Smakresa till Rumänien, 4 dagar

Vill du åka på en kulinarisk resa ledd av kunnigt folk till ett nytt, outforskat mat- och vinland? Ett land som länge varit svårtillgängligt men där du nu på nära håll kan prova nya rätter och se hur det traditionella köket inspirerat de mest moderna av kockar? Du får även veta hur du skall göra för att själv laga några av rätterna. På den här resan färdas vi i ett bedårande landskap, genom bergsmassiv, över livliga odlingslandskap och till historiska platser som sprudlar av liv. Vinodlingar är ofta nära och det är sällan långt till en flock betande djur som sköts av en livs levande herde. Intrycken kommer att vara många. Allt är fullt av upplevelser som leder till eftertanke. Du kommer att träffa vänliga och nyfikna människor som gärna stannar och pratar. Mycket av det du får uppleva kommer att förändra din syn på den här delen av världen. Kort och gott – följ med oss till matlandet Rumänien!

Det här programmet uppfyller de krav som ställs för att personer som arbetar med mat eller turism skall kunna använda den som en avdragsgill studieresa.

Boka resan genom att skriva till: smakresor@karlmark.se
Betald anmälningsavgift ger garanterad plats på resan.

  

Dag 1 torsdag. Stockholm – Bukarest

Idag flyger vi från Skandinavien till Bukarest och installerar oss på ett centralt beläget hotell. Det som återstår av dagen är fri tid, men det kan tänkas att den används för ett frivilligt besök i någon av gamla stadens nyrenoverade lokaler för att se vad vi hittar där.

Boende på 3* hotell i centrala Bukarest.

Måltider på flyg.

   

Dag 2 fredag. Bukarest.

Bukarests marknad är störst i sitt slag och mest livlig tidigt på morgonen då vi är där. Från den tar vi oss till en restaurang som är en del av ett gastronomiskt urbant projekt som har som mål att servera mat som både är hälsosam och god. Här kommer vi att laga vår lunch tillsammans med kocken.
Mätta och glada beger vi oss till Bukarests förmodligen mest kända landmärke – Republikens Hus. Det byggdes på order av den kommunistiske diktatorn Ceauşescu och sägs vara världens näst största hus. Bara Pentagon skall vara större. Med intryck från de erfarenheterna i bagaget har vi någon timme ledigt för att utforska staden innan det är dags att träffa en känd rumänsk poet – Herr Dinescu. Han har ett stort intresse för gastronomi och driver en restaurang med lokala specialiteter. Smakerna kommer från traditionella recept och till all god mat dricker vi vin som Herr Dinescu gjort själv.

Boende på 3* hotell.

Frukost, lunch och middag.

   

Dag 3 lördag. Bukarest, ölbryggeri , vingård – Brasov

Dagen börjar med att vi besöker ett nytt litet ölbryggeri. Uppsvinget i mikrobryggd öl har nått Rumänien och vi får en chans att prata med några som engagerat sig i småskaligt producerad öl. Med utökade kunskaper om deras verksamhet åker vi norrut till den lilla staden Azuga och en vinkällare som specialicerat sig på mousserande vin. De tillverkar sin dryck enligt ”champagnemetoden” som vi får förklarad för oss när vi går igenom deras fabrik och innan det är dags att provsmaka vinerna. När vi ändå är här stannar vi i deras trevliga restaurang för att äta lunch.
Nu kan det behövas lite egen tid och den får vi i den medeltida staden Brasov. Det är en modern stad med en gammal ringmur och hus som stått här i flera hundra år. Dramatiken blir tydlig när den stora kyrkan mitt i staden fått namnet ”den Svarta Kyrkan”.

På kvällen åker vi till en restaurang som har en lite ovanlig specialitet på menyn. Självklart är det den vi provar innan vi tar oss till vårt hotell.

Boende i 3* hotell i Brasov.

Frukost, lunch och middag.

  Lunch i Nicolae Popas folkloremuseum. 

Dag 4 söndag. Brasov – Bran, Draculas slott – Skandinavien

Med en stadig rumäsk frukost i magen ger vi oss ut på stadsrundtur i Brasov. Det är nu vi får svaren på varför staden fått så robusta försvarsanordningar och hur det kommer sig att den stora kyrkan heter som den gör. Vi får också veta varför Vlad Tepes – Vlad Pålspetsaren, eller Vlad III Dracula gjort sig känd för sin hårda behandling av sina fiender. Vlad blev inspriationskälla till Bram Stokers bok om Greve Dracula och med det i färskt minne förflyttar vi oss några kilometer till Bran för att få veta varför det vita slottet där kallas för Draculas slott. Efter historielektionerna beger vi oss till en närbelägen restaurang för ostprovning och lunch. Att prata ost med en rumän är ett omfattande ämne och det avhandlas med utgångspunkt från att vit ost är det normala, så förvänta er inte att man resonemangen är samma som i Skandinavien. Sedan är det tyvärr tid att ta med våra nya erfarenheter och kunskaper till flygplatsen för att påbörja hemfärden.

Frukost och lunch.

Datum: 11 – 14/6 2020.

Pris: 9.900 kr.

Priset gäller för minst 8 deltagare och avfärd från Stockholm, men andra avreseorter kan ordnas.

    

Efter varje dag framgår vilken hotellstandard och vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför samt engelsktalande guider. Svensk färdledare medföljer under hela resan. Observera att såväl pris som färdplan är preliminära och kan komma att ändras på grund av omständigheter utanför Smakresors kontroll, som t.ex. ändrade tidtabeller, myndighetsdirektiv, strejker, väder, överbokningar, valutakurser etc.

Priset inkluderar:
– 3 nätters delat boende i hotell
– Helpension, inklusive alla specialmåltider och vatten att dricka.
– Matlagningsförevisningen.
– Provsmakning av vin, öl och ost.
– Besöks- och entréavgifter enligt programmet.
– Aktiviteter enligt programmet.
– Transporter enligt programmet.
– Lokal engelsktalande guide.
– Svensktalande reseledare.

Priset inkluderar inte:
– Flygbiljetter. Vi ordnar gärna dessa för att förvissa oss om att transporterna blir smidiga.
– Personliga försäkringar
– Dryck som inte utlovats i programmet.
– Dricks till busschaufförer, lokalguide och reseledare.
– Allt som inte nämnts i ”Priset inkluderar”.