Costa Rica

Costa Rica är en föregångare inom ekoturismen. Landet lät tidigt turismen ske på naturens villkor och inte tvärtom – det märks verkligen när man kommer hit! Naturen är fantastisk med allt från vackra stränder, mäktiga vulkaner, rikt djurliv och dimhöljda molnskogar till ångande regnskog. Allt på en yta lite drygt en tiondel av Sveriges! Trots den ringa ytan finns här en oerhörd mångfald i floran och faunan och på få andra platser finns så goda möjligheter att se så många av Latinamerikas djur-, växt- och fågelarter som här.

Dessutom är Costa Rica ett av Centralamerikas stabilaste länderna både politiskt och ekonomiskt. Landet saknar sedan 1949 en armé! Under resan kommer vi att besöka några av de vackraste platserna i Centralamerika; Tortugueros kanaler och regnskog, Monteverdes molnskog, Arenal med sin perfekt konformade vulkan vars senaste utbrott varade mer än 40 år, Guanacastes torrskog och slätter samt några dagars sol och bad på slutet av resan på Nicoya-halvön – följ med du också på en riktigt populär resa!

RESEÖVERSIKT

Dag 1 Sverige – San José, Costa Rica
Dag 2 San José – Tortuguero
Dag 3 Tortuguero
Dag 4 Tortuguero – Sarapiqui: Frogs Heaven
Dag 5 Sarapiqui: Regnskogen – La Fortuna
Dag 6 La Fortuna: Caño Negro
Dag 7 La Fortuna – Monteverde: Kvällsutflykt
Dag 8 Monteverde: Molnskogen
Dag 9 Monteverde – Guanacaste
Dag 10 Guanacaste: Rincon de la Vieja
Dag 11 Guanacaste – Playa Samara
Dag 12-13 Playa Samara
Dag 14 Playa Samara – Río Tarcoles – San José
Dag 15 San José: Kaffeplantage –
Dag 16 – Sverige

Datum: 5 – 20:e mars 2022

Pris: 35 900 kronor/person
Enkelrum: 6 900 kronor

VAD INGÅR I RESANS PRIS?
* Svensk färdledare
* Engelsktalande specialistguider
* Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
* Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
* Måltider beskrivna i programmet
* Inträdesavgifter under utflykter
* Informationsmaterial

VAD INGÅR EJ I RESANS PRIS?
* Flyg Stockholm-San José t/r
* Måltider utöver de nämnda i programmet
* Måltidsdrycker till inkluderade måltider
* Egna utgifter
* Avbeställningsskydd
* Eventuell dricks till lokala guider och chaufförer
* Allt som inte uttryckligen inkluderats under “Vad ingår i resans pris”.

Cityscape of San José in Costa Rica

Dag 1 Sverige – San José, Costa Rica

Flyg är möjligt från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn. Flygbolag varierar mellan resorna, detta samt flygtider kommer att framgå av bokningsbekräftelsen, men de bolag vi använder är KLM, Air France och Lufthansa. Vi landar i San José, Costa Ricas huvudstad sen eftermiddag eller tidigt kväll. Vi möts vid ankomsten och körs till hotellet.
Wyndham Herredura Hotel (☆☆☆☆☆) eller liknande. Måltider ombord på planen.

