Smakresor – Georgien, 8 dagar.

Vinets hemland Georgien är ett måste för den som är intresserad av mat och dryck. Varje provins i Georgien har sina specialiteter och på den här resan bekantar vi oss med de flesta av dem. Här i landet utgår mycket av matlagningen från kontrasterande kryddor och att grönsaker både används som egna rätter och som komplement. Färska råvaror är ett måste och såserna kommer man ihåg. När vi åker hem kommer vi att veta mycket om varför den traditionella tillställningen ”Supra” är en central del av den lokala kulturen.

Det här programmet är preliminärt och uppfyller de krav som ställs för att personer som arbetar med mat eller turism skall kunna använda den som en avdragsgill studieresa.

Du kan anmäla dig till den här resan genom att maila till info (at) karlmark . se.

Dag 1: Stockholm – Tbilisi.

Avfärd från Stockholm mot Georgiens huvudstad Tbilisi. Måltider på flyg.

Dag 2: Tbilisi.

Tidigt på morgonen anländer vi till Tbilisis huvudstad där vi börjar med frukost och en stadsrundtur som börjar mitt i gamla staden med dess spektrum av intressanta platser. Många av sevärdheterna är mycket gamla och ligger bara någon minuts promenad från varandra. Vi tittar bland annat på Metekhikyrkan (1200-tal), Synagogan, Sionikatdralen (5-600 talet), Fredsbron och kyrkan Anchiskhati (500-talet). Sedan tar vi oss upp till statyn över moder Georgien, förbi Narikalaborgen (300 -talet) med sin vackra utsikt och ned till Tbilisis gamla stad. Där nere ser vi den gamla omskrivna badanläggningen. Men vi ger oss inte riktigt än för vi vill även se Tbilisis viktigaste gata – Rustaveliavenyn, som är döpt efter en Herr Rustaveli som vi kommer att få höra talas om många gånger de närmsta dagarna.

Efter att ha fått våra rum och vilat lite träffas vi på kvällen för att delta i en middag och förevisning av georgisk matlagning.

Boende på 3* hotell i Tbilisi.
Dagens maträtter: Georgisk hasselnötssallad, Pkhali – spenat och Chakapuli (beroende på säsong). Frukost, lunch och middag.

 Gabriadze Café, Tbilisi, Georgien. Schuchmanns Vinrestaurang i Tbilisi, Georgien.

Dag 3: Tbilisi – Sighnaghi – Gurjaani – Velistsikhe – Kvareli

På morgonen åker vi till Georgiens främsta vinregion – Kakheti. Där börjar vi med att besöka den befästa 1700-tals staden Signagi. Den har behållit sin ursprungliga stil och erbjuder nu besökare imponerande vyer över de omgivande Kaukasusbergen. Vi besöker klostret Bodbe från 300-talet som bland annat innehåller helgonet Ninos grav. Helgonet Nino var en jungfrun från Kappadokien i nuvarande Turkiet som omvände det georgiska folket till kristendom så tidigt som år 337. Sedan åker vi vidare till Gurjaani och där får vi se hur det traditionella brödet ”Shoti” bakas i underjordiska ugnar kallade ”Tone”. Vi deltar också i tillverkningen av den georgiska sötsaken Churchkhela.

Kakhetiregionens traditionella grillning, Mtsvadi, är speciell och man säger att den bästa Mtsvadin finns här. Vi samlas vid grillen, som här kallas för ”Shampuri”, för att lära oss hur man gör Georgiens bästa Mtsvadi. En annan viktig rätt är de georgiska degknytena ”Khinkali”. De fylls med kryddat kött, örter och lök. För att äta dem krävs en viss teknik som vi lär oss bemästra.

Efter lunch åker vi till byn Velistsikhe för att besöka en ungefär 300 år gammal vingård, där vi provar röda och vita viner gjorda på traditionellt sätt. Vinet förvaras i ”Kvevri” – lerkrus som grävts ned.

page1image1314080784  page1image1314081440  page1image1314081856   page1image1314082144

Upptäcksfärden fortsätter till Kvareli där vi etablerar oss i våra rum, vilar lite och sedan besöker vingården “Kindzmarauli” där vi provar deras kända “Saferavi” och “Kindzmarauli” -viner. Från denna studie i rött och vitt tar vi oss till middagen som blir en värdig avslutning på dagen.

Boende i 3* hotel i Kvareli.
Dagens maträtter: Mtsvadi, Khinkali, Churchhela and bread Shoti Frukost, lunch och middag.

Dag 4: Kvareli – Telavi – Tsinandali – Kisiskhevi – Tbilisi.

Frukosten idag blir annorlunda. Vi äter den hos en familj i Kvareli och på deras vis. Det betyder att bordet blir fullt av hemgjord mat och att det inkluderar Chacha – georgisk vodka. Allt för att vi skall få se hur man traditionellt börjar dagen här i Kvareli. Stärkta av frukosten åker vi till Telavi där vi besöker den lokala bondemarknaden. Här kan vi köpa de örter och torkade frukter som inte går att undvika för den som vill göra en seriös studie av den georgiska gastronomin.

Från den livliga bondemarknaden beger vi oss till hertig Tsinandalis boning. Detta vackra hus har den Georgiska 1800- tals aristokratins historia i väggarna. Härifrån beger vi oss till Kisiskhevi där en tysk man etablerat vingården “Schuchmann”. Här får vi en visning av verksamheten och har en vinprovning i anslutning till lunchen. Sedan är det dags att vända riktning och åka tillbaka till Tbilisi där vi äter middag i en traditionell georgisk restaurang.

