Vandra i Sutjeskas Nationalpark!

Reseberättelser

Dag 4. Bran – Brasov – Viscri. 29:e oktober.

En helt vanlig morgon i Bran, Rumänien.

Så här vill vi vakna varje dag! Utanför fönstren är vyn underbar åt alla håll. Till råga på allt kan vi masa oss upp sakta eftersom vi äter frukost lite senare än vi hittills gjort. Vårt första stopp för dagen är slottet Bran. Ute är det kallt men soligt. Som vanligt berättar Smaranda historier och Mikael fotograferar och lägger till lite då och då samt ser till så att ingen av oss kommer bort. På väg från borgen går vi förbi många souvenirbutiker men de flesta är stängda. Någon säljer fina inlagda grönsaker. Vi ordnar ett behövligt bankbesök och köper osten som beställdes igår. Den måste provsmakas. Mikael har köpt det söta ungerska snurrbrödet Kürtüz och bjuder ivrigt av det.

Vid slottet Bran i Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0167 141026-1102 Smakresa Rumänien0168 141026-1102 Smakresa Rumänien0172 141026-1102 Smakresa Rumänien0171 141026-1102 Smakresa Rumänien0174 141026-1102 Smakresa Rumänien0175 141026-1102 Smakresa Rumänien0176 Ost och tryffel diskuteras och provas i Bran, Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0184

I bussen på väg mot Brasov börjar en av oss må dåligt. Det tros vara resultatet av allergikänningar inne i borgen. När vi skall in på parkeringen i Brasov håller det på att gå illa. Bomen åkte upp och ned på ett sätt som var svårt för bilen att unvika. Det var som en inspelning av dolda kameran, men till sist kom vi genom.

Under rundturen i Brașov håller vi oss nära varandra men den illamående har det jobbigt. Vi tittar på den svarta kyrkan, den smalaste gränden, ena ingången i stadsmuren, pratar om vakttornen och pekar ut åt vilket håll byn ligger där rumänerna fick bo under medeltiden. När vi viker av åt vänster från vår trafikerade gata går vi förbi några barer och restauranger innan vi når stadens centrala torg. Där skiljs vi åt för att få tid för oss själva.

Brasov, Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0191 141026-1102 Smakresa Rumänien0193 141026-1102 Smakresa Rumänien0194 141026-1102 Smakresa Rumänien0197 141026-1102 Smakresa Rumänien0198

Under vår egna tid har solen kommit fram på allvar. Det är riktigt bekvämt. När vi skall träffas kommer bara Mikael. Han berättar att sjuklingen åkt till doktorn och att vi behöver vänta lite längre innan vi kan åka vidare. Vi sätter oss i solen vid ett café.  Det går ingen som helst nöd på oss.

Bussen är tillbaka i tid men när vi kommer fram till den står sjuklingen och spyr. Vi tycker synd om honom. Han har fått piller mot illamående som han nu äter och vi sätter oss alla i bussen. Snart säger sjuklingen till att vi måste stanna. Pillret har inte hjälpt.

Framme vid Restaurant Vanatorul i skidorten Poiana Brasov lägger sig vår krasslige kamrat på en ledig bänk och somnar. Vi andra äter middag baserad på björntassar. Till det dricker vi ännu ett gott vin gjort på den röda rumänska druvan Fetească Neagră. Efterrätten är ett vackert och mycket gott litet vitt torn omgivet av röda bär och vit choklad.

Restaurant Vanatorul i Poiana Brasov, Rumänien.

Tillbaka i bussen åker vi nu mot den gamla saxiska byn Viscri. Det känns som om vi åker länge. Mörkret omsluter oss och vi tar bara en kort rast längs vägen. Framme i byn kommer vi till rum där kaminerna är tända. Vi vilar lite och den del av gruppen som inte är upptagen med att bota allergireaktionen samlas i en källare och äter middag. Där får vi lära oss uttrycket ”Herrhelf”, som saxarna använder i stället för ”skål”. Värden, Walter, skämtar om att Vår Herres hjälp kan behövas för att man skall få en till nubbe. Vi pratar om dagens och morgondagens aktiviteter, samt om vi kommer att våga duscha i de kalla badrummen. Allt runt oss är annorlunda än vad vi hittills upplevt här i Rumänien.