Dag 2 San José – Tortuguero
Tidigt på morgonen lämnar vi San José och kör mot en av Costa Ricas mest berömda nationalparker: Tortuguero. Resan går genom den spektakulära regnskogen i Braulio Carillo nationalpark, bara 30 minuter från San José. Efter ett par timmars resa byter vi till båt som tar oss genom de slingrande kanalerna fram till vår lodge. Under båtresan har vi vår första möjlighet att njuta av denna nationalparks fantastiska flora och fauna. Tortuguero är endast 312 km2 stor, men här lever nästan 400 fågelarter vilket är drygt 100 mer än i hela Sverige! Längs floden ser vi kungsfiskare som likt levande ädelstenar sitter i träden och spanar efter fisk. Även kajmaner är en vanlig syn, liksom någon av de tre arter av apor som lever i nationalparken; kapucinapa, svart vrålapa samt spindelapa. Vår lodge här arrangerar även utflykter för att se den gröna havssköldpaddan, som lägger ägg på stränder i närheten mellan juli och oktober. Ungarna kläcks sedan i november-december. På eftermiddagen gör vi en utflykt till den lilla byn i närheten, varifrån vi sedan går tillbaka till lodgen. Under promenaden har vi möjlighet att få en inblick i vardagslivet runt nationalparken.
Mawamba Lodge (☆☆☆), Pachira Lodge (☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Dag 3 Tortuguero
Hela dagen är vikt åt utflykter i nationalparken. Vår kunniga guide kommer att styra upplägget på dessa, så att vi får se så mycket som möjligt; vi kommer att åka båt längs kanalerna och även gå promenader, där vi kommer att få utförliga beskrivningar av den enorma mångfalden i regnskogens flora. I Tortuguero lever båda arterna av sengångare, tvåtåig och tretåig – vi kan i det närmaste lämna garanti att ni kommer att se dessa underliga djur som lever hela sina liv hängande upp och ner i träden. De enda gångerna de kommer ner till marken är när de ska utföra sina behov, vilket sker ungefär en gång i veckan! Här finns också flera arter av tukaner och tukanetter, den fågel som kanske framför allt förknippas med Syd- och Centralamerika. De är lätta att känna igen, med sina stora och färggranna näbbar. Om vi har tur kan vi även se den vackra soldataran, som ofta kommer nära lodgen.
Mawamba Lodge (☆☆☆), Pachira Lodge (☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Coati

Dag 4 Tortuguero – Sarapiqui: Frogs Heaven
Efter frukost lämnar vi Tortuguero och åker mot Sarapiqui. Resan går genom en naturlig mosaik av berg, slätter, vulkaner, sjöar, floder, skogar, fruktodlingar och boskapsrancher. Strax utanför Sarapiqui gör vi ett stopp vid Frogs Heaven, en plats där föreståndaren med sin familj driver en liten gård med grundtanke om ekologisk hållbarhet. José, som även ibland arbetar för oss som guide, är särskilt intresserad av amfibier och reptiler så det har blivit precis det som namnet antyder – ett himmelrike för framför allt grodor! Här trivs och samlas även en mängd fågelarter då det finns en så kallad “feeding station” på ägorna där mat läggs ut. Guidningen här inkluderar även en genomgång och visning av nästan allt som de lokalt boende odlar i sina trädgårdar. Vi fortsätter sedan till vår lodge som har en pool där vi kan svalka oss efter resan. Varje rum har en charmig veranda där vi kan sitta på kvällen och njuta av skogens ljud. Detta område är bland annat känt för att vara ett av de bästa i Costa Rica för fågelskådning.
Selva Verde Lodge (☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch.

Dag 5 Sarapiqui: Regnskogen – La Fortuna
Gå gärna upp tidigt idag då personalen vid lodgens restaurang lägger ut frukt utanför på morgonen vilket lockar många vackra fåglar, som till exempel halsbandsaracari, gyllenhuvad tangara, blågrå tangara och rostnäbbad tukan, men även näsbjörnar kommer ofta på besök! Lodgen vi bor på har ett eget område med primär regnskog som vi når via en hängbro över floden. På förmiddagen gör vi en guidad rundvandring här för att lära oss mer om regnskogens rika flora och fauna. Vi lämnar sedan charmiga Sarapiqui och åker genom ett mycket vackert bergslandskap. Så småningom når vi byn La Fortuna; inkörsporten till Arenal Volcano nationalpark. Arenal är en av världens mest perfekta vulkaner med sin typiska konform, och är vida berömd då dess senaste utbrott varade mer än 40 år! Hotellet vi bor på har egna varma källor, där naturligt uppvärmt vatten leds ner till poolen. Färdledaren kan även hjälpa till med att boka en utflykt till någon annan av de många varma källor som finns i närheten.
Arenal Springs Resort & Spa (☆☆☆☆), Hotel Magic Mountain (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost.

