Flugfiske i Slovenien

Kaukasus

Så nära, men ändå så långt borta. Det är inte mer än cirka åtta timmars resa till dessa länder i Kaukasus, men ändå känns de så annorlunda. I Azerbajdzjan sker en explosiv utveckling på grund av olje- och gasfyndigheter, men så fort man kommer utanför Baku känns det som tiden stått stilla. Vi börjar resan här och ser landets två världsarv, Bakus gamla stad och de imponerande petroglyferna i Gobustan. Vi fascineras även av de brinnande naturgasläckorna på Absheronhalvön och njuter av marknadsvimlet i den lilla staden Sheki, nära gränsen till Georgien.

GEORGIEN – SPLITTRAT MEN STOLT
Georgierna är mycket stolta över sitt land och sin självständighet och visar mer än gärna upp det för de få besökare som hittar hit. Och det finns massor att se; en sagolikt vacker natur, med snöklädda toppar i norr och gröna vindistrikt i öster, och en rik kultur med bland annat grottstäder uthuggna direkt i berget. Den största av dessa är hela 13 våningar högt och här bodde som mest 50 000 människor! En av resans höjdpunkter är besöket vid kyrkan Tsminda Sameba i norr med mäktiga vyer mot bergskedjan Kaukasus. Även maten är fantastiskt god och vi hinner med en matlagningskurs där vi får lära oss att laga landets nationalrätt – chinkhalis!

Georgian cuisine foodset from khachapuri, khinkali, pkhali, dolma, satsivi top view

ARMENIEN – HÖGA BERG OCH DJUPA DALAR
God mat, mörka och gåtfulla kyrkor, snöklädda Mt Ararat där Noaks arks sägs ha strandat, en huvudstad klädd i rosa tufa-sten, regionens största insjö, grekiska tempel, god mat och berömd konjak – listan kan göras lång över allt vi kommer att se och uppleva under våra dagar i Armenien. Följ med på denna rundresa och bli en av de första att upptäcka dessa tre mycket spännande länder!

RESEÖVERSIKT

Dag 1 Sverige – Baku, Azerbajdzjan
Dag 2 Baku: Stadsrundtur och Absheronhalvön
Dag 3 Baku: Gobustan
Dag 4 Baku – Shamakhy – Sheki: Stadsrundtur
Dag 5 Sheki: Marknaden – Gremi, Georgien – Telavi
Dag 6 Telavi – Tsinandali – Kondoli – Sighnaghi – Tbilisi
Dag 7 Tbilisi: Stadsrundtur
Dag 8 Tbilisi – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Gudauri
Dag 9 Gudauri – Stepantsminda: Matlagningskurs – Tbilisi
Dag 10 Tbilisi – Haghpat, Armenien – Sevan: Båttur
Dag 11 Sevan – Selim Karavanserai – Noravank – Areni – Khor Virap – Jerevan
Dag 12 Jerevan: Stadsrundtur, Garni och Geghard
Dag 13 Jerevan: Stadsrundtur och Echmiadzin
Dag 14 Jerevan – Sverige

Datum: Ej färdigt ännu
Pris: 24 900 kr/person
Enkelrum: 3 900 kronor

VAD INGÅR I RESANS PRIS?
Svensk färdledare
Engelsktalande guider
Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
Inträdesavgifter under inkluderade utflykter
Måltider beskrivna i programmet
Visumkostnad till Azerbajdzjan (visum till Georgien och Armenien behövs inte)
Informationsmaterial

VAD INGÅR EJ I RESANS PRIS?
Flyg Stockholm-Baku / Jerevan-Stockholm (ofta med Ukraine International Airlines. De tar betalt för mat och dryck ombord)
Flygskatter och bränsletillägg
Måltider utöver de nämnda i programmet
Måltidsdryck till inkluderade måltider
Egna utgifter
Avbeställningsskydd
Eventuell dricks till lokala guider och chaufförer
Allt som inte uttryckligen nämnts i vad som ingår i resans pris

Dag 1 Sverige – Baku, Azerbajdzjan
Vi reser på eftermiddagen med Ukraine International Airlines från Stockholm eller Köpenhamn till Kiev, varifrån vi fortsätter med samma bolag till Baku, Azerbajdzjans huvudstad. Vi ber er observera att resans pris är baserat på resa från Stockholm och att det eventuellt kan bli ett pristillägg vid resa från Köpenhamn, beroende på skatter och platstillgång. Vi landar på natten, möts vid ankomsten och körs till vårt hotell som ligger mycket centralt i denna intressanta och spännande stad.
Hotel Central Park (☆☆☆☆) eller liknande.

