Flugfiske i Kiruna

Uzbekistan

Vem har inte drömt om att komma till mytomspunna Samarkand? Denna stad är verkligen som man tror, fantastiska moskéer, imponerande madrassas (koranskolor) och en stor och färgsprakande marknad. Men Uzbekistan, Centralasiens kulturellt sett mest intressanta land, har mycket mer att erbjuda än “bara” Samarkand. Under denna innehållsrika resa ser vi landets samtliga fyra av UNESCO utsedda världsarv. Förutom Samarkand så finns även Bukhara, Khiva och Timur Lenks födelsestad Shakrisabz på listan. Khiva är kanske den minst kända av de klassiska städerna längs Sidenvägen men är den mest välbevarade och det är en upplevelse att gå runt i den gamla staden längs de trånga gränderna och de lummiga små torgen!

Aralsjön – sjön som försvann
Vi börjar resan i västra Uzbekistan där vi ser det berömda konstmuseet i Nukus, med sina fantastiska samlingar, och reser sedan upp till vad som är kvar av Aralasjön. Det är en bisarr upplevelse att se rostande fartyg i sanddynerna flera mil från sjön. Naturen här är också mycket vacker och mångskiftande med dess sandstensklippor i olika nyanser av rött och rosa och underliga geologiska formationer.

Dag 1 Stockholm –
Dag 2 – Tasjkent, Uzbekistan: Stadsrundtur
Dag 3 Tasjkent – Nukus – Ustiurtplatån – Aralsjön
Dag 4 Aralsjön – Muynak – Nukus
Dag 5 Nukus: Stadsrundtur – Kala-forten – Khiva
Dag 6 Khiva: Stadsrundtur
Dag 7 Khiva – Bukhara
Dag 8 Bukhara: Stadsrundtur och matlagningskurs
Dag 9 Bukhara: Stadsrundtur
Dag 10 Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand
Dag 11 Samarkand: Stadsrundtur
Dag 12 Samarkand – Tasjkent: Stadsrundtur
Dag 13 Tasjkent – Stockholm

Datum: Inte färdigt ännu
Pris: 22 900 kr/person
Enkelrum: 2 900 kronor

VAD INGÅR I RESANS PRIS?
Inrikeslyg Tasjkent-Nukus
Svensk färdledare
Engelsktalande specialistguider
Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
Måltider beskrivna i programmet
Inträdesavgifter under utflykter
Flygskatter och bränsletillägg
En vattenflaska (0,5 liter) per person och dag
Informationsmaterial

VAD INGÅR EJ I RESANS PRIS?
Flyg Stockholm-Tasjkent t/r
Flygskatter och bränsletillägg
Måltider utöver de beskrivna i programmet
Måltidsdrycker till inkluderade måltider
Egna utgifter
Avbeställningsskydd
Eventuell dricks till guider, chaufförer och reseledare
Allt som inte uttryckligen inkluderats i vad som ingår i resans pris

Dag 1 Stockholm –
Vi flyger mitt på dagen med Aeroflot från Arlanda till Moskva, där vi landar på eftermiddagen. Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg till och från Stockholm, men detta ingår inte i resans pris. Vi fortsätter sedan härifrån med samma flygbolag efter några timmars väntan till Tasjkent, Uzbekistans huvudstad.
Måltider ombord på planen.

Dag 2 – Tasjkent, Uzbekistan: Stadsrundtur
Vi landar på natten, möts vid ankomsten och körs till vårt hotell som ligger mycket centralt. Efter en ledig förmiddag för att vila ut efter den långa resan så ger vi oss ut på en stadsrundtur. Tasjkent är Centralasiens största stad och delar av staden byggdes upp under Sovjettiden efter den stora jordbävningen 1966, men det finns kvar en äldre stadsdel där livet påminner om det vi kommer att se på landsbygden under resan. Vi besöker bland annat den myllrande marknaden Chorsu bazaar och koranskolan Barak Khan Madrassa, som består av flera byggnader som sammanfogades på 1400- och 1500-talen. Här finns även flera stånd som säljer typiskt hantverk, som sidenschalar, keramik och träarbeten. Efter stadsrundturen har vi lite ledig tid och äter sedan en middag tillsammans på en trevlig lokal restaurang.
Hotel Le Grande Plaza (☆☆☆☆) eller liknande. Måltid ombord på planet, frukost, middag.