Dag 6 La Fortuna: Caño Negro
På morgonen åker vi till Caño Negro, som är ett skyddat område bestående av en sjö och omkringliggande träskmarker. Reservatet är nästan tio km2 stort och under torrperioden februari till maj, torkar denna sjö – som en gång var en del av Lago Nicaragua – ut nästan helt och hållet. Caño Negro är känt för att vara en av de bästa platserna i Costa Rica för att se vadarfåglar, bl.a. kan man se den sällsynta jabirustorken och den vackra rosenskedstorken, men det finns även bra möjligheter att se andra djur, som sengångare, spindel- och kapucinapa, glasögonkajman, basilisködla med mera. Här tar vi en båttur i de vackra våtmarkerna och häpnar över mångfalden av både fåglar och djur. När vi kommer tillbaka till hotellet har vi resten av dagen ledig för egna strövtåg eller kanske ett dopp i hotellets egna varma källor, varifrån vi även har en fantastisk utsikt över vulkanen om vädret tillåter.
Arenal Springs Resort & Spa (☆☆☆☆), Hotel Magic Mountain (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost.

Kinkajou, Alajuela, Costa-Rica. Latin: Potos Flavus.

Dag 7 La Fortuna – Monteverde: Kvällsutflykt
Efter frukost åker vi till Costa Ricas mest berömda ekoturismdestination: Monteverde. Här får vi se exempel på molnskogens speciella flora och fauna. Namnet molnskog kommer sig av att varm luft strömmar upp från Stilla Havet längs bergssluttningarna och möter höglandets kalla luft. Kondens bildas vilket tar sig form av moln som nästan ständigt täcker in skogen i ett skyddande täcke. Därför är här också mycket fuktigt och det regnar nästan varje dag. På kvällen kommer vi att göra en promenad i molnskogen för att se nattaktiva djur. Vi har goda möjligheter att se veckelbjörn, tvåtåig sengångare och niobandad bälta. Det som fascinerar kanske allra mest är dock insekterna, bland annat bönsyrsor som är perfekt kamouflerade efter den omgivning de lever i!
Hotel Montaña Monteverde (☆☆☆), Hotel El Establo (☆☆☆☆) liknande. Frukost.

Kolibri

Dag 8 Monteverde: Molnskogen
Vi går upp tidigt för att utforska molnskogen. Den skiljer sig mycket från regnskogarna nere på lågländerna, nästan varje träd är täckt med mossa och andra växter – det är en magisk upplevelse att gå omkring här! Om vi har riktig tur kan vi få se en glimt av den vackra quetzalen, en fågel som spelade en stor roll i de precolombianska civilisationerna. Monteverde är även känt för sina många arter av kolibrier och vi besöker en plats där dessa världens minsta, och kanske vackraste, fåglar matas med nektar. På eftermiddagen åker vi till de berömda hängbroarna; ett system på nästan tre kilometer broar mellan trädtopparna och stigar mellan dessa, ett mycket annorlunda sätt att se molnskogen på.
Hotel Montaña Monteverde (☆☆☆), Hotel El Establo (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost.

Crested Caracara i Santa Rosa National Park i Costa Rica

Dag 9 Monteverde – Guanacaste
Från molnen åker vi ner till lågländernas sol; i provinsen Guanacaste skiner den nästan alltid! Landskapet i denna Costa Ricas största provins är väldigt vackert med sina böljande gula fält och typiska träd. Dessa träd, som heter just guanacasteträd, är också Costa Ricas nationalträd. Detta för att hylla folket i denna region som var den sista att ansluta sig till landet vid självständigheten. Regionen är känt för sina boskapsrancher och här och var längs vägen kommer vi att passera en sabanero, Costa Ricas motsvarighet till den nordamerikanska cowboyen, ridande i lugnt tempo. På eftermiddagen har vi möjlighet att, mot en extra kostnad, ta en ridtur eller bara gå runt på de vidsträckta och vackra ägorna.
Hacienda Guachipelín (☆☆☆), Buena Vista Lodge (☆☆☆) eller liknande. Frukost.

Dag 10 Guanacaste: Rincon de la Vieja
Vi åker idag den korta vägen till den spektakulära nationalparken Rincon de la Vieja, som domineras av den 1 895 meter höga vulkanen med samma namn. Under denna utflykt kommer vi att bekanta oss med ännu en av Costa Ricas klimatzoner, den tropiska torrskogen som är mycket annorlunda jämfört med det vi sett tidigare under resan. Här har vi den kanske största chansen att se agutin, en av världens största gnagare. Rincon de la Vieja är även känt för sin höga geotermiska aktivitet och under dagen ser vi Las Pailas; ett över 50 hektar stort område med frustande gejsrar och kokande lerpölar.
Hacienda Guachipelín (☆☆☆), Buena Vista Lodge (☆☆☆) eller liknande. Frukost.

