har skapat enorma grottor i den porösa sandstenen. Vi följer en vandringsled som snirklar sig upp och ner mellan taggiga bergsformationer. Turen mellan de två stränderna rankas som en av Europas och Portugals vackraste vandringar. Bakom varje krök dyker en ny överraskning upp. Dramatiska stup faller mot ett turkost hav och klipporna är fyllda av (inhägnade) slukhål. Längs vägen passerar vi fyren vid Alfanzina och de omtalade stränderna vid Benagil och Carvahlo. Vandringen är cirka 12 kilometer tur och retur och innehåller en del kortare, branta passager. Det finns ofta alternativa vägval.

 

Dag 6 Vascao–Alcoutim

Vi börjar längst norrut i Algarve-regionen, i den lilla byn Monte Vascao. Efter att ha gått en kilometer på grusväg kommer vi fram till de gamla smugglarstigarna som löper längs gränsfloden mot Spanien, Rio Guadiana. Här brukade unga män simma mellan länderna på 30-, 40- och 50-talen med smuggelgods. I vissa familjer kunde en son vara polis, den andre smugglare. Fattigdomen i diktaturernas Spanien och Portugal tvingade fram svåra val.

De smala stigarna går högt över floden med en fantastisk utsikt mot Spanien. Mot slutet av vandringen passerar vi välskötta olivodlingar och till slut skymtar de små städerna Sanlucar på den spanska sidan och Alcoutim på den portugisiska. Vandringen är drygt 11 kilometer och den avslutas med en lunch på restaurang A da Bia.

På vägen hem från Alcoutim stannar vi till hos Jorge Filipe Raiado och hans företag Salmarim för att få en uppvisning i smak. Salmarim producerar salt av världsklass, som säljs till Michelin-krogar och världsberömda kockar. Jorge har samma lidelse för salt som Leo på Quinta au Monte har för olivolja. Inte oväntat samarbetar de för att skapa den perfekta smakupplevelsen.

Dag 7 Santa Catarina – Tavira

Det här är resans längsta vandring och en som inte är en cirkel. Vi tar med oss matsäck och åker till den vackra byn Santa Catarina. Här börjar vi dagen med en Café Americano och en Pastel de nata på café Madeiras Pao Quente. Sedan vandrar vi genom ett böljande, kulligt landskap med apelsinlundar och vackra fincas på kullarnas toppar.
Halvvägs passerar vi två terrakottabruk, där golv- och takplattor tillverkas för hand. Vi stannar till och följer tillverkningen en stund innan vi vandrar vidare mot ett vägskäl och blir upplockade av Quinta au Monte.

Besöket på olivodlingen och lunchen hos paret Leo och Michelle är en av veckans höjdpunkter; Leo berättar (på svenska) om sin och gårdens historia och hur arbetet går till för att kunna skapa en olivolja i världsklass. Michelle bjuder på drink med tillbehör och lunch ute i olivlunden som är perfekt in i minsta detalj. Hela familjen hjälper till att skapa en oförglömlig upplevelse för oss. Mätta på mat och upplevelser och förhoppningsvis inte allt för påverkade av de goda vinerna vandrar vi vidare mellan odlingar och små byar mot Tavira. Dagsetappen är 22 kilometer. Den som vill kan ta en taxi hem från Quinta au Monte.

På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsdrink och får information om morgondagens hemresa. Gemensam middag för de som önskar.

Dag 8 Tavira, Portugal – Sverige

Många erfarenheter rikare tar vi nu vemodigt farväl av en underbar vecka i södra Portugal. De av oss som flyger tillsammans har en gemensam transport till flygplatsen och vidare till Sverige.

Pris per person 9 900 kr
Enkelrumstillägg 2 100 kr
Betalningar vid bokning
Anmälningsavgift per person 3 500 kr
Slutbetalning per person i delat rum (Pris – anmälning) 6 400 kr
Övrig information
Antal resenärer 8-10
Möjliga anslutningsorter Stockholm, Göteborg, Köpenhamn mfl

Villkor vid avbokning
43 dagar före avfärd Anmälningsavgiften är förverkad
42 dagar före avfärd Anmälningsavgift och 50% av priset är förverkat
Riktpris för flygbiljetter Ca 3 000 kr (från Stockholm)

Vi bor i rum i lägenheter där enklare självhushållning är möjlig och det framgår efter varje dag om någon måltid är inkluderad i resans pris. Transfers, transporter och utflykter sker till fots där inte annat anges i programmet. Vi ber er observera att såväl pris som färdplan är preliminära och kan komma att ändras p.g.a. omständigheter utanför vår kontroll som t.ex. ändrade valutakurser, tidtabeller, myndighetsdirektiv, strejker, väder, överbokningar, farsoter, pandemier etc.

Eventuellt enkelrumstillägg betalas i samband med slutbetalningen. Anmälningsavgiften betalas inom en vecka efter att bekräftelse erhållits, slutbetalningen betalas sex veckor före avresa.

Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris. Kontrollera vad din hemförsäkring täcker.

Vad ingår i resans pris?
• Svensk färdledare
• En gemensam transfer från flygplatsen i Faro och en tillbaka dit
• Färja till Tavira Island
• Gemensamma biltransporter: tur och retur till Praia de Marina, enkelresa till Santa Catarina, tur och retur från leden till Quinta da Monte samt till Vascao och hem från Alcoutim
• Del i rum med separata sängar, på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
• Informationsmaterial
• Vin- och ostprovningen
• Saltprovning
• Välkomstdrink (Portugisisk sangria)
• En drink vid avskedsmåltiden

Vad ingår ej i resans pris?
• Flyg Sverige-Portugal t/r
• Lunchen på Quinta au Monte och alla måltider
• Egna utgifter
• Avbeställningsskydd
• Eventuell dricks till guider, reseledare och chaufförer
• Allt som inte uttryckligen nämnts under vad resan inkluderar