Dag 2 Baku: Stadsrundtur och Absheronhalvön
Efter frukost ger vi oss ut på en stadsrundtur. Baku är Kaukasus största stad och var den femte största i gamla Sovjetunionen. Det är också den rikaste i regionen på grund av dess blomstrande oljeindustri. Rundturen kommer att koncentreras till den gamla stadsdelen, som i sin helhet är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Här besöker vi bland annat Shirvanshahs palats från 1400-talet, Bakus mest imponerande medeltida byggnad. Naturligtvis ser vi också det berömda Maiden´s Tower, som byggdes på 1100-talet och vars syfte fortfarande är oklart. Efter lunch på en trevlig lokal restaurang reser vi på eftermiddagen ut på Absheron-halvön. När Marco Polo besökte området på 1200-talet rapporterade han om hur halvön var så rik på naturgas att det överallt brann naturliga eldar. Idag har de många oljepumparna reducerat gastrycket så de flesta har slocknat, men faktiskt finns några kvar; vi besöker en och häpnas över naturens underverk! Under eftermiddagen besöker vi också Atashgah, ett eldtempel från 1700-talet. Detta vackra tempel byggdes ovanpå en naturlig gaskälla, men idag föds elden med ledning från Baku. Trots detta så är Atashgah en av Azerbajdzjans största sevärdheter med sin vackra arkitektur. Vi fortsätter sedan till befästningen Ramana som byggdes under Shirvanshahdynastins styre. Det sägs ha gått en underjordisk gång härifrån till Maiden´s Tower i centrala Baku. Tillbaka i Baku besöker vi Villa Petrolea, där bröderna Nobel – som egentligen startade oljeindustrin i Baku – bodde i 40 år. Vi kommer åter till hotellet sent på eftermiddagen och har kvällen ledig.
Hotel Central Park (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch.