Dag 11 Guanacaste – Playa Samara
Resan fortsätter ner mot kusten där vi åker ut på Nicoyahalvön och når så småningom den charmiga orten Playa Samara. Oavsett vilket hotell du kommer att bo på, vilket varierar mellan de olika avresorna, så har du mycket nära till den vackra stranden! Vid boende på Hotel Sol Samara så har man drygt en halvtimmes promenad till Playa Samaras lilla centrum. En taxi, som du kan beställa via hotellet, tar knappt fem minuter och kostar cirka 40-50 kronor enkel resa. Bor du på Hotel Giada så bor du centralt i byn. Gå gärna ner och sätt dig på en av Playa Samaras små uteserveringar vid stranden och se solen gå ner över Stilla Havet.
Hotel Giada (☆☆☆), Hotel Sol Samara (☆☆☆) eller liknande. Frukost.

Båt vid Samarastranden i Costa Rica

Dag 12-13 Playa Samara
Lediga dagar för att njuta av den vackra stranden, det ljumna vattnet och den charmiga byn! Om du vill ha aktiviteter finns det gott om sådana; hyr en häst och rid längs vattenbrynet, boka en fisketur, gå en promenad i den vackra naturen eller hyr en båt och åk ut till den idylliska, obebodda ön Isla Chora. Färdledaren kan även hjälpa till med att boka en cirka fyra timmar lång båttur där chanserna är goda att se delfiner leka i vattnet eller en kvällsutflykt för att se de sydliga bastardsköldpaddorna komma upp på natten för att lägga sina ägg. Det är fascinerande hur de hittar tillbaka till den strand de en gång föddes på! I närheten finns också en annan vacker strand, Playa Carrillo, som är väl värd ett besök.
Hotel Giada (☆☆☆), Hotel Sol Samara (☆☆☆) eller liknande. Frukost.

Dag 14 Playa Samara – Río Tarcoles – San José
Vi reser idag tillbaka till huvudstaden, men stannar vid floden Tarcoles på vägen för en trevlig båttur. Tarcoles är framför allt känt för sitt goda bestånd av spetskrokodiler och vi kommer att komma mycket nära dessa enorma djur – denna art kan bli hela sex meter lång. Floden är också en utmärkt plats för fågelskådning och under utflykten är det inte ovanligt att se mer än 50 arter som till exempel mangrovekolibri, mangrovevireo och amerikansk pygmékungsfiskare. Vi kommer fram till hotellet i San José sent på eftermiddagen och färdledaren kommer att ta initiativ till en trevlig avskedsmiddag på kvällen.
Wyndham Herredura Hotel (☆☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch.

Dag 15 San José: Kaffeplantage –
På förmiddagen gör vi en intressant utflykt till kaffeplantagen Doka. Plantagen ligger vackert beläget på vulkanen Poás sluttningar – kaffeplantan behöver relativt hög höjd för att trivas. Faktiskt så är Costa Rica det land i världen som producerar mest kaffe i förhållande till folkmängden! Vi får här en guidad rundtur på ägorna, där vi får lära oss mer om kaffets väg från liten planta till färdigt kaffe. Vi kommer naturligtvis att få prova några av Dokas åtta olika rostningar och vi kan även köpa en liten kaffesäck som minne. Efter lunch så åker vi åter till hotellet, där vi har tillgång till våra rum fram till eftermiddagens transfer ut till flygplatsen. Vi flyger på kvällen från San José med antingen KLM, Air France eller Lufthansa.
Frukost, lunch, måltider ombord på planet.

Dag 16 – Sverige
Efter byte av plan i antingen Amsterdam, Paris eller Frankfurt så landar vi åter i Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn på kvällen – många upplevelser och erfarenheter rikare!
Måltider ombord på planen.

Här kan du anmäla intresse till den här resan eller någon annan resa vi ordnar till Costa Rica.