Dag 3 Tasjkent – Nukus – Ustiurtplatån – Aralsjön
Tidigt på morgonen åker vi ut till flygplatsen för att flyga till Nukus i den västra delen av landet. Nukus är huvudstad i den autonoma republiken Karakalpakstan och har cirka 260 000 invånare. Nu väntar oss ett äventyr de närmaste dagarna när vi reser mot det som finns kvar av Aralsjön, som en gång var världens fjärde största insjö. Idag återstår dock endast cirka 10 % av den ursprungliga ytan, fördelad på tre separata sjöar. Aralsjön har kallats för en av 1900-talets största miljökatastrofer – en jakt på allt större bomullsskördar ledde till att den nästan försvann, men fem decennier efter att sjön började sjunka är vattnet, fisken och livet på väg tillbaka i den norra änden. Vi reser denna dag och nästa med fyrhjulsdrivna bilar, tre personer plus chaufför i varje bil, då vägarna upphör när vi närmar oss sjön. När vi lämnar Nukus bakom oss passerar vi snart distriktet Kungrad, som var en viktig handelspost längs Sidenvägen. Vi kommer så småningom upp på den enorma Ustiurtplatån, som täcker en yta motsvarande nästan halva Sveriges och som även går in i grannländerna Kazakstan och Turkmenistan. Landskapet här är mycket vackert med sandstensklippor i olika nyanser av rött och rosa och underliga geologiska formationer. Vid sjön Sudochie stannar vi vid en fiskarhydda, där vi äter lunch. På eftermiddagen passerar vi en fyr, en underlig syn så här långt från sjön men den första indikationen på hur långt sjön en gång sträckte sig. Vi passerar även den övergivna fiskebyn Urga innan vi på eftermiddagen når Aralsjöns strand. Här har ni sedan lite ledig tid för att ta en promenad längs sjön, som idag har en salthalt på cirka 10 % – ursprungligen låg salthalten på bara 1 %. Denna natt bor vi i traditionella yurtor, en upplevelse det också! Vi kommer dock att bo flera i varje, så enkelrum är inte möjligt denna natt.
Yurtaläger. Frukost, lunch, middag.

Boats Muynak

Dag 4 Aralsjön – Muynak – Nukus
Vi går upp tidigt för att se solen gå upp över sjön och efter frukost fortsätter vi sedan till Muynak. Under resan kommer vi att färdas på Aralsjöns torkade tidigare botten och passerar flera övergivna och rostande gastorn. Efter cirka fyra timmar kommer vi fram till Muynak, som tidigare var ett blomstrande samhälle men som idag, mer än någon annan plats, bär spår efter den ekologiska katastrofen. Vi är nu cirka 100 km från sjön men att den en gång sträckte sig ända hit blir smärtsamt tydligt när vi besöker den så kallade skeppskyrkogården. Här ligger fartyg av olika storlek och rostar i den varma och saltmättade luften – tidigare hölls klimatet stabilt av Aralsjön, men idag är här betydligt varmare och torrare på sommaren och avsevärt kallare på vintern. Vi besöker även museet här och tar en promenad i staden. På eftermiddagen besöker vi Mizdakhan, en gammal begravningsplats vars äldsta delar är från 300-talet f Kr. Enligt en lokal sägen ska Adam ligga begravd här och platsen har därför blivit en viktig pilgrimsplats för muslimer. Här i närheten ligger även fortet Gaur-Kala, som förstördes av Djingis Khan. Vi besöker även de gamla mausoleerna Mazlumkhan Sulgu och Shamun Nabig, innan vi återvänder till Nukus.
Hotel Jipek Joli (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.

