Thang Long Water Puppet Theater, Hanoi, Vietnam

När du är i Hanoi i norra Vietnam kommer du förr eller senare att få en fråga om du vill se en föreställning med vattendockor. Det är en trevlig och välbesökt sysselsättning att bevittna hur man med hjälp av dessa dockor berättar historier. Kan man inte historierna de berättar och har svårt att förstå vad som förmedlas får man ett program i entrén som berättar vad de olika styckena betyder. Teatern har flera föreställningar om dagen och du bör vara ute i god tid om du vill ha en bra plats i salongen. Det kan också vara av intresse att läsa lite om traditionen med vattendockor och kanske åka på en rundtur i Hanoi innan man ser föreställningen. Några av historierna borde då bli både intressantare och lättare att förstå. Delhistorierna är 17 stycken och börjar med “Resandet av festivalflaggan” och slutar med “Fyra heliga djurs dans”. Den förmodligen viktigaste historien är nummer 12: “Legenden om det återbördade svärdet”. Den handlar om sjön mitt i Hanoi och när kung Le Loi vann över invaderande Mingtrupper.

Vill du se en film från hur en del av föreställningen ser ut finns en HÄR. Den börjar med stycke 3: “Drakdans” och går sedan fram till stycke 14 men bitvis i en ovanlig ordning. Stycke tolv finns på slutet men är inte komplett. Det kostar extra om man vill fotografera föreställningen.

Thang Long Water Puppet Theatre
57b Dinh Tien Hoang Str. Hoa Kiem District
Hanoi, Vietnam
Tele: +84-(0)4-39364335, –39364334, -38255450, -(0)8255450, -249494
Fax/Tele: +84-(0)4-438245117, -(0)4-8245117
E-post: thanglong.wpt@fpt.vn
Teaterns Facebooksida finns HÄR.