Dag 5. Santiago: Isla Negra. Del 3.
Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34Dag 5. Santiago: Isla Negra. Del 3.
Vi lämnar restaurangen klockan 14.10 och går en annan väg upp till bussen. På en kulle står träningsredskap och några av oss passar på att leka med dem. Där har man en vidunderlig utsikt över Stilla Havet.
Rodrigo Arangis, vår chaufför, tar oss sakta mot Pomaide. Köer för att handla sallad gör att trafiken ibland nästan står helt stilla men vi kommer till sist ut på väg 78. Där svänger en personbil ut väldigt häftigt och framför oss. Rodrigo lyckas med nöd och näppe parera galenskapen men det blir med en prejning. Personbilschauffören verkade inte reagera alls och vi tutar.
En timme senare är vi framme vid den lilla keramikstaden Pomaide. Här är det gott om besökare och butiker. Samhället har uppstått vid en röd kulle med en speciell lera och det är den som används till keramiken. Men för oss som snart skall flyga till Påskön är det svårt att hitta något att handla. Vi lär oss i alla fall att originalvarianten av keramiken är den som är omålad. Två av oss blev sena tillbaka från shoppingturen och sedan bär det sakta iväg ut ur staden. Då är klockan 16.45.
Nu handlar föreläsningarna om hur man förbereder keramikkärlen för matlagning och fortsätter med landets system för utbildning, skola och pension. I Chile har få råd att gå i pension när man får göra det. Översättningarna handlar även om lönenivåer och hyror. Längs vägen ser vi att de flesta av broarna är döpta. Vi ser även en järnväg som löper på en vall och att vi har en grusväg mellan oss och den. Ännu närmare oss finns ett stängsel.
Maria fortsätter med att prata om ekonomi och hur viktig gruvdriften är för landet. Nu är koppar viktigast. Tidigare var salpeter en mycket viktig produkt. Chile producerar även många jordbruksprodukter. År 1920 introducerades lax och ett tag var landet världsledande på det men nu kritiseras odlingarna eftersom de förstör miljön. Längre norrut finns ett stjärnobservatorium utan störande ljus från omgivningen och det kan man besöka.
Chilenarnas motsvarighet till eftermiddagsfika kallas för ”11”. Det kommer av att barn inte skulle förstå när männen föredrog sprit framför alkoholfria alternativ. Siffran 11 är ett resultat av att ”Aguar diente”, hembränt, består av 11 bokstäver. Säger man i stället ”11 comida” menar man en lättare middag.
Bland alkoholhaltiga drycker finns även Terremoto. Den består av bordsvin, ananasglass och söt röd grenadin. Att dricka några sådana liknas vid det första skalvet vid en jordbävning och det kallas terremoto. Efterskalven kallas replika och därför finns en bitter variant av drycken med det namnet. Vi stannar lite kvickt för att använda toaletten vid en restaurang som säljer just Terremoto och rätter gjorda på kanin, men sedan fortsätter vi mot Santiago.
Fortsättningen finns här: Dag 5. Santiago: Isla Negra. Del 4.
Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.