Dag 8. Påskön: Rano Raraku, Ahu Tongariki och Anakena. Del 2.
Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34Dag 8. Påskön: Rano Raraku, Ahu Tongariki och Anakena. Del 2.
Klockan 10.26 lämnar vi entrén och går till ett närbeläget Hare moa, kycklinghus. Designen skall komma från Polynesien. Vi funderar och frågar om hur dessa stenhögar kunde fungera för att föda upp höns och sedan går vi sakta vidare in mot vulkanen. Det fungerar inte i många meter för regnet är tillbaka och tilltar. Klockan 10.36 står vi under taket igen och 6 minuter senare gör vi ett nytt försök att komma nära moaierna.
Snart får vi förklaringar av de olika typerna av moaier och hur de kunde förflyttas 80 meter på bara en timme. En teori är att de flyttades på natten och att det ledde till att många trodde att de gick själva. Ahirena betyder ”vacker eld” och är namnet på en moai med tatuerad hals. På vänster axel ser vi make-make, den polynesiska guden. Det kanske är han som nu lockar fram solen och skingrar de mörka molnen.
Guiderna berättar att statyerna ansågs vara fertilitetssymboler och att det kan ha tagit 8 – 12 månader att mejsla ut en av dem. På en plats ser vi hur tre halvfärdiga moaier sitter fast i berget i olika vinklar och med bara någon decimeters avstånd från varandra. Det syns även att man upptäckt en till i marken rakt under oss. En av dem har fel proportioner. Bredvid den finns hällristningar, petroglyfer.
Där stigen vänder finns en staty av en man som sitter på knä med rakat huvud. Martin förklarar teorierna om den och hur den skiljer sig från de andra statyerna. Han säger att det är en hövding från långöronen som förlorat ett slag och nu förnedrats genom att huvudet rakats. Statyn visar hur han ber för sitt liv. Heyerdahl skall ha grävt upp den och statyn sägs ha en förbannelse över sig eftersom mannen som visade den för honom senare drabbades av en olycka.
Nu skiner solen och vi pratar om diket där kortöronen brände långöronen. Molnen ser ut som bomullstussar. Vissa av oss tar en omväg upp förbi den största moaien och ned till där två Caracara-fåglar hoppar omkring. Bredvid ligger några män och vilar i en klippskreva och nära dem klipper två män gräset med kantskärare.
Fortsättningen finns här: Dag 8. Påskön: Rano Raraku, Ahu Tongariki och Anakena. Del 3.
Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.