Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 2.

Från bussen ser vi plötsligt en giraff. Lite före den har vi en Gnu. Snart märker vi att det är tre giraffer. De är en familj med en hane, en hona och ett barn. Vi pratar om att lejon inte brukar ge sig på giraffer. Och när vi kommer till att hanarnas horn är skalligare än honornas vållar det en debatt som skämtsamt jämför djuren med människor. Vi får veta att de giraffer vi ser är introducerade angolanska giraffer som man hoppas skall klara sig och föröka sig. Nu finns det färre än 20.000 av dem kvar i världen.

George kör in till kanten på en raksträcka. Klockan är 08.50. Vi har ett savannområde framför oss och berg i fjärran. Han tittar i kikaren mot ett träd och berättar att en Stridsörn (Polemaetus bellicosus) sitter i ett träd. Vi är först osäkra om det är rätt men till sist är vi säkra. Det är afrikas största örn.

Vi fortsätter på en lång rak och brungrå grusväg. Den är inte lika omskakande som den vi var på nyss. Till vänster om oss och i fjärran har vi förstenade sanddyner som nu blivit till sandsten. På förarsidan har vi berg av granit och basalt. Mellan vägen och granitbergen passerar vi Agama Lodge, som vi skulle ha bott på. Kullarna på den sidan bussen blir sakta men säkert gröna. Båda sidor av vägen har ett lågt grönt gräs och tuvor. Enstaka träd växer utspridda. Vidderna blir vackert gröna och med låg växtlighet.

Klockan 09.25 kliver vi av i Namibias minsta stad – Solitaire. Här bor 94 personer och staden var till för några år sedan enda stället i trakten för att proviantera på. Vi får veta att flera kändisar varit här samt att bageriet är vida känt. Här köper vi glass, tittar på plastbänken i träimitation som är vid bagarens grav samt fotograferar jordekorrar och skrotbilar. Klockan 10.05 svänger vi ut vänster på C14. Till höger får vi nu bergen riktigt nära oss och på passagerarsidan ligger de bortom savannen. När vi kommer upp bakom en bit berg som i stället är nära vår vänstra sida ser vi en flock bergszebror (Equus zebra) som betar. De är en av Namibias två zebrasorter.

Fortsättningen finns här: Dag 6. Namib- Naukluft – Walvis Bay-lagunen – Swakopmund. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.