Yanar Dag – Flaming Hillside

Dag 3 Baku: Gobustan
Förmiddagen är vikt åt Azerbajdzjans andra världsarv, de fantastiska petroglyferna i Gobustan som sattes upp på UNESCO:s lista 2007. Idag omges klipporna här av en torr halvöken, men det har inte alltid varit så. För 12 000 år sedan så var Kaspiska havets vattennivå 80 meter högre än den är idag och detta område var täckt av riklig vegetation. Grottorna här låg bara meter från vattnet och var därför en perfekt plats för att slå sig ner på. De mer än 6 000 petroglyferna visar på 40 000 års liv med bilder av boskap, vilda djur och människor, framför allt shamaner. Vi återvänder sedan till Baku, där vi äter lunch och på eftermiddagen besöker vi det intressanta mattmuseet. Azerbajdzjan är med rätta känt för sina vackra mattor och på museet så får vi lära oss mer om hur man knyter dessa konstverk och även se hur mönster och färger varierar beroende på var i landet de tillverkas. Vi kommer tillbaka till hotellet för några lediga timmar, innan vi åker ut på kvällen för en sista middag i Baku. Vi äter denna kväll på en traditionell restaurang där vi bjuds på ett antal lokala specialiteter, medan vi njuter av en show med bland annat magdans! På vägen till hotellet så får vi se ytterligare bevis på den enorma utvecklingen i Baku – många imponerande hus och monument är spektakulärt upplysta. De allra mest imponerande är Fires of Baku, ett par skyskrapor som är upplysta så att det ser ut som brinnande eldar.
Hotel Central Park (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Dag 4 Baku – Shamakhy – Sheki: Stadsrundtur
Vid niotiden på morgonen lämnar vi Baku och åker mot Shamakhy, en resa på cirka 110 km. Under århundraden var denna lilla stad en av Azerbajdzjans mest prominenta städer, ett viktigt centrum för både kultur och handel samt även sätet för härskarna i Shirvanshah-dynastin från 800-tal till 1700-tal. Tyvärr så har många av de imponerande byggnaderna förstörts av bränder och jordbävningar, men vi ser det mest intressanta av det som finns kvar, som Jumamoskén, ursprungligen från 900-talet, samt Yeddi Gumbezmausoleet utanför staden. Vi äter lunch här innan vi fortsätter västerut. Vägen klättrar långsamt uppåt mot Muganlypasset, varifrån vi har en fantastisk utsikt över de mäktiga bergen i Kaukasuskedjan med Azerbajdzjans böljande, vid den här tiden på året skimrande gröna, slätter i förgrunden – vackert! När vi kommer fram till Sheki, som är en av Azerbajdzjans absolut charmigaste städer, så ger vi oss direkt ut på en stadsrundtur. Vi njuter av utsikten över staden från ett närbeläget berg, ser lämningar av de gamla befästningarna från 1600- och 1700-tal och besöker naturligtvis stadens främsta sevärdhet, Sheki Khans palats från 1700-talet. Ett besök på konstmuseet hinner vi också med, där vi ser hur hantverkare gör en specialitet för Sheki – fantastiska fönster av färgat glas. På kvällen äter vi middag på en restaurerad karavanserai från 1500-talet! Denna historiska miljö blir säkert ännu mer minnesvärd än den traditionella azeriska maten, här bodde en gång de karavaner som gick längs Sidenvägen.
Sheki Saray Hotel (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Dag 5 Sheki: Marknaden – Gremi, Georgien – Telavi
Vi börjar dagen med marknaden i Sheki, som är en verklig upplevelse. Här handlas med allt från tomater och gurkor till husgeråd och kött. Även här tas vi emot med vänlig nyfikenhet och vi känner oss verkligt välkomna då turismen är något nytt och positivt för Azerbajdzjan i allmänhet och denna region i synnerhet. Sedan fortsätter resan den korta sträckan till gränsen mot grannlandet Georgien. Här får vi stämplar i passet och byter buss och guide. Vi märker snart att Georgien är ett fattigare land än Azerbajdzjan; vägarna är betydligt sämre och husen enklare. Här är vi nära bergskedjan som gett namn åt hela regionen – Kaukasus – och om vädrets makter är med oss har vi en underbar utsikt över de snöklädda topparna. Östra delen av Georgien, Kakheti, är vindistriktet nummer ett i landet; faktiskt finns här en rik historia av vintillverkning och några av de äldsta spåren efter vintillverkning har påträffats just i Georgien. Vi äter lunch hemma hos en familj som bjuder oss på specialiteter från regionen och lokalt vin, medan vi har möjlighet att genom vår guide prata med dem om livet i detta lantliga område av Georgien. Vi åker sedan till Gremi, som var huvudstad för Kakhetidistriktet mellan 1466 och 1672, och ett viktigt stopp längs Sidenvägen. Mycket av staden förstördes under Shah Abbas härjningar 1616, men det imponerande 1500-talscitadellet finns kvar. Inne i citadellet finns en vacker kyrka byggd 1565, där vi ser imponerande fresker från slutet av 1500-talet. Vi kommer här också besöka en familj som tillverkar qvevri, de traditionella lerkrus där det georgiska vinet lagras. Detta sätt att tillverka vin på är faktiskt uppsatt på Unescos lista över immateriella världsarv! Vi kommer fram till Telavi sent på eftermiddagen. Denna lilla stad anses vara den mest medeltida i Georgien, då här finns fyra relativt intakta befästningsmonument från fyra olika historiska perioder.
Hotel Old Telavi (☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Dag 6 Telavi – Tsinandali – Kondoli – Sighnaghi – Tbilisi
Efter frukost besöker vi marknaden innan vi fortsätter till Tsinandali. Den stora sevärdheten här är det palats som poeten Alexander Chavchavadze lät bygga i början av 1800-talet och den vackra trädgården runt detta. I anslutning till palatset byggdes Georgiens äldsta vingård och fortfarande tillverkas det utmärkta vita vinet Tsinandali här. I Kondoli besöker vi en familj som har en fantastisk vinkällare med lokala viner, vi får naturligtvis möjlighet att prova några av dessa! På eftermiddagen kommer vi fram till Sighnaghi, som är den vackraste staden i Kakheti. Den ligger på en kulle och är full av vackert renoverade 1700- och 1800-talshus – det är en ren njutning att gå runt bland de smala gränderna, med dess många restauranger och barer. Vår resa fortsätter sedan västerut till Tbilisi, Georgiens charmiga huvudstad. Här bor vi på ett trevligt hotell beläget i den charmiga gamla stadsdelen, med sina vindlande gränder och många restauranger och barer. På kvällen går vi ut och äter middag på en traditionell georgisk restaurang; maten här är en av landets många attraktioner!
Tuta Hotel (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Sighnaghi i Kakheti i Georgiens Alazanidal

