Dag 9. Twyfelfontein: Hällristningarna – Himba-by – Etosha. Del 3.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 9. Twyfelfontein: Hällristningarna – Himba-by – Etosha. Del 3.

Giraffen är ett heligt djur eftersom den kan vara länken mellan jordelivet och himlen. Den tros även kunna frambringa livsviktigt regn. Vi pratar om hur vissa djur som inte finns här syns i inristningar och vad det kan betyda. Samtidigt sätter sig en agamödla (Namibian Rock Agama, Agama planiceps) på kammen av en större sten. Gruppen turister vi nu möter är mycket liten och den har svårt att ta sig nedför stigen bland stenarna trots att sanden mellan dem underlättar.

Ibland har vi svårt att fotografera eftersom våra egna skuggor täcker motiven. Olika stilar i mönstren visar att flera konstnärer varit aktiva. Guiden berättar om hur man gjort ett litet hål i strutsägg för att ta ut det näringsrika innehållet innan man använde skalet som vattenbehållare. Jägare gömde sådana behållare längs vägen så att de kunde färdas längre sträckor för att fånga byten. På stenen som är full av motiv ser vi människohänder och djurspår. Den tros ha varit ett sätt att lära jägare vad de skall följa och vad som är farligt. Arthur jämför stenen med dagens sociala medier.

Först klockan 10.25 är vi färdiga, stämningen är i topp men chauffören oroas av att Arthur drog över tiden 45 minuter med över en hel timme. Vi behöver passera hotellet vi lämnade i morse och får då för första gången se det i dagsljus. När vi vill åka vidare börjar hotellpersonalen ropa efter George. Det visar sig att han glömt sin adapter på rummet. Klockan har hunnit bli 10.50 när vi ger oss ut på tvättbrädevägarna.

Efter tio minuter åker vi in i något som ser ut som en verkstad etablerad på en innergård. Vår chaufför letar efter föreståndaren och frågar en man som ser ut att vara i färd med att reparera en bil. Han ber oss vänta vid den ensamma vita bensinpumpen vi just passerade. Föreståndaren kommer och ”monstret” får en mindre påfyllning med diesel.

I höjd med skylten för både floden och campingen Aba Huab möter vi en vit Toyota och det dammoln den skapar. Här i Namibia finns det väldigt många vita Toyota Hilux. Trots ljudnivån lyckas en av oss fråga om träden längs vägen. George gillar frågan eftersom han förberett sig på den med blad som han beskriver som änglavingar. Mopane (Colophospermum mopane) heter träden och de får inte huggas ned hur som helst. De som används är bra för att göra hustak och lokalbefolkningen äter larverna som lever på bladen. Skulle vi få hugga ned träden hade vi kanske också upptäckt att träslaget brinner bra. Mikael översätter allt medan George går tillbaka till förarsätet.

Fortsättningen finns här: Dag 9. Twyfelfontein: Hällristningarna – Himba-by – Etosha. Del 4.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.