Dag 5 Nukus: Stadsrundtur – Kala-forten – Khiva
Dagen börjar med ett besök på ett av Centralasiens främsta museer, Savitskymuseet, som är namngivet efter Igor Savitsky som var en rysk målare, arkeolog och samlare, framför allt av avantgardekonst. Idag finns här världens näst största samling av rysk avantgarde, men vi kan även bland mycket annat se artefakter från Khorezmriket och typiska hantverk från regionen Karakalpakstan. Vår stadsrundtur i Nukus fortsätter sedan med den äldre delen av staden innan vi lämnar Nukus bakom oss. Vi färdas genom Kyzyl Kumöknen och omges stundtals av vackra, böljande sanddyner. På vägen till Khiva så stannar vi vid några intressanta platser: fortet Ayaz-Kala, byggt på 100-talet e Kr under Kushanriket men enligt vissa arkeologer så gammalt som 300 f Kr, Toprak-Kala, som under 200-talet var Khorezmrikets huvudstad och känt för sin ovanliga arkitektur, samt befästningen Kirk Kiz. Den senare är mycket väl bevarad och är en av Uzbekistans mest imponerande monument från tiden efter mongolerna. Kirk Kiz betyder “fyrtio flickor” och namnet kommer från en sägen om att prinsessan Gulaim och hennes fyrtio kvinnliga följeslagare ska ha försvarat befästningen mot invaderande nomader. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till det som kommer att bli en av resans absoluta höjdpunkter – Khiva! Vi bor på ett hotell beläget precis vid den gamla staden, så den som vill kan redan idag bekanta sig med den en gång så ökända staden – härskarna här var under Sidenvägstiden kända för sin grymhet och staden var mest känd för sin slavhandel.
Hotel Malika Khiva (☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag.

Camel outside the wall in Khiva.

Dag 6 Khiva: Stadsrundtur
Khiva brukar kallas för ett levande museum och är den enda av de städer vi besöker under resan vars gamla stad är helt intakt. Till och med muren, som är byggd av adobe (lera blandat med halm), är hel och omgärdar fortfarande denna fantastiska stad. Khiva är berömt för sina underbart vackra turkosa mosaiker; till skillnad mot Samarkand där det mesta går i blått och Bukhara med sina jordfärger. Staden hade sin höjdpunkt i slutet av 1500-talet och hela seklet därpå. Khivas gamla stadsdel, kallad Itchan Kala, är ett av Uzbekistans fyra världsarv – de övriga tre väntar längre fram under resan. Vi kommer att gå en rundtur i staden för att se de viktigaste sevärdheterna och sedan ha tid på egen hand. Tio kilometer söder om Khiva ligger Tozabog, som fungerade som sommarpalats för Khivas emir Muhammad Rahimhan II. Han lät bygga palatset 1897 och palatset är fortfarande i mycket bra skick och verkligen imponerande. Här kommer vi på kvällen att äta middag medan vi bjuds på en folkloreshow av lokala dansare och musiker.
Hotel Malika Khiva (☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag.

Dag 7 Khiva – Bukhara
Dagens resa är rätt lång men vyerna vackra när vi färdas genom öknarna Kyzyl Kum (vilket betyder den röda sanden) och Kara Kum (den svarta sanden). Vi har tid att göra stopp längs vägen för att stanna och ta fotografier på det karga men imponerande landskapet. Vi stannar också till när vi ser floden Amu-Darya, som under antiken var känd som Oxus. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Bukhara, en annan av de klassiska städerna längs Sidenvägen. Det centrala torget i den gamla delen av staden heter Lyabi-Hauz och byggdes 1620 – som namnet på vårt hotell antyder så bor vi precis vid detta charmiga torg, där männen sitter och spelar schack i skuggan av mullbärsträden – gå gärna ut redan ikväll och njut av den rofyllda atmosfären!
Hotel Lyabi House (☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag.

