Jako Vino, Bol, Kroatien

Det är svårt att få ett mer iögonfallande och smidigt läge för vinförsäljning än det Jako har. Lokalen företaget använder är stor och ligger vid ena piren mitt i staden Bol på ön Brač (uttalas Bratsch). Verksamheten här ägs av Jako Andabak som är en välbekant profil på ön och han började i det här huset år 2009, men bor i Zagreb. Hans sjövana personal berättar gärna roat om det kaotiska tillfället när han skulle lägga till sin stora fina båt vid piren och de fick rädda situationen. Renoveringen av huset kallade han för Stinaprojektet (stina=sten). En stor del av druvorna till hans viner odlas på 420 – 550 meters höjd i ovanför byn Grabica. Druvsorterna är till stor del Posip, Vugava och den i Kroatien väldigt vanliga röda druvan Plavac Mali. Provningarna hålls i den stora och fina lokalen vid piren och det går ofta att komma oanmäld men ändå få en provning. Är det få i lokalen när du är där kommer du säkert att kunna få en helt egen provning. Det går också att köpa ett glas vin eller en hel flaska och ibland visas hela lokalen tillsammans med en föreläsning om hur tillverkningen går till.

Jako Vino
Bračka cesta 13
21420 Bol, Kroatien
Tele: +385-(0)21-306 220, -635 784
Mob: +385-(0)99-8155517
Fax: +385-(0)21-306 220
E-post: info@stina-vino.hr, podrum@jako-vino.hr
Företagets Facebooksida finns HÄR.