Dag 9. Twyfelfontein: Hällristningarna – Himba-by – Etosha. Del 5.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 9. Twyfelfontein: Hällristningarna – Himba-by – Etosha. Del 5.

När vi, klockan 14.26, rullar in på en mack i Kamanjab pekar Mikael ut toaletterna. Sedan får vi veta att macken fått slut på diesel och att vi direkt måste åka vidare. Shell har en mack lite framför oss och där har vi mer tur men det besvärar många av oss att toalettbesök kostar 2 namibiska dollar.

Vi står utanför bussen när vi får besök av en man som vi tror är drogad och som vill sälja nyckelringar. Han heter Thomas och lyckas inte sälja något innan vi kliver in i bussen för att följa väg C40. Då har mackbiträdet tankat vår buss och tappat bort tanklocket. Direkt får vi fin asfalt igen och ser att det är 155 kilometer till staden Outjo. Skyltar varnar för vilda elefanter. När vi nått väg F2656 är klockan 14.54 och en halvnaken kvinna med giraffhorn bundna på huvudet tar emot oss. George berättar att hon brukar ha mycket bus för sig.

Efter några minuters biljetthandlande och besök på gratis toaletter tar guiden Adam med oss på en vandring mot byn där Himbafolket bor. Han säger att de kommer från Kaokoland som ligger i norra Namibia och är en fattig del av landet. Byn vi är på väg till skall vara resultatet av att den europeiske bonden Jako Belka gifte sig med en himbakvinna och att hon fick leukemi.

När vi når de halvnakna kvinnorna sitter de på marken och försöker att få oss att använda de få ord från deras språk vi just lärt oss. Det går trögt men vi försöker. Adam beskriver hur kvinnorna ordnar sina speciella frisyrer, vad de just nu arbetar med och att både män och kvinnor drar ut 4 tänder i underkäken för att vara annorlunda mot andra stammar och för att lättare kunna prata sitt språk. Det görs i 16 – 17 års åldern och gör mycket ont. Blödning minskas med blad från mopaneträdet.

Kvinnorna tvättar sig bara med ockra och smör. Frisyren håller i tre månader och ockran i den ser ut som om de smetat in lera i håret innan det satts ihop till långa korvar. Vertikala linjer på fotprydnader visar det hur många barn de minst har. Kvinnorna kan ha 8-9 barn och en man kan ha flera fruar om han har tillräckligt många kor för det. Den första frun måste godkänna följande fruar. Flickor får gifta sig från 7 års ålder och måste stanna hos mannen från att de fyllt 15. Byn har en skola för lägre klasser.

Fortsättningen finns här: Dag 9. Twyfelfontein: Hällristningarna – Himba-by – Etosha. Del 6.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.