Boende i 3* hotel i Tbilisi.
Dagens maträtter: Mtsvadi, Gebjalia, Svamp i lerkurs, Ojakhuri Frukost, lunch och middag.

Dag 5: Tbilisi – Mtskheta – Uplistsikhe – Kutaisi

Dagen börjar med en lätt frukost på hotellet och sedan ett besök i en lokal ”Sakhashe” restaurang, där vi provar Khashi – sås gjord på koklövar. Vår färd fortsätter till Georgiens antika huvudstad och religösa centrum – Mtskheta för att se historiska platser som Jvariklostret (500-talet) och Svetitskhovelikatedralen (1000-talet), där Jesus mantel skall vara begravd. Båda dessa platser skyddas av UNESCOs regler för världsarv.

Lunchen äter vi den anrika traditionella restaurangen Salobie. Här smakar vi rätter som är typiska för Mtskheta: Lobio – bönor tillagade i lerkärl med örter och serverad med majsbrödet Mchadi.

Stärkta av det fortsätter vi upp till grottstaden Uplistsikhe från det första årtusendet före Kristus. Förbi här gick en gång den stora silkesvägen. Vi undersöker bostadskvarteren, vinkällarna, bagerierna och en basilika och en teater som mejslats ur berget.

Vi avslutar dagen i Kutaisi, Georgiens näst största stad. Här äter vi middag och etablerar oss i ett gästgiveri.

Boende i ett gästgiveri i Kutaisi.
Dagens maträtter: Khashi, Lobio kotanshi, Mchadi Frukost, lunch och middag.

Dag 6: Kutaisi – Gelati – Senaki – Kutaisi

På morgonen besöker vi klostret Gelati (1100-talet) med sina unika och världsarvslistade mosaiker. Därifrån åker vi till en antik georgisk region som gjort sig känd för sina utsökta maträtter och helt annorlunda matlagningsstil. Många georgier tycker om kryddstark mat. Den här regionens kulinariska kreationer lagas med valnötter, vitlök och gott om örter. Vi kommer att prova den utsökta osten “Sulguni”, Megreliansk “Khachapuri” och den som vill får även en möjlighet att själv laga georgisk mat. Men lagas den på samma sätt här som vi såg i Tbilisi?

Boende i ett gästgiveri i Kutaisi.
Dagens maträtter: Sulguni cheese, Ghomi, Megrelian “Khachapuri” Frukost, lunch och middag.

page2image1315157104  page2image1315157520  page2image1315157808

Day 7: Kutaisi – Sachkhere – Mukhrani – Tbilisi

Idag är vårt första mål Sachkhere i Imeretiprovinsen. Här kommer vi att befinna oss i en by som ligger spektakulärt på en bergssida och vi tittar på en uråldrig vinkällare. Skillnaderna i klimat mellan västra och östra Georgien har medfört att vin tillverkas och förvaras på olika sätt. Vi smakar lite vin och besöker sedan en familj som bjudit in oss till en spektakulär lunch med fläskött rostat på traditionellt Imeretianskt vis som huvudrätt.

Väl förplägade tar vi oss till byn Mukhrani där vi besöker hertig Ivane Mukhranbatonis kungliga gods. Hans intresse för jordbruk eskalerade när han besökte Frankrike och lärde sig sig mer om deras sätt att tillverka vin. När han kom tillbaka beslutade hans sig för att använda sina förfäders landområden till att producera det underbara vinet som nu kommer från “Chateau Mukhrani” och som vi kommer att prova.

Nu är det dags för oss att åka till Tbilisi där vi kommer att ha en avskedsmiddag med uppträdande.

Boende på 3* hotell i Tbilisi.
Dagens maträtter: Aubergine med hasselnötter, rostad gris, Lobiani Frukost, lunch och middag.

Dag 8: Tblisi – Skandinavien.

Idag åker vi till Tblisis flygplats för att därifrån ta oss hem till Skandinavien. Måltider på flyg.

Slut på programmet!

Efter varje dag framgår vilken hotellstandard och vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför samt engelsktalande guider. Svensk färdledare medföljer under hela resan. Observera att såväl pris som färdplan är preliminära och kan komma att ändras på grund av omständigheter utanför Smakresors kontroll, som t.ex. ändrade valutakurser, tidtabeller, myndighetsdirektiv, strejker, väder, överbokningar etc.

Datum: 14 – 21:a maj 2020.

Pris: 13.900 kronor.

Enkelrumstillägg: 1.500 kronor.

Resan genomförs till ovanstående pris vid minst 8 deltagare.

Du kan anmäla dig till den här resan genom att maila till info (at) karlmark . se.

Anmälan och frågor sker till: smakresor (at) karlmark.se. Skriv ditt namn och dina kontaktuppgifter i brevet så får du en faktura om 3.500 kronor för anmälningsavgiften. När de pengarna anlänt är du garanterad plats på resan. Anmälningsavgiften ingår i resans totalpris och dras av på slutfakturan.

Priset inkluderar:

 • –  svensk reseledare/ciceron
 • –  lokal georgisk expertguide
 • –  transporter enligt programmet
 • –  delat boende enligt programmet
 • –  måltider enligt programmet
 • –  måltidsvatten
 • –  entréavgifter enligt programmet
 • –  svensk resegaranti
 • –  delat boende

Priset inkluderar inte:

 • –  flyg till Georgien. Riktpris för flyg är ca 3.500 kronor och vi hjälper gärna till med bokning av det.
 • –  personliga försäkringar
 • –  dricks till chaufförer, lokalguide och reseledare
 • –  dryck utöver det som angivits i programmet
 • –  allt som inte uttryckligen finns med under ”Priset inkluderar”.