Dag 7 Tbilisi: Stadsrundtur
Det är förvånande att så mycket finns kvar av Tbilisis äldre stadsdelar – staden har plundrats och erövrats runt 30 gånger de senaste 1 500 åren! Tbilisi grundades redan på 400-talet och har en mycket rik historia. Staden, som var en viktig knutpunkt längs Sidenvägen, ligger dessutom väldigt vackert, i en dalgång med floden Mtkvari rinnande genom staden. Dagens stadsrundtur kommer framför allt fokuseras på den gamla stadsdelen, vars gamla trähus med sina typiskt snidade balkonger är en charmig syn. Naturligtvis tar vi oss en titt på det som kanske är Tbilisis mest kända attraktion; distriktet Abanotubani, där de turkiska baden finns. Självaste Pusjkin sade att han aldrig hade tagit ett så skönt bad som det han tog här! Under sin höjdpunkt på 1600-talet fanns här hela 60 badhus, men idag återstår endast sex. Kom gärna tillbaka hit på kvällen – för mellan 100-200 kronor per timme kan man hyra sitt privata bad, med omklädningsrum och allt! Stadens namn betyder faktiskt just ”en stad med varma källor”. Det sägs att kung Vachtang Gorgasali sköt en fågel som föll i en het källa. När kungen tog ut fågeln ur vattnet upptäckte han att det var varmt och att fågeln kokats och bestämde sig därför att bygga en stad där. Andra sevärdheter under denna heldagsutflykt är Narikala-borgen, byggd på 300-talet e Kr på en höjd med magnifika vyer över staden, samt Sionikatedralen som raserats och byggts upp otaliga gånger, men som i dess nuvarande form byggdes på 1000-talet. Vi avslutar dagen med en promenad längs Tbilisis huvudgata, Rustaveliavenyn, med sina många affärer, restauranger och barer.
Tuta Hotel (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Sighnaghi i Kakheti i Georgiens Alazanidal

Dag 8 Tbilisi – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Gudauri
Vi lämnar Tbilisi bakom oss och åker norrut. Efter bara en halvtimmes resa når vi Mtskheta, Georgiens gamla huvudstad, som ligger där floderna Mtkvari och Aragvi möts. Det har funnits bosättningar här sedan 3 000 år f Kr och Mtskheta var huvudstad fram till början av 500-talet e Kr då den flyttades till närbelägna Tbilisi. Staden är dock fortfarande något av Georgiens religiösa huvudstad och vi besöker landets viktigaste katedral, Sveti-Tskhoveli, som byggdes i början av 1000-talet. Här ligger många av landets gamla kungar begravda och därför är följaktligen katedralen mycket rikt utsmyckad med vackra fresker. Vi besöker också Jtvariklostret, varifrån man har en magnifik utsikt över Mtskheta och de gröna bergen runt staden. Mtskheta är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1994. Visste ni att Josef Stalin var georgier? Jodå, han föddes i staden Gori och här lever myten kring honom i allra högsta grad. Han ses som stadens store man och i Gori stod till för bara några år sedan en stor staty av honom utanför stadshuset. Idag står den utanför det intressanta Stalinmuseet som vi naturligtvis besöker. Här finns bland annat järnvägsvagnen som Stalin åkte till Jaltakonferensen med, Stalins dödsmask och mycket mer. Vi fortsätter sedan till Uplistsikhe; en grottstad som är en av de äldsta bosättningarna i Kaukasus. Den grundades under sen bronsålder, runt 1000 f Kr, men växte som mest mellan 500-100 f Kr. Innan Georgien konverterade till kristendomen, vilket skedde år 337, var Uplistsikhe en viktig plats för religiösa ritualer. När Tbilisi ockuperades av araberna så blev denna grottstad faktiskt säte för de georgiska kungarna! Sidenvägen gick bara ett par kilometer norr om Uplistsikhe, vilket gjorde staden till ett viktigt handelscentrum. Hela 20 000 människor levde här i de ursprungligen cirka 700 grottorna. Härifrån reser vi mot den så kallade Military Highway, en av Kaukasus absolut vackraste vägar. Innan klättringen uppåt börjar stannar vi vid Ananuri, som är ett klassiskt exempel på georgisk arkitektur. Detta fort, med tillhörande kyrkor, tillhörde härskarna av Aragvi som styrde detta område mellan 1200- och 1700-talen. Särskilt den större av de båda kyrkorna, från 1600-talet, är imponerande med sin rikt utsmyckade exteriör. Vi börjar sedan klättra uppåt i höjd till Gudauri, som är en av Georgiens mest populära skidorter. Vyerna härifrån mot Kaukasuskedjans snöklädda toppar är imponerande!
Chemodann Hotel (☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Dag 9 Gudauri – Stepantsminda: Matlagningskurs – Tbilisi
En mycket vacker dag väntar, full av storslagna vyer! Efter frukost åker vi norrut, passerar Jvaripasset på nästan 2 400 meters höjd, och når så småningom byn Stepantsminda. Denna lilla, charmiga by ligger mycket vackert nära det mäktiga berget Mount Kazbek (5 047 meter högt). Här byter vi till fyrhjulsdrivna fordon för att längs en mycket dålig väg åka upp till en av Georgiens främsta sevärdheter, kyrkan Tsminda Sameba. Denna byggdes redan på 1300-talet och har blivit något av en symbol för landet. Kyrkan i sig är inte så spektakulär, men utsikten härifrån är magnifik! Tillbaka vid bussen fortsätter vi längsmed den vackra Darialiravinen ända till gränsen mot Ryssland, 15 km norr om Kazbegi. Vi äter lunch hemma hos en familj där vi också får en kurs i hur man lagar chinkali, en georgisk specialitet som påminner om kinesiska dumplings. Degknytena fylls med olika fyllningar, det vanligaste är kryddat kött med lök och vitlök, och de äts direkt eller med grov svartpeppar på – utsökt! Vi åker sedan tillbaka till Tbilisi, där vi äter middag tillsammans på kvällen.
Tuta Hotel (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch, middag.

