Dag 5. Santiago: Isla Negra. Del 4.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 5. Santiago: Isla Negra. Del 4.

Arbetslösheten skall ha stigit nyligen när immigranter kommit hit från bland annat det krisdrabbade landet Venezuela. Många av dem är beroende av säsongsarbeten. Det kanske är några av dem som skrivit ”Tierra sin humanos” (jord utan människor) på en vägg. Trafiken går mycket trögt men framåt. Vägen har två filer i varje körriktning. Räcken skiljer fälten åt och och mellan dem växer träd.

När vi kommit in på hur pensionssystemet finansieras berättar Maria att det är omöjligt att spara till pension för många nya turistguider. Hon berättar också om lönenivåer och hennes mors pension samt om moderns långa väntan på en operation. Vårdköer är ett problem hos statliga sjukhus.

Vi ser en lång kö till en röd och vit mack som heter Copec när vi får veta att många ogillar militären sedan juntans dagar och att landet har militärtjänst för både män och kvinnor.

Bussfärdens sista föreläsning handlar om att mödrar lär upp sina söner att kvinnor skall betjäna dem och att det leder till ”machisimo” samt att kvinnor får samma problem som diskuteras hemma i Sverige. Reseledaren försöker avsluta med att få redovisa sammanställningen av den dricks han hittills lagt ut men får svaret att det är bättre att ta det senare eftersom vi nu är nära hotellet och att vi litar på honom.

Innan vi kliver av bussen för att spendera kvällen på varsitt håll pratar vi om morgondagens flyg. Det tar 4,5 timmar och vi får frukost klockan 05.00 samt lämnar hotellet 05.45. Tuppen hinner nog inte vakna före oss.

Fortsättningen finns här: Dag 6. Santiago – Påskön.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.