Dag 8. Swakopmund – Cape Cross – Twyfelfontein. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 8. Swakopmund – Cape Cross – Twyfelfontein. Del 2.

På vår högra sida har vi gråa kullar och berg. De har ljusa fläckar och traktens högsta topp är täckt av moln. Snart tornar högre berg upp sig framför oss. Klockan 10 stannar chauffören vid några små träbord och säger att det är försäljning av rosa saltkristaller. Några försäljare ser vi inte eftersom systemet är baserat på att man lägger pengar i en burk i förhållande till en gissning om vad kristallerna är värda. På några av borden läser vi att försäljarna rekommenderar mellan 20 – 200 namibiska dollar för de kantiga rosa klumparna. Tio minuter senare åker vi vidare och då ser vi många fler försäljningsställen. De består ofta av oljefat och det tycker vi är en aning lustigt eftersom Namibia inte har egen olja.

Klockan 10.20 svänger vi vänster ut mot havet och sälkolonin. Det enda hus vi ser är biljettkontoret. Utanför det står stora delar av ett valskelett och bredvid dörren in finns försäljning av saker gjorda av säl. I kontoret hänger anslagstavlor och där verkar en del anslag ha trillat bort. Runt hörnet hittar vi toaletter.

Fyra kilometer senare står vi framför en enorm mängd Sydafrikanska pälssälar. Vi har fått veta att lukten här ofta kortar ned hur länge någon vill stanna men hoppas ändå göra vårt bästa för att se så mycket som möjligt. Bland sälarna finns en gång i trä och med räcken så att man skall kunna komma nära dem utan att störa deras tillvaro. Ibland är det svårt att hålla ett säkert avstånd från djuren och det händer att de kommer mot oss. Vid spången finns ett hus som ser ut att ha varit för människor men som nu är fullt av sälar. På spångens staket har vi informationsskyltar om djuren och miljön. Flera av dem har blivit svåra att läsa och det finns även en död säl en bit bort innanför staketen. På land är sälarnas fiender schakaler och bruna hyenor. Av och till verkar ungar ha tävling i att kravla snabbast. Många sälar ser ut att sova och andra sträcker sig mot solen med slutna ögon. Havet utanför nästan kokar av djur som simmar och leker. Vi försöker få fina bilder över slänten ned mot havet och vidderna av vatten. Vädret ger oss bättre kontraster än om det varit strålande sol så kamerorna går varma.

Fortsättningen finns här: Dag 8. Swakopmund – Cape Cross – Twyfelfontein. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.