Dag 10 Tbilisi – Haghpat, Armenien – Sevan: Båttur
Efter frukost åker vi söderut och korsar gränsen till Armenien. Här byter vi buss och guide. Efter en kort resa från gränsen stannar vid Haghpatklostret, grundat redan på 900-talet, som är ett av landets tre världsarv. Armeniens kyrkor och kloster är helt annorlunda jämfört med de vi har sett tidigare i Georgien. Interiörerna är helt odekorerade, förutom vissa uthuggna reliefer, och ger ett mörkt och gåtfullt intryck. Haghpat är framför allt känt för sina mycket vackert utsmyckade korsformade khachkars, uthuggna stentavlor, resta mellan 1000- och 1200 e Kr. Efter besöket här besöker vi museet efter bröderna Mikoyan, som var upphovsmännen till det kända stridsplanet MiG. Här finns föremål från såväl deras bostad som deras banbrytande arbete inom flygindustrin. Sen eftermiddag kommer vi fram till en av Armeniens vackraste platser, sjön Sevan. Denna sjö är den största i Kaukasusregionen och tar upp drygt fem procent av landets yta. Vi bor på en liten höjd nära sjön och har vacker utsikt över denna från hotellet. Om vädret tillåter så gör vi en båtutflykt sent på eftermiddagen för att njuta av det vackra landskapet runt sjön.
Bohemian Resort (☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch.

Dag 11 Sevan – Selim Karavanserai – Noravank – Areni – Khor Virap – Jerevan
Resan går vidare söderut. Landskapet är fortsatt kuperat; Armenien är ett bergigt och mycket vackert land, vilket vi kommer att åtskilliga bevis på under dagen. Vi stannar vid Selim Karavanserai, som ligger vid bergspasset med samma namn på 2 410 meters höjd. Denna karavanserai, som byggdes 1332 som logi för karavaner som gick över passet, är Armeniens bäst bevarade. Efter besöket här fortsätter vi till Noravank som, trots namnet som betyder ”det nya klostret”, är från början av 1200-talet och räknas som en av landets fem främsta sevärdheter. Det är inte svårt att första varför när man ser det vackra och imponerande klostret, som dessutom ligger spektakulärt med branta, röda klippor runtom. På vår väg söderut genom landet så stannar vi vid det lilla samhället Areni. Utanför byn så besöker vi en grotta, där man 2010 hittade det som sägs vara världens äldsta sko, 5 500 år gammal. Här har man också hittat vad som tros vara de äldsta lämningarna efter vinodling och i närheten besöker vi en vingård där vi får tillfälle att prova de lokala vinerna. Dagens sista stopp, klostret Khor Virap, blir säkert en av resans höjdpunkter! Det kloster vi ser här idag byggdes 1662 och är sevärt i sig, men det är ändå det fantastiska läget med det snöklädda berget Ararat (5 137 meter högt), där enligt bibeln Noak strandade med sin ark, i bakgrunden! Vi kommer fram till Jerevan på eftermiddagen, där vi bor mycket centralt.
Hotel Holiday Inn Express (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch.