Dag 8 Bukhara: Stadsrundtur och matlagningskurs
Bukhara grundades på 100-talet e Kr och var ett viktigt handelscentrum vid Sidenvägen. Efter att ha blivit muslimskt år 709 fungerade staden som ett av den islamska världens viktigaste kulturella centrum som en del i det persiska riket. Den styrdes av en inhemsk furstesläkt, som fram till slutet av 700-talet fortsatte att härska vid sidan av de arabiska tahiriderna i Chorasan, vilka år 873 störtades av samaniderna. UNESCO satte upp Bukhara på listan över världsarv 1993 med motiveringen att staden är det mest kompletta exemplet på en medeltida stad i Centralasien. Hela dagen är vikt åt denna stads många sevärdheter. Några av de imponerande platser vi besöker är Ismail Samanids mausoleum, som byggdes som mellan åren 892 och 943, den enorma befästningen Ark som byggdes redan under 400-talet e Kr samt den äldsta av stadens koranskolor, så kallade madrassa, Ulugbek som stod färdig 1417. Den mest imponerande mosaiken hittar vi dock nära torget Lyabi-Hauz på madrassan Nadir Divan-Begi från 1600-talet. Då islam förbjuder avbildande av levande föremål så brukar dekorationerna på koranskolor och moskeer mest bestå av stiliserad kalligrafi, men ovanför portalen på Divan-Begi återfinns två mycket vackra fåglar samt två hjortar och på insidan hittar vi flera unika exempel med bilder av tigrar och antiloper. På kvällen åker vi till en uzbekisk familj för att lära oss att laga Uzbekistans nationalrätt, plov (på svenska oftast kallat pilaff). Plov lagas med ris som bryns i olja och sedan kokas i buljong, ofta med fett av lamm. Grönsaker och lök blandas i riset tillsammans med bitar av lamm – naturligtvis äter vi även middag här!
Hotel Lyabi House (☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag

Dag 9 Bukhara: Stadsrundtur
Vi fortsätter att utforska fantastiska Bukhara på förmiddagen idag. Det första besöket vi gör är vid det imponerande mausoleet för Baha-ud-Din Naqshband Bukhari. Denne härskare levde mellan 1318-1389 och var grundaren till det som skulle bli ett av de största och mest inflytelserika Sufimuslimska sällskapen som också kom att kallas Naqshbandi. Mausoleet är vackert klätt i blå och turkos mosaik och krönt av en imponerande kupol. Vi fortsätter sedan till de sena emirernas sommarpalats som ligger fyra kilometer norr om staden. Detta överdådiga palats lät byggas av emir Nasrullakhan på tidigt 1900-tal. Enligt sägen så ska emiren ha frågat aksakalis, ett råd av visa äldre män, om råd var han skulle bygga sitt palats. De ska ha sagt åt honom att slakta ett lamm, dela i det fyra delar och hänga en del i vardera väderstrecket från Bukhara. Delen som hängde i norr var fortfarande färsk efter några dagar och därför ligger palatset här! Tillbaka i staden besöker vi den mycket vackra moskén Chor Minor, som stod färdig 1807. Namnet betyder fyra torn på persiska och Chor Minor var från början en del av en större madrassa. Vi har sedan eftermiddagen ledig för egna strövtåg i denna charmiga stad.
Hotel Lyabi House (☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag.

