Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 3.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 3.

Nu har vi fått randiga berg på vänster sida men det byts snart mot först gräs och sedan sand eller lera. I fjärran ser vi hur en sanddyn håller på att skapas. Utanför fönstret vid George är marken mörkbrun. Stängsel löper nästan hela vägen och i en enda nivå.

Klockan 10.42 går vi ur bussen igen för att fotografera Stenbockens vändkrets. En buss har ställt sig bakom den skylt som har bäst ljus och gruppen som kom med den fotograferar ivrigt. Vi tar våra bilder i motljus och hjälper andra göra samma sak. Det blir gott om gruppfoton.

Tio minuter senare är vi i Kaubpasset i distriktet Swakopmund. Bergen är svarta och i tydliga skikt. Området är mycket stenigt. Vägen slingrar sig fram både i höjd- och sidled. Vi stannar i en kurva och pratar om Kuisobfloden och dalen framför oss. Från en kulle vi bestiger får vi ännu finare vyer och nere till vänster finns en fin vit bro som byggdes 1965. När vi fortsätter färden över bron står sydafrikaner på den och tittar på vattnet som flyter förbi där nere. Efter den är vi tillbaka på asfalt och ser att en stor del av bergen på passagerarsidan är randiga i 45 graders vinkel men uppe på platån är det en grusväg igen. Vi möter en av George kollegor som stannar oss eftersom han behöver låna pengar.

När vi kliver av är vi på en plats där en man försöker att reparera en stor grön safarilastbil medan gästerna samlats runt en servering som dukats upp vid den. Lastbilen är hög och har öppna sidor. Här handlar berättelserna om ett träd som guiden kallar för Quiver Tree (Aloidendron dichotomum) och om stenar som han säger heter mica. Vi tycker att stenarna ser ut som glimmer och förstår snart att det är korrekt (Mica). Några av dem plingar till på ett intressant sätt när vi slår på dem. Klockan 12.38 fortsätter vi nedför en kal slänt och uppför en lång platt och flack uppförsbacke. Marken är ljust brun. Vi ser inga träd och mycket lite gräs.

När vi har ett stort marmorbrott till vänster är vi sedan en tid tillbaka på asfalt. Många i bussen sover. På skyltarna läser vi om nationalparken Dorob och vi stannar vid infarten till gruvan för att George skall fylla i papper. En lastbil möter oss och en som kommer från brottet kör sakta förbi oss. Snart åker vi vidare. Skyltar skvallrar om att det är 11 km kvar till Walvis Bay. Snett fram till höger ser vi höga sanddyner.

Fortsättningen finns här: Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 4.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.