Dag 12 Jerevan: Stadsrundtur, Garni och Geghard
Vi börjar utforska charmiga Jerevan på förmiddagen med ett besök på frukt- och grönsaksmarknaden. Här är ett härligt folkvimmel, då bönder kommer in från den omgivande landsbygden för att sälja sina varor. Vi fortsätter sedan till det intressanta Matenadaran-museet. Namnet på museet betyder ”bibliotek” på gammal armeniska och här förvaras tiotusentals gamla och mycket vackra skrifter. Efter lunch lämnar vi staden för en stund, stannar vid en utsiktspunkt för att ännu en gång njuta av det vackra läget med Mt Ararat i bakgrunden, och kommer så småningom fram till Garni; ett grekiskt tempel mitt i Kaukasus! Garni känns verkligen malplacerat, men byggdes på det första århundradet e Kr, alltså innan Armenien som första land i världen förklarade kristendomen som statsreligion år 301. Templet byggdes av Kung Trdates I och var tillägnat Helios, den romerska solguden. Vi fortsätter sedan till Geghardklostret, som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Klostret är uppkallat efter spjutet som stacks i Jesus sida när han var uppspikad på korset. Spjutspetsen förvarades ursprungligen här, men finns numera i Echmiadzin som ni kommer att besöka imorgon. Geghard grundades på 300-talet, men byggnaderna ni ser idag är huvudsakligen från 1200-talet. Vi avslutar dagen med ett besök på mattmuseet Megerian, där vi får lära oss hur man tillverkar de typiska armeniska mattorna, som ofta har ett kors som mönster i mitten av mattorna.
Hotel Holiday Inn Express (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch.

Dag 13 Jerevan: Stadsrundtur och Echmiadzin
Vi fortsätter att utforska Jerevan, som har fått sitt namn efter den befästa staden Erebuni som uppfördes av kung Argishti I 782 f Kr, och dess omgivningar idag. Faktiskt är Jerevan en av världens äldsta städer och var ett viktigt stopp längs en av Sidenvägens många grenar. Vi åker först till närbelägna Echmiadzin, som var Armeniens huvudstad mellan 120-330 e Kr. Staden är än idag centrum för den armeniska apostoliska kyrkan. Echmiadzin är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv och är den mest heliga platsen i ett land fullt av heliga platser! Den stora kyrkan, säte för patriarken, byggdes ursprungligen år 301, men har sedan dess byggts om och till flera gånger. Utanför kyrkan finns Armeniens finaste samling av khachkars, den äldsta från 800-talet. Vi återvänder sedan till Jerevan, i vars utkant minnesmonumentet efter de mer än 1,5 miljon armenier som mördades av turkarna 1915 ligger; offer för det som kom att kallas för den armeniska massakern. Här finns också ett museum som ger en stark och gripande upplevelse. Något som alla armenier är stolta över är landets utmärkta brandy, som dock lokalt alltid kallas för konjak. Inget besök i landet är komplett utan ett besök i Ararats destilleri med medföljande provsmakning! Vi avslutar dagens utflykt vid Cascade, en enorm vit trappa som byggdes på 1970-talet. Från toppen av trappan har vi en fin utsikt över staden och vi besöker även det intressanta konstmuseet som ligger här. Vi hinner även med ett besök på den obundna organisationen Cross of Armenian Unity, som hjälper föräldralösa barn med husrum och utbildning. Under denna resa stödjer vi denna organisation med det som behövs för deras verksamhet – vill du också hjälpa till så kontakta oss så berättar vi vad du kan göra för att stödja denna verksamhet.
Hotel Holiday Inn Express (☆☆☆☆) eller liknande. Frukost, lunch.

Dag 14 Jerevan – Sverige
Tidigt på morgonen åker vi ut till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Liksom på utresan flyger vi med Ukraine International Airlines till Kiev, varifrån vi fortsätter med samma flygbolag till Stockholm eller Köpenhamn, där vi landar åter mitt på dagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!
Frukost.

Fyll i det här formuläret om du är intresserad av att följa med på den här resan: