Våra resor för fågel, fjäril, trollslända och tiger mm.
Våra resor för fågel, fjäril, trollslända och tiger mm.

Reseberättelser

Dag 3. Sibiu – Sambata de Sus – Bran. 28:e oktober.

Mattias förklarar vad vi ser på marknaden i Sibiu, Rumänien.

Frukosten i hotellets vackra matsal var avkopplande. Nu sitter vi nära receptionen i antika möbler och väntar på att ett problem med en flygbiljett skall lösa sig. När ingen av oss kan göra mer åt det åker vi de få metrarna till frukt- och grönsaksmarknaden.

På marknaden springer vi runt som barn i en leksaksbutik. Vi pratar om korgarna med kvitten och vad man kan göra med dem. Vissa av oss har sådana hemma i trädgården. Kvinnan som säljer honung visar oss även pollen och i ståndet bredvid hittar vi intressanta bär alldeles nära ståndet med paprikatomater. Att mörka men glesa moln hänger över oss bekymmrar oss inte det minsta.  Alla smakar honung, pollen och olika färska kryddor.

Marknaden i Sibiu, Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0020 141026-1102 Smakresa Rumänien0021 141026-1102 Smakresa Rumänien0022 141026-1102 Smakresa Rumänien0023 141026-1102 Smakresa Rumänien0025 141026-1102 Smakresa Rumänien0026 141026-1102 Smakresa Rumänien0027 141026-1102 Smakresa Rumänien0028 141026-1102 Smakresa Rumänien0030 141026-1102 Smakresa Rumänien0034 141026-1102 Smakresa Rumänien0037 141026-1102 Smakresa Rumänien0041 141026-1102 Smakresa Rumänien0046 141026-1102 Smakresa Rumänien0047 141026-1102 Smakresa Rumänien0049 141026-1102 Smakresa Rumänien0051 141026-1102 Smakresa Rumänien0053 141026-1102 Smakresa Rumänien0054 141026-1102 Smakresa Rumänien0056 141026-1102 Smakresa Rumänien0057 141026-1102 Smakresa Rumänien0058

Vi åker vidare till friluftsmuseumet Astra, där vi går runt och pratar om vad vi ser. En ivrig herre träffar oss på en gångväg och drar in oss i ett hus där han ivrigt beskriver verktygen vi ser. En krokus får oss att fundera över om det finns saffran här. Skogen vi går vid på väg ut tänker vi är perfekt för tryffel.

Friluftsmuseumet Astra utanför Sibiu i Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0061 141026-1102 Smakresa Rumänien0062

Vi behöver ta ut kontanter och åker därför till varuhuset Kaufland som brukar ha en bank. Givetvis hade de inte det den här gången. I stället ringer vi till munkarna i Sambata de Sus och berättar att vi är på väg.

I Sambata de Sus, övre Sambata, parkerar vi utanför klostret. Mikael går genast igång om att kaffemaskinen vid början av gången till klostret försvunnit och att den tidigare var populär bland djuren i området. Det kanske är därför den försvunnit? På väg in i matsalen blir vi tillsagda att vara tysta eftersom prästerna äter samtidigt. Måltiden börjar med att alla ställer sig upp för att lyssna på en präst som talar monotont. Eftersom inget ”amen” hörs sätter vi oss igen när prästerna gör det.

Rödkålssalladen och köttsoppan munkarna ordnat som förrätt tycker vi mycket om. Vi skålar i spriten ”Tuica” och vinet de gett oss innan vi får en underbar bit fläskkött med potatispuré. Bäst vi tar en nubbe till för det är inte lunch varje timme och munkarnas drycker har ju bra rykte om sig. Till sist serveras en äppelkaka, som bara rinner ned i strupen.

Klostret i Sambata de Sus, Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0066

Vi trivs och efter måltiden springer vår svenske kock snabbt in i köket. Där hittar han Vasile som egentligen är President Basescus kock, men som tillfälligt är här eftersom han är vän med den högst rankade munken. Det blir provsmaning och tjatter i köket. Smaranda översätter förbrilt och Mikael hjälper till när han får chansen och inte fotograferar.

Klosterrestaurangen i Sambata de Sus. 141026-1102 Smakresa Rumänien0070 141026-1102 Smakresa Rumänien0071 141026-1102 Smakresa Rumänien0074 141026-1102 Smakresa Rumänien0078 141026-1102 Smakresa Rumänien0079 141026-1102 Smakresa Rumänien0080 141026-1102 Smakresa Rumänien0082 141026-1102 Smakresa Rumänien0084 141026-1102 Smakresa Rumänien0089 141026-1102 Smakresa Rumänien0092

På väg från matsalen till klostret ligger bok- och ikonbutiken. Den besöker vi och när vi är där fylls den av präster och lärlingar som inte verkar bry sig nämnvärt när vi sakta försvinner längs väggen mot dörren.

Smaranda berättar om klostret och att det rivits och byggts upp igen. Vi tittar på målningar i den centrala kyrkan och pratar om en gammal kung.

Klostret i Sambata de Sus. 141026-1102 Smakresa Rumänien0097 141026-1102 Smakresa Rumänien0098 141026-1102 Smakresa Rumänien0101 141026-1102 Smakresa Rumänien0102 141026-1102 Smakresa Rumänien0104 141026-1102 Smakresa Rumänien0107 141026-1102 Smakresa Rumänien0109 141026-1102 Smakresa Rumänien0111 141026-1102 Smakresa Rumänien0113

Från munkarna tar vi en mindre väg till staden Bran. De flesta av oss somnar i bussen. Vi ser först bergen i fjärran men snart är vi mitt bland dem. Framme vid vårt pensionat, Pensiunea Cehov, möter en glad Trandafir oss.  Det märks att han och våra guider trivs med varandra.

Vi är lite sena men snabbar oss till Restaurang Bran Parc där Dragos Racoveanu tar emot. Han är en modemedveten kock med flera assistenter. Vi skall få se hur matlaningen i hans kök går till. Han visar, förklarar och låter sina assistenter göra arbetet. Vi ser på, fotograferar och lär.

141026-1102 Smakresa Rumänien0118 Matlagning i Restaurang Bran Parc, Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0120 141026-1102 Smakresa Rumänien0148 141026-1102 Smakresa Rumänien0145 141026-1102 Smakresa Rumänien0141 141026-1102 Smakresa Rumänien0136 141026-1102 Smakresa Rumänien0133 141026-1102 Smakresa Rumänien0129 141026-1102 Smakresa Rumänien0125 Matlagning hos Restaurang Bran Parc i Rumänien.

När allt serveras börjar vår middag med en paj och en sallad. Dragos berättar att husvinet endast är märkt med ”drick det här”, så vi tar honom på ordet och beställer det.  Han hade rätt – vinet är gott. Snart kommer rejäla portioner dragonkryddat lammkött och varianter av polenta. Vi får inte i oss allt och har olika åsikter om kryddningen men är alla mycket mätta. Någon gör upp om att köpa ost av honom i morgon. Smaranda kör oss tillbaka till pensionatet och vi somnar nog alla omgående. I morgon blir det både storstads- och byliv.

Måltid och avsked i Restaurang Bran Parc i Rumänien. 141026-1102 Smakresa Rumänien0151 141026-1102 Smakresa Rumänien0155 141026-1102 Smakresa Rumänien0156