Vandra i Bosnien – Blidinje Nationalpark

Vandra i Bosnien – Blidinje Nationalpark, 4 dagar.

Det här är en vandringsresa för den som vill:

 • Uppleva en övernattning i Bosniens högst belägna bergsstuga, 1,960 möh.
 • Lära sig de historiska höjdpunkterna i den fascinerande städerna Sarajevo och Mostar.
 • Njuta av två vandringar som ingår i den av National Geographic rekommenderade långvandringen – Via Dinarica.

Bosnien och Hercegovina är för många en oupptäckt pärla i mitten av Europa. Här vandrar vi genom ett underbart landskap bestående av gröna dalar mellan dramatiska berg. Upplev den fantastiska naturen, de underbara sevärdheterna och se de historiska platserna. Men glöm inte maten, människorna, det rika kulturarvet och gästvänligheten. Besök landet innan det blir överexploaterat.

 Blidinje National Park

Dag 1 – Sverige – Sarajevo

Vi flyger till den vackra staden Sarajevo och här möts vi av vår lokalguide som tar oss till vårt fina och centralt belägna hotell. Efter att vi fått våra rum går vi på stadsrundtur i denna pittoreska och intressanta stad. Vi får se hur den Habsburgska monarkin levt sida vid sida av och i konkurrens med det turkiska riket. I denna idylliska huvudstad föll skotten som startade det första världskriget. Naturligtvis får vi se var. Vi tittar även på hur fint den har hämtat sig från belägringen på 1990-talet. Efter stadsrundturen väntar en välkomstmiddag och ett informationsmöte.

Boende Pansion Kandij, eller liknande. (Middag)

Dag 2 – Sarajevo – Blidinje Naturpark, toppen Vilinac (2,118m).

13 km / 600 m upp / 600 m ned / 4-5 timmar

Efter frukost åker vi buss genom ett allt mer bedövande vackert landskap från Sarajevo till Blidinjes naturpark. Här ska vi vandra från Muharnica över berget Cvrsnica till vårt mål – toppen Veliki Vilinac (2,118 möh). Vandringen börjar i en bokskog med en mild lutning uppåt. Vinkeln ökar tills vi kommer över trädgränsen och den ”sovande jätten” – berget Cvrsnica. När vi kommer till toppen av Vilinac kommer vi att ha ett 360-gradigt panorama över de omgivande topparna och nu är vår bostad bara 15 minuters vandring bort. Det kommer garanterat att bli en spektakluär övernattning i Bosniens högst belägna bergsstuga!

Boende Bergsstugan Vilinac, Cvrsnica mountain. (Frukost, Lunch, Middag)

Obs! I bergsstugan är det inte möjligt att få enkelrum.

Dag 3 Hajducka vrata, Diva Grabovica-dalen.

12 km / 500 m upp / 1,800 m ned / 5-6 timmar.

Idag börjar vi med att från stugan Vilinac njuta av den otroliga soluppgången. Det är en av Bosniens allra vackraste vyer och det kan behövas för dagens vandring är mer ansträngande än den i går. Efter frukost ger vi oss av österut mot toppen Drinaca (2,038 möh) och Hajducka vrata – en mer än fyra meter bred naturlig kalkstensbåge. Det är en typisk formation från trakten och den kommer från att vi är i ett område av karst och kalksten. Vi kan se flera liknande fenomen i närheten men det här är den största och mest imponerande. Här kommer vi att påbörja en över 1,500 höjdmeter lång vandring ned till dalen Diva Grabovica. När vi är framme hämtar bussen oss och vi åker in till Mostar där vi kan njuta av solnedgången vid den berömda gamla bron – Stari Most.

Boende Hotel Kapetanovina, Mostar, eller liknande. (Frukost, Lunchpaket, Middag)

Dag 4 – Mostar – Sarajevo – Sverige.  

Efter att ha undersökt Mostar lite till och ätit frukost åker vi buss till Sarajevos internationella flygplats och kommer hem till Sverige fulla av nya vackra intryck och minnen.

(Frukost)

~ Slut på resan ~

Datum: 26 – 29 juni 2019

Pris: 7.900 kr

Minimiantal: 7 Personer.

Enkelrumstillägg: 700 kr.

Anmäl dig på: info ( at ) karlmark . se

Resans inkluderar

 • 3 nätter i delat boende.
 • Måltider enligt programmet
 • Alla för programmet nödvändiga gemensamma busstransporter.
 • En svensktalande reseledare och en lokal expertguide

Resan inkluderar inte:

 • Flyg (Vi föredrar att hjälpa till med flygbokningar så att programmet blir lättare att realisera)
 • Försäkring
 • Dricks
 • Alkholhaltig dryck och personliga utgifter
 • Tillägg för fotografering vid eventuella besök
 • Allt som inte står under vad resan inkluderar