Dag 10 Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand
Efter frukost lämnar vi Bukhara och reser österut mot Shakhrisabz, som sattes upp på Unescos världsarvslista år 2000. Shakhrisabz är framför allt känt som Timur Lenks födelsestad, även om han egentligen föddes i byn Hoja Ilghar, 13 km söder om staden. Timur kom till makten 1370 och härskade fram till sin död 1405. Shakhrisabz lydde på 1300-talet under khanen Tugluq som regerade från Kashgar i nuvarande Kina. Denne khan tillsatte Timur som guvernör över provinsen Transoxanien men Timur hade andra planer, tog makten och utökade riket under sin period som härskare till ett av de största riken som världen sett – från Moskva och Damaskus i väster, Delhi i söder till Tibet i öster. Shakhrisabz stora sevärdheter härstammar från denna period då staden var en av världens rikaste och särskilt moskén Kok-Gumbaz och Timurs sommarpalats är mycket imponerande. Vi gör även ett kortare besök på marknaden innan vi fortsätter mot det mytomspunna Samarkand. Det var Thorstein Bergman som skrev den kända sången ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand” – efter cirka en timmes resa kan vi sluta fundera på det – vi är framme!
Hotel Malika Prime (☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag.

Dag 11 Samarkand: Stadsrundtur
Få andra städer i världen är så intimt förknippade med legender och historier som Samarkand. Denna stad är Uzbekistans näst största och lika gammal som Rom, Aten och Babylon – mer än 2 500 år. Gamla arabiska manuskript kallar staden för Österns Juvel, medan européerna kallade staden för Vetenskapens stad. När Alexander den Store först såg Samarkand lär han ha sagt: ”Jag hade hört att staden skulle vara vacker, men att den skulle vara så vacker och majestätisk kunde jag inte drömma om”. En poet skrev följande rader. ”Du kan resa över hela världen, se pyramiderna och beundra sfinxens leende, Du kan lyssna till vindens sång vid Adriatiska Havet och knäböja vid Akropolis, häpna över Rom med sitt Forum och Colosseum, charmas av Notre Dame i Paris eller de gamla domerna i Milano; Men har du sett byggnaderna i Samarkand kommer du att trollbindas av dess magik för alltid”. Det ger en mycket speciell känsla att befinna sig på en så legendarisk plats som denna stad. Under dagen kommer vi att stifta närmare bekantskap med det som gjort Samarkand så känt. Ulugbeks observatorium, nekropolen Shah-I-Zinda, Hazrat Hyzr-moskéen och Guri Amir-mausoléet, där Timur, två av hans söner och två barnbarn ligger begravda. Mest imponerande av stadens många storslagna sevärdheter är dock utan tvekan det magnifika Registantorget med sina tre madrassas, koranskolor, och den enorma Bibi-Khanymmoskéen som Timur Lenk lät bygga, men som blev så stor att den kollapsade kort efter att den stod färdig år 1404. På kvällen äter vi middag hemma hos en lokal familj för att få en inblick i vardagslivet.
Hotel Malika Prime (☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag.

Dag 12 Samarkand – Tasjkent: Stadsrundtur
På vägen tillbaka till huvudstaden stannar vi vid Imam al-Bukharis mausoleum, som är en av de viktigaste pilgrimsplatserna för muslimer. Denne imam, som levde mellan 810-870, var en av österlandets stora teologer och han samlade 7 400 hadith, det vill säga legender och händelser i profet Muhammeds liv eller direkta citat, och sammanställde dessa till As-Sahih som är den näst viktigaste boken för sunnimuslimer efter Koranen. Runt mausoleet finns en mängd byggnader, bland annat hotell för pilgrimer. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur i Tasjkent, där vi ser såväl den gamla stadsdelen som de nyare delarna med sin typiska arkitektur från Sovjettiden. Som brukligt var i det forna Sovjet är tunnelbanan rikligt utsmyckad och vi besöker även denna under stadsrundturen. På kvällen äter vi en trevlig avskedsmiddag på en lokal restaurang som är dekorerad i traditionell uzbekisk stil.
Hotel Le Grande Plaza (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, middag.

Dag 13 Tasjkent – Stockholm
Strax efter midnatt åker vi till flygplatsen för att påbörja hemresan. Vi flyger med Aeroflot till Moskva, där vi landar tidigt på morgonen. Efter några timmars väntan fortsätter vi med samma flygbolag till Stockholm, där vi landar mitt på dagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!
Måltider ombord på planen.