Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 4.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 4.

Nära staden använder herrarna i förarhytten mikrofonen för att berätta om Walvis Bay, hamnen, statistiken och historiken. I år skall hamnen avancera till att bli störst i södra Afrika. George rattar fram bussen till ett hamnområde där vi kliver av för att omedelbart bli erbjudna att köpa små giraffer i trä. Bortom försäljarna går vi in i ett fint trähus och sätter oss till bords i restaurangen Anchor. Klockan är 14.10. Det är varmt och himlen håller sig blå. Havet utanför fönstren är lugnt.

George äter en rejäl dos kött och många av oss andra beställer havsmat. Lunchen är god och slutar med att Mikael måste reda ut en förvirrande hantering av skatt och dricks. Vi gillar inte den hanteringen. Klockan har hunnit bli 15.20 och det har börjat blåsa när vi går förbi giraff-försäljarna och sätter oss i bussen.

Nu åker vi runt bukten för att hitta en bra position för att fotografera traktens flamingos. Mikrofonen har börjat knastra och glappa. Det tar flera försök innan vi hör något och även innan vi hittar en bra plats att stanna på men vi har ändå lyckats förstå att vi kommit till ett våtmarksområde som fick en Ramsarstämpel den 23:e augusti 1995. Här i närheten har George bott med sin familj men det var för något år sedan. Bakom fåglarna ser vi enstaka delfiner titta upp och bortom dem står hamnanläggningens kranar. Tittar vi noga ser vi att det handlar om två sorters flamingo och de kallas större (Phoenicopterus roseus) och mindre flamingo (Phoenicoparrus minor). Från fågelstudierna åker vi in i stadens centrum och där kliver George och en av oss av för att ordna med passfoton så att alla kommer över gränsen till Zimbabwe om några dagar. Det har bara gått en knapp timme från att vi lämnade bordet till att vi nu är klara i Walvis Bay.

I utkanten av staden är vägen kantad av palmer. På vänster sida om bussen passerar många små fyrkantiga hus. Både väggar och tak är gjorda av blank korrugerad plåt. Några enstaka hus är större och de sägs höra till korrumperade personer. Presidenten som gav order om att hus skulle byggas här till de fattiga blev arg när han såg resultatet. Irriterad skall han ha frågat om de byggt ”toaletter” i stället för hus.

På väg in i den av tyskar grundade staden Swakopmund korsar vi floden med samma namn. Mikael berättar om extra utflykter man kan göra när vi är här och det övergår i en snabb rundtur där herrarna i förarhytten vill visa hur vi hittar i staden. På väg från strandområdena sitter kvinnor från Himba-stammen utanför marknaden. Någon meter efter dem ser vi en Herero-kvinna klädd i grönt och lila. Det är uniformen de fick när de arbetade i tyska hushåll. Vid fyren får vi veta att den byggdes av tyskar och att den fortfarande fungerar och på marken ser vi Hjälmpärlhöns som irrar omkring. Från museet bredvid åker vi till hotellet Prost. Bussen parkeras på en innergård och rummen är en aning spridda men det går bra. Om inte annat är vi glada över att internetuppkopplingen fungerar.

Vi har egentligen ingen gemensam middag idag men ordnar en ändå. George kör oss till Brewer & Butcher som ligger i bakänden av Hotel Strand och nära museet. Förutom att den vegetariska salladen innehåller bacon går allt bra. Mikael är nöjd över att ha hittat en provsmakningsmeny med bryggeriets egna öler. Betalningen blir en till brottningsmatch med siffror som reseledaren får reda ut. Beloppen i menyn är utan skatt och sedan vill kyparna ha dricks på beloppet inklusive skatt. Skatten är 15% men vi har märkt att det skiftar vad restauranger säger om den.
Tillbaka vid hotellet släpps vi in på parkeringen. Den nya chefen här är kinkig med när man får komma in och den blyge vakten har låtit en liten vit personbil ställa sig på vår parkering. George är rödögd av trötthet när han debatterar det med honom och Mikael vill springa in och bråka med receptionen men till sist ställer vi lugnt bussen på gatan utanför huvudentrén och går till våra rum.

Fortsättningen finns här: Dag 7. Swakopmund: Båttur utanför Walvis Bay.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.